Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Awaria autofocusu Nikkor 18-55 D5000

Witam
    Mam problem otóż posiadam aparat Nikon D5000 wraz z obiektywem Nikkor 18-55 VR.Problem dziś pojawił się z znikąd robiłem fotki wszystko działało super następnie przełączyłem na obiektywie autofocus z trybu auto na manual pstryknąłem kilka fotek,wróciłem z powrotem na auto i już nie działał...dziwne jest że nic nie zapowiadało jakiejś awarii(stuki zgrzyty nic z tych rzeczy)gdy próbuje zrobić zdjęcie i dostrajam aparat słychać jakby chciał coś zrobić ale obiektyw się nie dostraja.Wiem że przyczyn może być mnóstwo i że pewna rada będzie serwis dlatego przy okazji chciał bym zapytać o jakiś dobry w okolicach Krakowa,Tarnowa,Brzeska.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Hmm, spróbuj podstatowych czynności, odłącz i podłącz obiektyw, zmień w aparacie ustawienia autofokusa itp. Spróbuj czy obiektyw działa z innym body.
    [FONT="Tahoma"][SIZE="1"]Blog - Tomasz Przeklasa

Domyślnie

A może mi ktoś powiedzieć czy można zrobić zdjęcia z zasłoniętym obiektywem tj. założonym tym klipsem na obiektyw ??krótko mam ten aparat ale coś mi się wydaje że wcześniej mi pisało że obiektyw jest zasłonięty a teraz mogę zrobić zdjęcie i jest czarny obraz..a może się myle?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Można w trybie M i przełączonym przełącznikiem AF na obiektywie w pozycję M.

Domyślnie

A mi robi zdjęcia w każdym trybie i z włączonym A na obiektywie... i to mnie właśnie zdziwiło..

Domyślnie

A na aparacie jaki masz tryb wybrany, przełącznikiem koło bagnetu, AF czy M?
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Tryb A czyli z włączonym autofocusem

Domyślnie

A D5000 ma śrubokręt, że piszesz o przełączniku przy bagnecie?

Domyślnie

A to ja przepraszam za zamieszanie. D5000 miałem chyba raz w rękach i to przez chwilę. Nie licząc manualnych body resztę Nikonów mam ze śrubokrętem. W takim razie nie wiem czemu nie działa.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez repet Zobacz posta
    Witam
    Mam problem otóż posiadam aparat Nikon D5000 wraz z obiektywem Nikkor 18-55 VR.Problem dziś pojawił się z znikąd robiłem fotki wszystko działało super następnie przełączyłem na obiektywie autofocus z trybu auto na manual pstryknąłem kilka fotek,wróciłem z powrotem na auto i już nie działał...dziwne jest że nic nie zapowiadało jakiejś awarii(stuki zgrzyty nic z tych rzeczy)gdy próbuje zrobić zdjęcie i dostrajam aparat słychać jakby chciał coś zrobić ale obiektyw się nie dostraja.Wiem że przyczyn może być mnóstwo i że pewna rada będzie serwis dlatego przy okazji chciał bym zapytać o jakiś dobry w okolicach Krakowa,Tarnowa,Brzeska.
    Pozdrawiam
    Witam
    Mam podobny problem ze swoim d5000. Naciskam lekko bagnet a obiektyw nie reaguje. Słychać tylko działający silniczek w obiektywie. Zmieniłem na drugi obiektyw i jest to samo. Dziwne rzeczy, nie przypominam sobie żadnego upadku lub stuknięcia aparatem. Ma ktoś jakiś pomysł na tę awarię?? POMOCY

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów