Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Skaner do negatywów

Witam, noszę się z zakupem skanera na potrzeby skanowania negatywów. Stosowany byłby przede wszystkim do negatywów czarno-białych 35 mm oraz rzadziej do slajdów.

Przeznaczenie skanów to w wypadku slajdów rola archiwizacyjna i szybka wglądówka.
    Skany negatywów b/w byłyby poddawane lekkiej obróbce i drukowane (oraz Internet). Myślę, że odbitki/wydruki maksymalnie do formatu 20x30.

I tutaj pytanie dotyczące skanera Epson v330. Czy dla amatora, do zastosowań jak wyżej, ten skaner można polecić? Co o nim myślicie?

Nieprzypadkowo pytam o niego - tylko na taki wydatek mnie stać
    NIKON & NIKKOR

Domyślnie

Skoro stac cię tylko na taki to nie ma co się za Coolscanem rozglądać. Wg mnie spokojnie wystarczy - pod warunkiem że się z nim porządnie zapoznasz.
    Völkchlor

Domyślnie

Skoro tylko na taki wydatek Cię stać, to nie ma specjalnego wyboru.

Odbitki 20x30 spokojnie zrobisz. Próbowałem 40x60 i przyczepić można się głównie szorując nosem po wydruku.

Dla ścisłości, mówię o portretach.

Domyślnie

Podłączam się do pytania. Jaką wielkość pliku (w MB) można uzyskać z takiego skanera? Z aparatu cyfrowego to zwykle 10-12 MB (w zależności od aparatu, wiadomo), a na jaki wydruk można sobie pozwolić w przypadku tego EPSONA?

Domyślnie

wielkośc pliku w MB?
    Völkchlor

Domyślnie

Skanery nie różnią się*tak bardzo między sobą jeśli chodzi o rozdzielczość skanowania. v750 Pro ma 6400dpi, ten v330 ma 4800.
    Ja skanuję w 2400 dpi i daje mi to obrazek wyjściowy 25.3 Mb.
    Skanery różnią się między sobą w szybkości działania i oddaniu kolorów: tu jest pies pogrzebany i tutaj należy szukać różnic między skanerami.

Skanując w 2400dpi robiłem wydruki z mikrofilmu 50x70 cm oraz kwadraty ze średniego 50x50 cm. Rezultaty bardzo dobre.
    Pinot Noir

aortamag.pl

Domyślnie

No tak - ja skanuję tylko B&W właśnie na v330. Nie mam zastrzeżeń w porównaniu do wydruków z D200.

Domyślnie

V330 jest bardzo dobry i tani. Z wad wymienił bym gu..ną ramkę i to że jest powolny.
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Guciol Zobacz posta
    V330 jest bardzo dobry i tani. Z wad wymienił bym gu..ną ramkę i to że jest powolny.
    W wyzszych modelach V750 wliczając są równie sziteksowe
    Völkchlor

Domyślnie

Swoją drogą... ceny skanerów powalają :]
    ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
    ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów