Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Ja miałem raz styczność z reporterami: piękny hotel, duuużo światła. Ja byłem umówiony na sesję z pewną piosenkarką, więc spakowałem lampy studyjne, ale jak zobaczyłem oświetlenie to zrezygnowałem i skorzystałem z jakże wspaniałego światła zastanego. ISO nawet nie za duże, gdzieś poniżej ISO1000, przysłona mała, żeby rozmyć tło i mieć szybki czas. Ładne zdjęcia wyszły.

Obok mnie stali niby fotoreporterzy i bez zastanowienia nawalali fleszami jak idioci. Ja robiłem dwa zdjęcia i szybko oceniałem czy o to chodzi a oni w tym czasie nawalali serią po 10-20 IDENTYCZNYCH zdjęć. Po prostu ja robiłem zdjęcie a oni tylko, jak to się mówi reporterskim żargonem 'zdejmowali ryje'.
    Ogólnie w reporterce już pomijam aspekt estetyczny/etyczny fotografowania prywatnego życia obcej osoby, bo czyjeś sumienie to nie moja sprawa. Jednak mam prawo wypowiadać się na temat fotografii i reporterzy mają u mnie ZEROWY szacun za jakość zdjęć. To co robią nie jest fotografią.
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Właśnie. Tu nie chodzi o fotoreporterów, ale ogólniej - do dziennikarzy. Niestety zapracowują sobie oni na to bardzo starannie. To kwestia zeszmacenia sie mediów. Żerowanie na sensacji, oglądalność i jeszcze raz oglądalność. Rzetelność przekazu jest na 10-tym miejscu.

Ostatnio ciężko w ogóle znaleźć fotoreportera. Została stara gwardia i jakaś niedouczona młodzież która całą nadzieję pokrywa chyba w super sprzęcie foto. Plus dziennikarze piszący, którym dano aparaty by ilustrowali to co opisują. Totalna masakra.

A jak skomentujesz kilku fotoreprterów, którzy wpadają do pokoju gdzie policja na stołach wyłozyła zarekwirowane fanty. No i walą serią tak na ucho10 fps przez 2 s w to co na stole. Z lampami błyskowymi oczywiście. Jakiś instynkt stadny - jak jeden robi serią to inni też głupieją? 10 klatek tego samego ujęcia? Po czym przekadrowanie i kolejna długa seria. Kiedyś fotoreporter miał 36 klatek na filmie. A dziś 36 klatek gościu robi w około 4s. "zużył" film w przeciągu chwili swojego pobytu w pomieszczeniu. No a jakie fotki ma! Artystyczne i bardzo cenne. Nawet nie chce ich oglądać.
    Co do walenie serią to ma to swoje wytłumaczenie. Gdy jest ich kilka (foterów) i każdy robi seriami z lampą to każde zdjęcie ma ją inaczej naświetlone (błyski/przedbłyski lamp innych) i jedynie przy zrobieniu serii jest szansa na 1-2 poprawnie naświetlone.
    Jeśli są sami to raczej nie używają serii (tak długiej) ale z 2 strony kto widział kiedyś pojedynczego fotera? Ich zawsze stadami można spotkać
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Aż takiego tłoku tam nie było, nie robili wszyscy jednocześnie. No ale jak się robi serią z przyzwyczajenia i sie nie mysli to jaki "przemyślany" materiał mamy dostać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

niechęć jest i nikt tego nie zmieni, miałem taki przypadek...
    wczesne przedpołudnie, czas pierwszych delikatnych spadków temperatury, wylewanie asfaltu na drogę, świetne światło, walce wyłaniające się z obłoków pary.. widok bajka.. a że z dzieckiem jechałem i chciał bliżej zobaczyć więc zatrzymaliśmy się, ja aparat pod rękę żeby zrobić kilka fotek i... gość z walca dosłownie wyskoczył i z gębą do mnie że nie życzy sobie zdjęć, zaraz potem ochrona i kierownik budowy
    nawet podejść do ogrodzenia nie zdążyłem... po wytłumaczeniu że nie jestem związany z żadną gazetą, tv czy innym medium mogłem sobie fotki robić do woli
    no ale wrażenie zostało )))

ot, taki świat teraz jest

Domyślnie

Zdarza się, że różnej maści robotnicy postępują niezgodnie z przepisami (BHP na przykład) i boja się, że ktoś zobaczy to w gazecie i zrobi aferę. Kiedyś robiłem zdjęcia gości wieszających świąteczne dekoracje na latarniach. Podszedł do mnie ich szef i spytał, gdzie to ma iść. Powiedziałem, że na stronę internetową o mieście, a on "bo wie pan, ci na podnośniku to w zasadzie powinni być w kaskach, ale jak on tam stoi raptem półtora metra na ziemią, to po co ma zakładać"

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów