Szukaj
Co to znaczy w fotografii clam shell ?
Samo światło jest całkiem niezłe - szczególnie do fotografii reklamowej i magazynowej. Ciut za płasko obrobione jak na mój gust, ale to już wyłącznie kwestia nadania materiałowi odpowiedniego kształtu wele życzenia. Według mnie chyba delikatnie przesadziłeś z dolnym światłem jednak. Chociaż nie wiem do czego dążysz, nie czytuję Kelby'ego.
Rodzaj ustawienia światła, gdzie źródło miękkiego światła jest ustawione przed modelką pod kątem z góry, a drugie światło albo blenda pod nim (zazwyczaj pod symetrycznym kątem). Zwane też "butterfly" od kształtu cienia, jaki daje pod nosem.
Co do samego zdjęcia - światło ok, choć może troszkę prześwietlone. Ale trochę stylizacja niedopracowana i kolor skóry wyszedł trochę woskowy, ale to jest do poprawienia.
NEX 5N i M42
"Twoje słowa, głupcze, będą cię kiedyś sądzić..."
pieknie opisane a obrazek jak ustawione widac w "odbiciu ocznym"![]()
Podobają mi się bardzo te zdjęcia : )
- FB -
Canon + szkła
No właśnie też miałem takie wrażenie podczas obróbki, niestety możliwości techniczne studia nie pozwalały nie wiele. Ta lampa od spodu i tak była ustawiona na minimum. Nie dało się odsunąć modelki, bo "wyszłaby" ze światła, a pochylenie softboxa zaburzyłoby symetrię kątów pomiędzy obiema lampami.
Po prostu zabrakło wyższego stołka![]()
D300, N18-200 VR, N50/1.8, N35/1.8, S10-20, SB-600
To problem zbyt mocnych lamp oraz bazowego ISO 200 w dużej ilości lustrzanek. Było już na ten temat trochę dyskusji.
Skontaktuj się z nami