Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Roller base

Domyślnie Roller base

Jako, że wiek już nie ten, żeby latać na czworaka i mam dość turlania koreksu po podłodze postanowiłem zrobić domowym sposobem tzw. roller base. I tu jest kwestia, którą na forumie stawiam.
    Szukam pomocy w zakresie zrobienia owego urządzenia. Inżynierem nie jestem, i już nie będę. Może ktoś pomógłby mi w zrobieniu takiego ustrojstwa. Rzecz nie jest konstrukcyjnie skomplikowana (chyba). Cztery kółka z gumowymi oponkami, kawałek deski do zamocowania wszystkiego i silnik elektryczny z regulacją obrotów. Oryginalne urządzenie amerykańskiej produkcji wygląda tak:

A zrobione domowym sposobem następująco:
    Link do You tube

Gdyby ktoś wyraził chęć pomocy/zrobienia takiego urządzenia będę zobowiązany. Najchętniej z okolic stolicy, żeby sprawnie móc się*kontaktować, choć nie dyskryminuję pozostałej części kraju
    Formę gratyfikacji jakoś chyba zdołamy ustalić.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Ten z YouTuba wygląda jakby się miał zaraz rozsypać w drobny mak.. i chyba kręci duzo wolniej od procesorów Jobo ktorem widział na YT.

Ja turlam na stole, więc wygodnie siedzę i oglądam telewizornię.
    Völkchlor

Domyślnie

A ja kce mieć motorek!

Domyślnie

a czy ten mechanizm musi obracac koreksem w obie strony (prawo/lewo) - bo jak w jedna strone wystarczy to mozna wkreterke na najwolniejszych obrotach uzyc zablokowac i niech kreci

Domyślnie

Chyba w obie nie musi. Choć dobrze by było, żeby była taka opcja. Prędkość obrotowa od 30 rpm do 60-80 rpm. Koreks z płynem waży myślę*nie więcej niż 2 kg

Domyślnie

procesory obracają w dwie strony i tego bym się trzymał.
    Völkchlor

Domyślnie

Dobra, niech będzie.
    A propos obrazka w moim przypadku zamiast koreksu serii 25xx jest Expert Drum 3006

Domyślnie

A to musi być we wodzie jak ten z YT?
    Silnik prądu stałego w elegancki sposób załatwia problem obrotów w obie strony. Reszta to kwestia dostępu do warsztatu stolarskiego.
    No chyba, że to ma być programowalne i samo zmieniać kierunek obrotów.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Nie musi być w wodzie, z resztą widać że cieknie mocno. Jakby samo zmieniało kierunek obrotów co ileś obrotów/ co jakiś czas byłoby świetnie.
    W Europie to ustrojstwo jest ciężkie do znalezienia. W USA kosztuje koło 100-150 złotych, ale przesyłka to drugie tyle.
    Ostatnio edytowane przez doktor ; 07-02-2012 o 18:32

Domyślnie

No jak jest kiepsko zrobione to cieknie, w wodzie ma sens jak sie woła kolor.
    Völkchlor

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów