Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie 60mm AF-S 2.8G micro

Cześć,
    Zastanawiam się nad zakupem Nikkor AF-S Micro 60 2,8G ED.

Czy macie jakieś sample Macro i portretowe?

Domyślnie

zastanawiasz się nad zakupem 2,5 letniego obiektywu w cenie o 50 złotych niższej od nowego???

poszperaj tu http://pl.pixel-peeper.com/
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Domyślnie

kiedyś był za 1600 używki 1000 ehh te ceny... za 2K to kupisz używkę 105VR chyba że to w grę nie wchodzi.... szkło ostre z powłokami Nano itp na kwiatki spoko robale mogą uciekać :P

sample są w necie:

google , pixelpeeper , flickr

i pamiętaj o :
    3' (1m) f/3
    1' (0.3m) f/3.2
    8' (0.2m) f/4
    1:1 life size f/4.8

Domyślnie

chodziło mi głównie o model - nie o konkretną sztukę
    darkmajin : możęsz mi to troszkę wyjaśnić ? Stopień powiększenia/odległość ostrzenia zmienia się wraz z przysłoną?

Domyślnie

raczej na odwrót efektywna przysłona się zmniejsza ze skalą odwzorowania tak jest we wszystkich makrosach i chyba stałkach tyle że w małym stopniu( zj... jak psa jak się mylę ) tylko w gwoli przypomnienia jak chcesz to do portretu, miałem dołączyć to szkiełko do kolekcji, ale teraz za drogo jak na to szkło

Domyślnie

Ale portretu chyba nie będzie robił z tak bliska? Ponoć każde macro ciemnieje na bliskich odległościach, w zdjęciach macro to specjalnie nie przeszkadza bo i tak się domyka przysłonę dość ostro.

Jak masz śrubokręt to ja brałbym 60/2.8D za połowę ceny 60/2.8G, jak masz 2k zł do wydania to ja kupiłbym jeszcze raz to co mam czyli 105/2.8 VR.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Sprawa jest dość prozaiczna
    Mam studio i brakuje mi w nim ok 1-1.5 metra odejścia do wygodnej pracy z 85mm
    Przy okazji czasem jest potrzeba sfotografowania czegoś z bliska. Spotkałem się z opiniami, że 60micro będzie trochę lepsza (ostrzejsza, bardziej kontrastowa, mniej zniekształcająca) od 50mm. Tylko nie wiem ile w tym prawdy

Domyślnie

Maciek - tak się składa, że mam ten obiektyw - jak coś, to dzwonknij

Domyślnie

Uchwycone za pomocą d90 i tego szkiełka.

Podczas zabawy f3,2

I w takim zastosowaniu f 22

Mój egzemplarz ma chyba delikatny BF, ostatnio też miałem problem z silnikiem SWM co w serwisie kosztowało mnie 162,50 - podobno bo był uderzony, ale ja nie pamiętam aby taka sytuacja miała miejsce. Ogólnie polecam.
    Ostatnio edytowane przez moro ; 10-02-2012 o 16:11
    totalna amatorka

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów