Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

znajomy montuje filmy z canona 7d. Jak dobrze pamiętam operator używa 85/1.8, Samyanga 8mm oraz tamrona 17-50. Jak chcesz zobaczyć ich filmy/teledyski wystukaj sobie "4zero4 studio" lub zobacz: http://www.youtube.com/watch?v=daW_NrTNkxU http://www.youtube.com/watch?v=v3cpguutW8U Też się nie spodziewałem co można nakręcić lustrem, dopóki nie zobaczyłem ich teledysków I powiem tylko, że są to studenci zajmujący się tym "po wykładach"...

Domyślnie

jeśli chcesz zobaczyć , co się da zrobić lustrem to chyba ostatni odcinek 6 lub 7 sezonu dr House został w całości zrobiony 5D mk2

Domyślnie

Wznawiam temat. Jak radzicie sobie ze zmienną jasnością takich szkieł jak Nikkor 18-55 czy 18-105 przy filmowaniu? Przy nastawach manualnych i zoomowaniu raczej będzie coraz ciemniej...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Miejscowość

Domyślnie

W filmowaniu nie warto zoomować, kopiesz wtedy całą perspektywę (ew. jak masz styl kręcenia jak z horrorów to wtedy). Te obiektywy to ciemnica, najlepiej jasne szerokokątne zoomy i stałki. Jedyne co możesz w takich sprawach zrobić to załatwić oświetlenie dobre, filmować tam gdzie masz więcej światła, albo skołować lampy.

Domyślnie

Myślę, że przy świetle 3.5 - 4 w ciągu dnia spokojnie da radę, wieczorem lub w pomieszczeniach podbije się trochę iso. Oczywiście jasne szkło jest świetne ale... wykorzystując maksymalną swiatłosiłę będziesz miał zawsze bardzo małą GO a często nie o to chodzi więc trzeba przymykać. Wtedy będzie podobnie w temacie światła jak z kitami.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Miejscowość

Domyślnie

Nie jeden raz nagrywałem klipy kitem (18-55) o ile się przymknęło mocno przysłone ustawiło ostrość, w hiperfoklanej było to co chciałem było znośnie, ale jak masz wyostrzyć 18-55 kręcącą mordką to masakra. Z 18-105 już lepiej. Choć ja i tak wole używac stałek bo zawsze mogę bardziej otworzyć, a z zoomem już nie ma tej radochy.

Domyślnie

Masz rację. Chodziło mi tylko o to, że filmując np. 50 f/1.8 G i otwierając maksymalnie (lub chociaż do f/2. od razu zmniejszam drastycznie GO. Światła mam dużo, nie traba doświetlać ani szaleć z iso ale GO jest bardzo mała, co przy filmowaniu często nie jest aż tak porządane.

Domyślnie

Alcatraz.... uważaj na to co piszesz !!!! Za chwile wpadnie tu święta GOwicja i cię ukamienują w imię najniższej GO !! ....

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Miejscowość

Domyślnie

tak dlatego stosuje się różne obiektywy zależy co chcesz uzyskać. Ale w przypadku gdy masz jakiś zoom szerokokątny to wtedy z f/2.8 możesz wszystko pojechac i być zadowolonym. Canoniarze używają np. stałki 20 mm f/2.8 i chwalą. Do nikona można skołować sigmę 20mm f/1.8. (tylko cena) I jak się poszuka w necie powstaja filmy gdzie przymykają do max 2.8 a widzisz wszystko ostro.

Domyślnie

Oczywiście, nie można zapominac o tym, że GO zależy nie tylko od parametru f ale także od ogniskowej. Czyli z zoomów świetnie powinna się spisac np. Sigma 17-50 F2.8 EX DC OS HSM.

fafniak, dzięki za ostrzeżenie Nie mam NIC przeciwko bardzo małej GO, jednak np. przy krajobrazach wolę większą)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów