Witam!
W kwestii laboratorium Olecha. Co do właściela komentować trudno, mając ponad 60 lat ciężko nadążyć za techonolgią. Znam ten lab od wielu lat podobnie jak "Ciacho" - pracuję tam. Jesli brak fachowości w sprawach cyfry i brak cierpliwości, mogę uznać za fakt to zupełnie nie zgodzę się że laboranci nie mają pojęcia o tym co robią. Technologia cyfrowa w firmie Olecha działa od 2000 roku. Przez tyle lat nawet neptyk sie nauczy. Nie mam pojęcia skąd masz takie informacje że odeszli wszyscy doświadczeni laboranci. W istocie jeden laborant został zwolniony - nie był On ani długoletnim ani wybitnie doświadczonym fachowcem.
- Często mają pretensje ze pliki są za duże gdy mają 3,5 MB jpg (???????) pojemności dla formatu 30x45cm
Ciekawe skąd to wziąłeś ? Przyjmujemy pliki w róznej wielkości, JPG ze swej natury może mieć dużo lub mało pojemności. Plik w formacie 30x45 cm BMP ma ok 60 MB 40x60 wiecej, 60x90 jeszcze wiecej itd - co pojemność pliku ma do formy zlecenia? - krótko mówiąc bzdura...
- laboranci nie umieja wprowadzac korekcji barwnej co zresztą widać na odwrocie-nadruk na fotkach
znasz się na opisach z tyłu zdjęcia? Jesli tak powinienieś wiedzieć więcej o opisie ustawienia printera, poza tym jest możliwość naświetlenia odbitek bez korekcji - TYLKO WTEDY KIEDY AUTOR JE WCZEŚNIEJ PRZYGOTUJE - POPRZEDZONE TO MUSI BYĆ KALIBRACJĄ MONITORA - informacje jak to zrobić i przygotować sa od dawna na stronie internetowej. Mozliwe że tak były naśwetlone - ale tylko wtedy kiedy składający zlecenie wyraźnie to zaznaczy...
Jeśli chodzi o szczegóły to używamy FUJI FRONTIER 350 oraz FUJI FRONTIER 570 ten ostatni był zainstalowany jako pierwszy na Dolnym Śląsku.
Co do młodzików to skomentuję krótko czy to źle że szkolimy nowych pracowników? W ten sposób dajemy pracę.
Jeszcze jedno.
Mam pytanie do wszystkich uzytkowników tego postu.
Czy naprawdę uwazacie że punkty fortgraficzne w megamarketach to są wykładniki jakości? Spróbujcie porozmawiać z obsługą o przygotowaniu plików lub profilach barwnych... ZDJĘCIA W TAKICH MIEJSCACH NIE SĄ W ŻADEN SPOSÓB KORYGOWANE - MACIE TO CO PRZYNOSICIE. Małe pieniądze - gorsza jakość.
Szanowny "Ciacho" jezeli w istocie byłeś naszym klientem i byłeś zadowolony to zapraszam do firmy - porozmawiamy. Nie wydaje mi się abyś był zadowolony jeżeli będziesz szukał czegoś w zamian. Możliwości jakie oferujemy naprawdę dają szansę na to że zdjęcia będą takie jak sobie ptrzygotujesz lub jakie my Tobie zrobimy. Wydaje mi się, że zachowałeś się jak dziecko - jedna głupia scysja i rezygnujesz z ulubionego labu... Przemyśl to sobie.
Darek Pawłowski
www.frontierolech.pl
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami