Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    no dobrze, ale o co Wy macie pretensje?

zrobił rewelacyjne zdjęcia, ale kto ma je opublikować? do tego potrzeba by z 10 stron, kto mu tyle da i kto za to zapłaci ?
    No i tu się trochę mylisz.
    Pamiętam jak na warsztatach Tomasz Tomaszewski kazał nam z dobrego materiału (ok 20 zdjęć) wybrać 3 zdjęcia do druku w gazecie. Można? Można! Po co artykuł na 10 stron skoro wszystko można zmieścić na 2 stronach.
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    No i tu się trochę mylisz.
    Pamiętam jak na warsztatach Tomasz Tomaszewski kazał nam z dobrego materiału (ok 20 zdjęć) wybrać 3 zdjęcia do druku w gazecie. Można? Można! Po co artykuł na 10 stron skoro wszystko można zmieścić na 2 stronach.
    Mozna jezdzic tramwajem zamiast samochodem lub jesc kotlety sojowe imitujace te miesne ale to jest roznica ... a powaznie mowiac to wlasnie p.Tomaszewski mowil wam o oszczednosci wybierajac 3 zdjecia ... ale malo kto o tym wie . To tak jest, ze to TY masz sie dostosowac do rozmiaru kolumny na stronie a nie oni do ilosci Twoich zdjec - niestety.

Domyślnie

a szkoda - bo za dobrych czasów dla fotografii reporterskiej było całkiem odwrotnie - to cykl dobrych fotografii grających pierwsze skrzypce - oblewano odpowiednią ilością tekstu... Teraz, kiedy na dobre nastała rea obrazu (o ironio) do tekstu dobiera się jedno, często bardzo marne zdjęcie.
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

Ciekaw jestem czy gdyby wrocic do takiej formuly to gazeta dalej by bankrutowala.

Domyślnie

Pozostaje TOmaszowi pogratulować. Jakis czas temu ktoś tu na Nikonie podesłał jego stronkę, poźniej widzialem z nim wywiad: jest pasja i efekty "same" przychodzą.

no i też przypomniala mi sie smutna sytuacja z Filipem Ćwikiem i jego wypowiedź w wywiadzie o milczących telefonach po WPP. zwlaszcza ze F.Cwika mialem okazje poznać na warsztatach i widziałem jaki to zapaleniec i pozytywny człowiek. to po prostu dziwne. Fotoreporter z kilkunastoletnim doświadczeniem....

Widzę, że trend jest taki, ze fotografowie z ambicjami i potencjałem cisną na świat ze swoją fotografią- bo w PL ma się to za nic.
    Jest to z jednej strony ograniczenie dla fotografow- z drugiej pewna motywacja aby próbować sił jeszcze wyżej i szerzej.

Sam F. Cwik mówil, ze idzie obecnie w fotografie "albumową" (nie mylić z albumami Barańskiego ) bo sam reportaż juz dziś nie wystarcza. Lepiej realizować długofalowe projekty- bo jeszcze to: ma szanse aby jakos wypłynąć.
    Ostatnio edytowane przez kroolik ; 17-02-2012 o 10:28
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kroolik Zobacz posta
    Pozostaje TOmaszowi pogratulować. Jakis czas temu ktoś tu na Nikonie podesłał jego stronkę, poźniej widzialem z nim wywiad: jest pasja i efekty "same" przychodzą.

no i też przypomniala mi sie smutna sytuacja z Filipem Ćwikiem i jego wypowiedź w wywiadzie o milczących telefonach po WPP. zwlaszcza ze F.Cwika mialem okazje poznać na warsztatach i widziałem jaki to zapaleniec i pozytywny człowiek. to po prostu dziwne. Fotoreporter z kilkunastoletnim doświadczeniem....

Widzę, że trend jest taki, ze fotografowie z ambicjami i potencjałem cisną na świat ze swoją fotografią- bo w PL ma się to za nic.
    Jest to z jednej strony ograniczenie dla fotografow- z drugiej pewna motywacja aby próbować sił jeszcze wyżej i szerzej.
    Przecież odpowiedź jest prosta. W Polsce fotograf z międzynarodowymi osiągnięciami, kojarzy się potencjalnym klientom z cenami z kosmosu za usługi.
    Różnorodne osiągnięcia na polu zawodowym nie są w naszym kraju kryterium, żeby dostać lepszą pracę. Zresztą pisałem już. Napisz w CV, że masz dyplom z Harvardu, a na bank nie dostaniesz roboty.

Domyślnie

wiesz freefly- ja nie to dokladnie chcialem powiedziec.
    trendy są ogolnie na swiecie takie ze fotografom reportażystom z dużo wiekszym dorobkiem i pozycją niż F. Ćwik- każe się zamiast zdjęc oddawać film, dzwiek i uzupełniać zdjęciami.
    fotografia reportażowa jest w odwrocie i tyle. nic tego nie zatrzyma. kto bedzie umial/chcial/mial mozliwosci i sily aby sie nieco przebranżowić moze jakos na nowo sie znaleźć w tym swiecie.
    a kto nie- bedzie płakał i narzekał- natomiast niczego to nie zmieni poza tym, ze on stoi w miejscu a swiat idzie do przodu- robi coś co juz dziś nei ma wartości rynkowej bo warunki na zewnątrz sie zmienily.
    w
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Tak czułem (ma potencjał)
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186693

Tomasz Lazar, laureat tegorocznego World Press Photo - wywiad
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...s-photo-wywiad

Tomasz Lazar: Zrobienie tego zdjęcia to był impuls
    http://www.polskieradio.pl/10/482/Ar...-to-byl-impuls

Nina Berman o zdjęciu Tomasza Lazara:" Naprawdę zrobił je Polak?"
    http://dziendobry.tvn.pl/video/nina-...est,35342.html

Reklame ma piękną

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Dzisiaj w Syrii zginal Remi Ochlik, tegoroczny laureat WPP...

http://www.worldpressphoto.org/photo...tographer=2616

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów