Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Debiut...

Red face Debiut...

Dobry wieczór Państwu! Po dłuższym czasie przeglądania forum zdecydowałem się samemu coś opublikować w tym dziale. Dopiero się uczę, więc liczę na konstruktywną krytykę.

Zdjęcia wykonane podczas PhotoDay w Ostromecku (D5100, 18-105):

1) f/8, 1/160s, iso400, 105mm

2) f/8, 1/200s, iso400, 105mm

3) f/5.6, 1/60s, iso1600, 105mm

Za wszelkie sugestie i uwagi wielkie dzięki.

Domyślnie

Witam,
    nie chciałbym Ci napisać niczego przykrego, w ogóle nie lubię krytykować, ale nikt nic nie pisze, więc spróbuję ja....
    Najpierw napiszę, co mi się w ogóle podoba, a później będę po Tobie jechał .
    Podoba mi się 3 - ka, widać w niej jakiś zamysł, w miarę fajne światło, może ciut przyciasno, no ale ogólnie ok. Można by popracować nad obróbką, poprawić kolorystykę, itd, no ale to później...
    Pozostałe 2 - czyli 1-ka i 2-ka - tu jest duuużo gorzej. Twarze niedoświetlone a i cienie na nich nie bardzo - zwłaszcza na 2 - ce - ten cień na prawej połowie twarzy nie wygląda dobrze. Na 1 - ce nie podoba mi się ta dłoń "z nikąd". Na 2 -ce z kolei nie widzę w ogóle kontaktu z modelką, ta fota wygląda tak, jakby modelka pozowała nie Tobie, a Ty zrobiłeś tą fotę "przy okazji". Na 1 - ce i 2-ce w ogóle nie widzę obróbki, i nie wiem, po co w tych warunkach przymykałeś szkło do f/8.
    Reasumując, długa droga przed Tobą. Jeśli robisz w RAW-ach, to sporo można poprawić w postprocesie. Poszukaj komentarzy kolegi mOSAd - a pod zdjęciami początkujących w tym dziale, to skarbnica wiedzy. A... i żeby nie było, ja też jestem początkujący i wieeelee pracy przede mną...
    Pozdrawiam, QuadMan.
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Red face

Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź. Konstruktywana krytyka to nic przykrego, tylko to czego tacy początkujący jak jak potrzebują. Z większością uwag się zgadzam, dzięki za zwrócenie uwagi na błędy. Jedynie co do przysłony mam pytanie. Dlaczego nie f/8? Głębia ostrości na dwóch pierwszych zdjęciach nie ma większego znaczenia (przynajmniej według mnie). W literaturze zalecają stosowanie wówczas przysłony ogólnej.

Na szczęście mam RAWy. Co do obróbki i pracy nad kolorystyką - muszę się jeszcze dokształcić. Przejże komentarze, poczytam, może uda mi się coś jeszcze wycisnąć z tych kadrów.

PS. Co do spojrzenia na 2, wiem, że to mnie nie tłumaczy, ale niestety taki urok masowych imprez, że o uwagę modelek trzeba się starać

Domyślnie

Tak z ciekawości gdzie widziałeś? Shaiith dodał temat Madame & The Piano z tego samego pleneru (link) - ale zupełnie inne ujęcia i obróbka.

Uprawnienia umieszczania postów