Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: bjuti

Domyślnie bjuti

Hej.
    Sesja z koleżanką z pracy. Postanowiłem wreszcie spróbować zrobić zdjęcia w ustawieniu clam-shell oraz wypróbować techniki obróbki proponowane w nowej książce Kelby'ego. Poddaję pod ocenę, czy mi to wyszło.

1.

2.
    D300, N18-200 VR, N50/1.8, N35/1.8, S10-20, SB-600

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Co to znaczy w fotografii clam shell ?

Domyślnie

Samo światło jest całkiem niezłe - szczególnie do fotografii reklamowej i magazynowej. Ciut za płasko obrobione jak na mój gust, ale to już wyłącznie kwestia nadania materiałowi odpowiedniego kształtu wele życzenia. Według mnie chyba delikatnie przesadziłeś z dolnym światłem jednak. Chociaż nie wiem do czego dążysz, nie czytuję Kelby'ego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    Co to znaczy w fotografii clam shell ?
    Rodzaj ustawienia światła, gdzie źródło miękkiego światła jest ustawione przed modelką pod kątem z góry, a drugie światło albo blenda pod nim (zazwyczaj pod symetrycznym kątem). Zwane też "butterfly" od kształtu cienia, jaki daje pod nosem.

Co do samego zdjęcia - światło ok, choć może troszkę prześwietlone. Ale trochę stylizacja niedopracowana i kolor skóry wyszedł trochę woskowy, ale to jest do poprawienia.
    NEX 5N i M42
    "Twoje słowa, głupcze, będą cię kiedyś sądzić..."

Domyślnie

pieknie opisane a obrazek jak ustawione widac w "odbiciu ocznym"

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witek "Wisz" Zobacz posta
    Rodzaj ustawienia światła, gdzie źródło miękkiego światła jest ustawione przed modelką pod kątem z góry, a drugie światło albo blenda pod nim (zazwyczaj pod symetrycznym kątem). Zwane też "butterfly" od kształtu cienia, jaki daje pod nosem.

Co do samego zdjęcia - światło ok, choć może troszkę prześwietlone. Ale trochę stylizacja niedopracowana i kolor skóry wyszedł trochę woskowy, ale to jest do poprawienia.
    Dzieki, starzeje sie.

Domyślnie

Podobają mi się bardzo te zdjęcia : )
    - FB -
    Canon + szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Według mnie chyba delikatnie przesadziłeś z dolnym światłem jednak.
    No właśnie też miałem takie wrażenie podczas obróbki, niestety możliwości techniczne studia nie pozwalały nie wiele. Ta lampa od spodu i tak była ustawiona na minimum. Nie dało się odsunąć modelki, bo "wyszłaby" ze światła, a pochylenie softboxa zaburzyłoby symetrię kątów pomiędzy obiema lampami.
    Po prostu zabrakło wyższego stołka
    D300, N18-200 VR, N50/1.8, N35/1.8, S10-20, SB-600

Domyślnie

To problem zbyt mocnych lamp oraz bazowego ISO 200 w dużej ilości lustrzanek. Było już na ten temat trochę dyskusji.

Domyślnie

2 bardzo mi się podoba

Uprawnienia umieszczania postów