Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D300, problem z automatyką ISO

cześć, to mój pierwszy post, jak dotąd tylko czytałem. Nie udało mi się jednak znaleźć wyjaśnienia na ten temat:

Kiedy robię zdjęcia we wnętrzach, staram się maksymalnie wykorzystać światło zastane. Ustawiam aparat więc na M i parametry 1/30 sek, f2,8. Do tego lampa SB-800 w trybie TTL FB -1,3EV. Gdy mam ustawioną czułość ISO na AUTO (maks czas 1/30, ISO maks 3200) z wartością ISO 200 to aparat dopasowuje czułość do wskazań światłomierza, by poprawnie naświetlić zdjęcia z narzuconymi parametrami w trybie M. Celem jest oczywiście korzystanie z możliwie niskiej czułości, by nie tracić jakości. Gdy światła jest za mało, to aparat zwiększa czułość np do 800.
    Ale ja podpinam do tego lampę SB-800 w trybie TTL FB lub TTL i narzucam jej -1,3EV, by doświetlić 1-szy plan. Gdy okazuje się jednak że dla tych 1/30 i 2.8 jest za mało światła (zaznaczam że aparat jest w trybie auto ISO z bazową wartością 200) to zamiast zwiększyć ISO aparat zwiększa moc lampy. Jest to dziwne, zwłaszcza że w podpowiedziach do opcji ISO auto napisane jest że ten tryb działa też z lampą.
    Co więc jest źle? Jakaś inna opcja wpływa na to? Obecnie jedynym rozwiązaniem jest korzystanie z stałej czułości np 3200 i trybu S z 1/30, jednak część zdjęć spokojnie mogłaby być wykonana przy niższym ISO, jednak je nie mam czasu na precyzyjne dopasowywanie parametrów przez każdym zdjęciem.

Mam nadzieję że zrozumiale wytłumaczyłem problem

Domyślnie

Ustaw lampe i jej moc na M

Domyślnie

Też nie działa:/ zresztą mi chodzi o TTL, tak by robić zdjęcia możliwie zbalansowane pod względem oświetlenia i, jak radzi Niekierk, ustawiam +1EV na korpusie i -1,3 na lampie, a błysk lampy odbija się od różnych powierzchni więc też ważny jest TTL. Zaczynam mieć wątpliwości, czy to w ogóle w założeniach jest możliwe

EDIT: czyli nic się nie da zrobić? Dziwne, że upgrade firmware'u tego nie usunął

EDIT2: znalazłem odpowiedni wątek, dzięki! Nie podejrzewałem Japończyków o taką niedoróbę.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 01-02-2012 o 14:26 Powód: pis.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Nie za dużo tych "automatów" ? Po co używać tryby automatycznego i póżniej dociekać dlaczego zdjęcie wygląda tak, a nie inaczej?
    Ustaw manualnie ISO, przesłonę i czas; lampa może być w M, lub TTL ( nie TTL BL ; bo chyba to miałeś na myśli pisząc o TTL FB)

Domyślnie

Załóżmy że ustawiam M: 1/30, f2.8 i mam ISO 200, dopalam lekko przygaszoną lampą (-1EV) i jest OK, tło i temat równomiernie i ładnie naświetlone. Teraz odwracam się w inną część sali gdzie jest ciemniej. Aparat zamiast podbić ISO to podbija lampę, przez co tło i 1-szy plan robią się nierówne.

Brakuje rzeczywiście wyboru priorytetu, co aparat ma podbijać w sytuacji, gdy nie mieści się w narzuconych parametrach - lampę czy ISO.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubeon Zobacz posta
    Załóżmy że ustawiam M: 1/30, f2.8 i mam ISO 200, dopalam lekko przygaszoną lampą (-1EV) i jest OK, tło i temat równomiernie i ładnie naświetlone. Teraz odwracam się w inną część sali gdzie jest ciemniej. Aparat zamiast podbić ISO to podbija lampę, przez co tło i 1-szy plan robią się nierówne.

Brakuje rzeczywiście wyboru priorytetu, co aparat ma podbijać w sytuacji, gdy nie mieści się w narzuconych parametrach - lampę czy ISO.
    Jak dla mnie wszystko OK, wszystko działa prawidłowo. Jeden ruch palcem, podbijam ISO ( w tej sytuacji czasu już nie wydłużysz ) i robię zdjęcia.
    W odwrotnej sytuacji ( gdy tło jest dużo jaśniejsze ), możesz użyć w lampie wspomnianego TTL BL i automat zrównoważy Ci światło w tle ( przy pomiarze matrycowym i centralnie ważonym ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Nie za dużo tych "automatów" ? Po co używać tryby automatycznego i póżniej dociekać dlaczego zdjęcie wygląda tak, a nie inaczej?
    Ustaw manualnie ISO, przesłonę i czas; lampa może być w M, lub TTL ( nie TTL BL ; bo chyba to miałeś na myśli pisząc o TTL FB)
    Wlasnie o to mi chodzi. Ustawiacie na czesc na M, czesc na Auto a pozniej dziwicie sie, ze aparat nie rozumie, co autor mial na mysli.
    ps. David Hobby ze Strobist mowil od zawsze: nie zakladajcie, ze Japonczyk piszacy 5 lat temu oprogramowanie do Twojego aparatu przewidzial, gdzie Ty w tej chwili sie znajdujesz i jakie masz oczekiwania.

Domyślnie

Problem znany i opisywany na forum wielokrotnie. Poszukaj a znajdziesz. Tak ma D200/300/700. W D300s jest już inaczej, aparat naświetla na światło zastane a lampką tylko dopala. Wyjściem jest ustawienie wyższej wyjściowej wartości ISO przy pracy na AUTO-ISO.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubeon Zobacz posta
    też nie działa:/ z resztą mi chodzi o TTL, tak by robić zdjęcia możliwie zbalansowane pod względem oświetlenia i, jak radzi Niekierk, ustawiam +1EV na korpusie i -1,3 na lampie. a błysk lampy odbija się od różnych powierzchni więc też ważny jest TTL. Zaczynam mieć wątpliwości czy to w ogóle w założeniach jest możliwe

EDIT: czyli nic sięnie da zrobić? Dziwne że upgrade firmware'u tego nie usunął

EDIT2: znalazłem odpowiedni wątek, dzięki! Nie podejrzewałem Japończyków o taką niedoróbę.
    To nie jest niedoróbka. Tak wymyślili i już.

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    W D300s jest już inaczej, aparat naświetla na światło zastane a lampką tylko dopala.
    Jesteś tego pewien? Sprawdzałeś czy gdzieś to napisano? Ciekawe, byłby to przełom.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    To nie jest niedoróbka. Tak wymyślili i już.

Jesteś tego pewien? Sprawdzałeś czy gdzieś to napisano? Ciekawe, byłby to przełom.
    Sprawdzone.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów