Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Problem techniczny ze statywem

Cześć ludziska,
    jedni powiedzą, że się czepiam, ale...

właśnie zakupiłem Sherpa 600 i zauważyłem pewien mankament.

Przy ustawieniu głowicy do kadrów pionowych jest ona odchylona od pionu o jakieś 2-5 st (w zależności od modelu).
    Pojechałem do sklepu w sprawie sprawdzenia innych głowic i co ciekawe każda z nich miala ten sam feler, nie zależnie od egzemplarza, konstrukcji, modelu, a nawet producenta...

Proszę powiedzcie mi, czy Wy też tak macie, a jeśli ktoś wie to proszę o wytłumaczenie dlaczego?

Mnie osobiście strasznie to wkurza (miałem tą tamą przypadłość również w starszych statywach), że do kadrowania pionowego trzeba było "ostrożnie" dokręcać śrubę nastawczą, albo w postprodukcji poprawiać.

Pozdrawiam,
    Ps.(szukałem podobnego tematu i nie znalazłem )

Domyślnie

Czy możesz to podeprzeć jakąś fotką (nawet z komórki) ?
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Pewnie,
    mam nadzieję, że to wystarczy, zaraz dodam zdjęcie samego zestawu

Dodam jeszcze, iż mówię o sytuacji, gdy głowica jest pochylona "do oporu"
    http://imageshack.us/photo/my-images/837/maciekg1.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images...130200743.jpg/

No tak, na szybko zrobione zdjęcie w auto i nie spojrzałem na GO, generlanie poziomica miała pokazywać poziom ))
    Ach, dodam jeszcze, iż nie ma luzów w żadnym miejscu, a podłoga jest prosta
    Ostatnio edytowane przez gasior87 ; 30-01-2012 o 21:14

Domyślnie

W moim statywie jest tak samo Sherpa 800r - potwierdzam, denerwujące. Rozwiązanie to włącznie linii kadrowania w wizjerze i patrzenie przez niego podczas blokowania statywu.
    Nikon D90, 18-105, 35, 70-300, SB-900, kilka manualnych szkieł, mieszek, pierścienie pośrednie i statyw

Domyślnie

Dzięki Lukdz za odpowiedź.
    No więc właśnie - tragedia
    A powiedzcie proszę, czy w Waszych głowicach innych firm też tak jest?
    A może macie pomysł dlaczego tak się dzieje? Wydawać by się mogło, że nie jest to większy problem technologicznie do usunięcia..
    Nie przeszkadza Wam?

Domyślnie

W sensie zamiast max 90* masz 92-95?
    We wszystkich statywach z odchyłkami tak miałem. To rzeczywiście jest problem?

Przecież i tak sprawdzasz poziom/pion ustawiając statyw, bo pomijając samą głowicę odrobina odchylenia gruntu i efekt będzie jeszcze większy. Wg mnie to dobrze, że jest minimalny zapas, zamiast majstrować całym statywem możesz 'przegiąć' samą głowicę...

Domyślnie

Mam w redakcji statyw Vanguarda. Tam też poziom nie jest do końca poziomy, tylko taki jakby troszkę dogięty, o parę stopni. Uważam, że to dobrze, daje możliwość delikatnej korekcji nawet wówczas, gdy podłoga jest krzywa.

W terenie natomiast używam głowicy kulowej, to rozwiązuje takie wydumane problemy

Uprawnienia umieszczania postów