Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: ISO w F80

Oszczędny w słowach Awatar Paradiso Perduto
    Miasto
    Stołeczne Królewskie Miasto Kraków

Domyślnie

dzięki
    nie pozostaje nic innego, jak samodzielne testowanie.

kurczę, nie ukrywam że kupiłem analoga z nadzieją, że da mi coś więcej niż cyfra (używam D80), przede wszystkim do slajdów i ich późniejszego wywoływania w C41.
    ale... dziś przeglądając allegro znalazłem to:
    http://allegro.pl/rollei-redbird-fil...074282064.html
    miał ktoś z Was coś z tym wspólnego? kupić i spróbować, czy będzie to wyrzucenie pieniędzy w błoto?
    Ostatnio edytowane przez Paradiso Perduto ; 31-01-2012 o 12:14

Domyślnie

Jak chcesz crossy, to kup Crossbirda. Wołany w E6 jest normalnym slajdem, może z lekkim zafarbem, wołany w C-41 daje efekt krosowanego negatywu, co dziwnym nie jest.
    Redbirda zrobiłem jedną rolkę i się zraziłem. Wychodzi brązowo pomarańczowa kupa, nie wiem jak zostały zrobione sample z Filckra, ale na żadnej klatce nie osiągnąłem efektu, który by mnie zadowalał.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

[del]
    Völkchlor

Domyślnie

aaaaaaaaa no i wszystko jasne, tzn czytalem w manualu, ze puszka rozpoznaje kod dx filmu i w moich ostatnio zrobionych hp5+ dokladnie tak bylo, ale dzieki za wzmianke o zmiane iso przy forsowaniu to faktycznie sie przydaje

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez necrodome Zobacz posta
    http://allegro.pl/rollei-redbird-fil...074282064.html
    miał ktoś z Was coś z tym wspólnego? kupić i spróbować, czy będzie to wyrzucenie pieniędzy w błoto?
    Rollei Redbird z tego co można przeczytać to nic innego jak zwykły negatyw "obrócony na stronę". Aby to sprawdzić trzeba by go obejrzeć z bliska, a ja nie miałem go nigdy w łapkach.
    Ale jeśli faktycznie jest to obrócony negatyw - czyli mówiąc inaczej klasyczny redscale - to taki film możesz sobie zrobić sam.
    Jeśli robisz na Superii 400 to ona się do tego nada, choć lepsza byłaby 800.

Kilka moich sampli robionych w ten sposób na Superii 400 jak i 800 (zresztą Nikonem F80) masz tutaj: Sample redscale, a więcej znajdziesz wpisując na Flickrze 'redscale'.
    W razie dalszych pytań służę.

p.s. A co do F80 to on chyba 'domyślnie' ma ustawione rozpoznawanie ISO z DX, a jak się mu ustawi ręcznie, to to ISO kasuje się po otwarciu puszki... ale to już trzeba by sprawdzić.

@zdyboo: pewnie za mało światła wpuszczałeś.
    Ostatnio edytowane przez enthropia ; 04-02-2012 o 03:46

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów