Proszę bardzo, zdjęcie prosto z aparatu:
Szukaj
Proszę bardzo, zdjęcie prosto z aparatu:
Kolorowe nieprzyjemne w odbiorze. Pani jest jakby za bardzo zapatrzona w siebie, ma dużo biżuterii, ale jednocześnie wygląda jakby miała coś przeciwko temu, na kogo kieruje swój wzrok. Chyba nie powinna.
no. czyli jednak miałem rację. zmasakrowałeś je obróbką
moim zdaniem oryginał dużo lepszy. popracuj raz jeszcze nad obróbką.
wyciągnij światła, rozjaśnij, i ostrożnie z kolorami.
będzie o wiele lepiej.
tu przynajmniej widać fakturę skóry, dłoni i widać delikatnośc biżuterii.
fota zaczyna się bronić.
spróbuj.
ps.
widać, ze dopiero zaczynasz z obróbką.
zawsze na początku wszystkiego jest za dużo. kontrasty za mocne.
kolory za żywe. przejscia tonalne za płaskie.
działaj i pochwal się efektem, bo to pierwsze nie nadaje się do niczego
chyba, że do dyskusji jak nie należy obrabiac fotek![]()
zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
SB900 frotto cokin lowepro epson L800
Obróbka była zamierzona, bo koleżanka taką chciała jej się bardzo podobało to co się będę kłócił,
a co do zaczynania przeze mnie z obróbką to proponuje zapoznać się z tematem before after link tam są moje inne prace.
Wszystko co widać na moich pracach jest zamierzonym efektem, no i komuś się to może podobać a komuś nie, nie da rady aby spodobało się wszystkim![]()
seeth, znam Twoje prace. jednak fotografia portretowa a krajobraz to dwie różne sprawy.obróbka jest czymś innym w portrecie, a czym innym w landszaftach.
dla mnie to co się podoba Twojej koleżance jest zmasakrowaniem obróbką foty, którą wstawiłeś później.
jesli taki zamierzałeś osiągnąć efekt to po mojemu nie jest ciekawe.
ps.
widzę wstawiłeś kolejną fotę wyżej.
obróbka podobna. znów-mi-się-nie-podobająca, dlatego zmilczę już i chętnie poczytam co inni na to.
pozdrawiam
Na początek - całkiem w porządku oryginał jako punkt wyjściowy.
Mnie przede wszystkim nie leżą proporcje obrazu. Jest dłuuuugi wąski kadr z liniami skośnymi, które go jeszcze wyciągają. Obróbka nie w moim typie. Przepalone jasne tony same w sobie jeszcze mnie nie rażą. Ale kontrast z tym, co w takim wypadku się dzieje z fakturą skóry i szumami w cieniach, nie wygląda dla mnie korzystnie. Nie lubię też wypalonych kończyn - robią się płaskie i wyskakują na pierwszy plan, co jeszcze w tym wypadku podkreśliła winieta.
wiem, że to może nieporównywalne, ale np. fota notic-a z wątku the best of portrait
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...64#post2668464
estetycznie.
przyjemnie dla oka. i też myślę, że właścicielce podobizny się spodoba
Seeth, nie twierdziłem nigdy, że nie potrafisz tego zrobić. twierdzę tylko, że to co zrobiłeś tutaj nie jest dobre.
nie bierz więc tego zbytnio do siebie, bo nie rozmawiamy tu o Twoich umiejętnościach, tylko o wyborze takiej, a nie innej obróbki.
Skontaktuj się z nami