Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Londyn w 3 dni

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

No dobra. 7 lat sie mieszka to wypada sie odezwac . Ja mam trase standard dla wszelkich odwiedzajacych znajomych. I tak zaczynamy od Oxford Street i idziemy Regent Street w dol w strone Piccadyli Circus. Stamtad przez chinatown i obowiazkowo sklep M&M'sow idziemy na Trafalgar Square i potem przez Downing Street do Westminster. Smigamy przez most i spacerek wzdluz Tamizy do Tower. Z Tower mozna pojsc do city. Kolo ogorka, Lloyds'a i mojej pracy (Heron Tower) do St. Pauls. Trasa dluga ale da sie w jeden dzien bez problemu. 2gi dzien to Greenwich i Canary Wharf. 3ci to juz dowolnosc. Udanego zwiedzania zycze.

Acha, co do podrozowania po miescie- jesli bedziesz na 3 dni to raczej zapomnij o Oysterze. Nie kalkuluje sie. Jesli wrzucisz gotowke to zjada obecnie 3.10 za wejscie/wyjscie z metra w pierwszej strefie. Takze ponad 6 funtow skasuje za to ze dojedziesz do centrum i ze z niego wrocisz. Jakikolwiek srodek transportu w miedzy czasie to dodatkowa kasa znikajaca z Oystera. Tygodniowka kosztuje okolo 32 chyba funtow. Nie wiem czy sa jeszcze dzienne bilety. W pazdzierniku jeszcze byly. 7.20 za dzien i smigasz wszystkim czym chcesz bez limitu.

Domyślnie

Moze lepiej sprawdz tu www.tfl.gov.uk na dole strony przelacz na Polski, a o Oyster'ze nie zapominaj.
    Strus czy po twojej trasie to jeszcze ludzie sie ruszaja nastepnego dnia??
    D4,D700+grip,N14-24&24-70&70-200/2.8,50/1.4g,85/1.4g,sb-900

Domyślnie

To sie tylko wydaje ze to taka masakra... Nie jest wcale źle. Ostatnio taka trase walnalem w pazdzierniku i zajelo to okolo 5 godzin bez St Pauls. Jak sie chce duzo zobaczyc to trzeba dymac skoro tylko 3 dni...

A co do Oystera to chyba ze cos pozmieniali. Nie sprawdzam na biezaco. Ale na swoim mam kase takze dokladnie wiem ile zabiera za jedno przejscie przez bramki

Domyślnie

Liczylem w maju i przy 5 dniowym pobycie i czestych zmianach srodkow komunikacji (bus+tuba) Travelcard bardziej sie kalkulowal.
    Gdybym mial dodac cos do listy zwiedzania - The Temple i jej okolice, ew. Tower. Jesli poswiecisz dzien na Greenwich to ewentualnie doplac do wycieczki do tamy.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Strus: Nie obraz sie ale widac nie wiesz jak dziala Oyser. Oyster sam pilnuje abys nie wydal wiecej w ciagu jednego dnia niz kosztuje bilet dzienny w strefach po ktorych sie poruszasz. Za pierwsza strefe uzywajac Oystera plasisz (jeden przejazd metrem) 2.00 za kazdy przejazd i ani pensa wiecej. Bilet dzienny na strefe 1-2 kosztuje 8.40 z godzinami szczytu (od poniedzialku do piatku do 9.30 rano) i 7.00 poza szczytem. Dla porownania bilet jednorazowy na metro na strefy 1-3 to koszt 4.30.

Korzystajac tylko z autobusow w zakresie calego miasta nie wydasz wiecej niz 4.20 korzystajac z Oystera. Nie majac Oystera jeden przejazd autobusem bedzie kosztowac Cie 2.35

http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx

Domyślnie

Klaudiusz, prosta sprawa - z 3ciej strefu jade do pierwszej i kasujme mnie 3.10. Wracam do 3ciek i też kasuje mnie 3.10. Dodaj do tego jeden przejazd w miedzy czasie i juz masz koszt calodzienne travelki. Chcesz mi powiedziec ze jak tych przejazdow bede mial wiecej to beda gratis bo Oyster nie zabierze wiecej niż koszt owej travelki ?

Domyślnie

Nie zabierze, to sie nazywa "price cap"

Domyślnie

Tak, owszem tylze sa 2 - off peak i Peak. Takze calodzienny koszt maksymalny bedzie suma obydwu i moze być o 7 funtow wyzszy niż koszt dziennej travelki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Tak, owszem tylze sa 2 - off peak i Peak. Takze calodzienny koszt maksymalny bedzie suma obydwu i moze być o 7 funtow wyzszy niż koszt dziennej travelki
    Przyznaj sie, to to w polowie butelki whiskey napisales..

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    z mniej znanych miejsc to moge polecic okolice Battersea Power Station, w centrum to gdziekolwiek bys nie poszedl to znajdziesz cos ciekawego, niektore muzea sa za friko (a moze nawet wiekszosc?), podobnie jak ta galeria z obrazkami (nie pamietam nazwy) kolo Trafalgar Sq, Soho troche przereklamowane chyba jest

Zdecydowana wiekszosc muzeow jest za darmo, niektore ekspozycje w nich bywaja platne. Do Soho to trzeba wybrac sie w nocy i bez aparatu, to dzielnica rozrywkowa, bary, cluby itp.
    Ostatnio edytowane przez Matey3000 ; 05-02-2012 o 12:51
    D4,D700+grip,N14-24&24-70&70-200/2.8,50/1.4g,85/1.4g,sb-900

Domyślnie

Nie bedzie!!!! Jak zaczniesz podroz metrem przed 9.30 bedziesz mial "peak price cap" na caly dzien (dokladnie do 4.30 rano dnia nastepnego). Jak zaczniesz po 9.30 w dni robocze lub w weekendy to bedziesz mial "off-peak price cap" 7.00. Prosze, czytaj ze zrozumieniem co pisze TfL.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów