Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Londyn w 3 dni

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borysek01 Zobacz posta
    Nie wiem czy dobrzę zrozumiałem pytanie. Ale co do miejsc to architektura zdecydowanie na Kings Cross oraz Canary Wharf.
    King's Cross????? Przeciez obecnie jest w przebudowie. Moze chodzilo o St Pancras International (bo to przez ulice).

Canary Wharf - niezle, taki kawalek hameryki w Londku

Zdecydownie City, wraz z Gherkinem, budynkiem Lloydsa, St Paul Catherdral i Paternoster Sq., pozniej przejsc po Millenium Bridge pod Tate Modern i nad Tamiza w strone budynkow Enrst & Young oraz ratusza miejskiego przy Tower Bridge i wycieczke zakonczyc w doku Sw. Katarzyny.

Aha, warto zajrzec do National Portrait Gallery (z tylu National Gallery), obecnie do 12 lutego jest ciekawa wystawa fotograficzna pokonkursowa.
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 28-01-2012 o 23:42

Domyślnie

To co gALL wymienił, ja również polecam.
    City i Canary Wharf tylko w weekend. Te puste ulice, bez samochodów i ludzi - niesamowite wrażenie.
    Dodam jeszcze, że warto wysiąść na stacji Camden Town i przejść się ulicą w stronę targowiska - trochę ciuchów (taka cepelia) ale mają świetne jedzenie z rożnych stron świata i całkiem tanio (3-4 funty za miskę - można się najeść). Po drodze mnóstwo ciekawych sklepów dla "dziwaków" no i sami przechodnie wyglądają calkiem nieźle.
    Lubię też, przejść się Portobello Road na Notting Hill. Co prawda straszny śmietnik na ulicy- jak jest rynek, ale ulica poniekąd słynna. No i w bogatej części Notting Hill czy też Chelsea można popatrzeć na takie cacka jak Aston Martin czy Lamborghini, a nawet posłuchać jak odjeżdża ze skrzyżowania (bezcenne!) To coś to tam codzienność
    Najlepiej wykup sobie travel card na metro i autobus i śmigaj gdzie cię oczy poniosą. Komunikacja jest rewelacyjna. Nie pamiętam ile to kosztuje. 26 funtów za 7 dni? czy jakoś tak. Może ktoś mnie poprawi. Nie wiem jak jest w przypadku 3 dni - chyba tylko jednodniowe są.
    A przewodnik, to jak byłem pierwszy raz, zostawiłem na ławce, bo taki był przydatny
    Ostatnio edytowane przez Morświnek ; 03-02-2012 o 02:10
    D700 D80 24-70f/2,8 18-70f/3,5-4,5 105f/2,8 VR 85f/1,4 50f/1,8 Sigma 12-24f/4,5-5,6 SB800 SB900 Manfrotto 190XPROB+804RC2 MB-D10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morświnek Zobacz posta
    Dodam jeszcze, że warto wysiąść na stacji Camden Town i przejść się ulicą w stronę targowiska - trochę ciuchów (taka cepelia)
    Stary, to są najlepsze ciuchy na świecie. W PL budzą dość mieszane uczucia (szatan! ), ale ja tam jeszcze nie raz wrócę na zakupy. Żarcie faktycznie mniam, zwłaszcza w budach przy kanale.

Co do architektury, to największe wrażenie zrobiło na mnie opustoszałe City w niedzielę rano, niesamowite uczucie - jakbym był bohaterem w "Jestem Legendą". Przy okazji blisko do Museum Of London. Późnym popołudniem można ładną panoramę strzelić z London Eye, trzeba tylko mieć jakąś szmatkę i filtr polaryzacyjny co by przez ściany kapsuły dobrze kadry wyszły.

Co do biletów - w Underground automaty mają wgrane także język polski.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

I jesli masz wybor to raczej metro niz bus - oszczedzisz sporo czasu. Nie wiem jak teraz, ale w maju nalezalo zapomniec o Oxford Street - w przebudowie, ruch pieszych jak na Placu Tien-An-Men 1. maja
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Do poruszania sie kupuje sie bilet elektroniczny zwany 'Oyster Card'. Kaucja za bilet 3funty, wrzuca sie na niego 20 funtow i bilet sam pilnuje abysmy wiecej na przejazdy nie wydali niz bilet dzienny na strefy w ktorych sie poruszamy. Majac Oyster-ke przejazdy staja sie banalne, bo mozna uzywac metra, tramwajow, autobusow i pociagow w obrebie calego Londynu.

Mnie lambo czy aston nie rusza. Za duzo tu tego jezdzi, a jak chcesz sie tego rodzaju cudow naogladac, polecam przejechanie sie na Knightsbridge, przy okazji mozna zobaczyc jedne z ciekawszych apartamentowcow na swiecie 'one hyde park' albo do south Kensington i zaliczyc wizyte w Natural History Museum, na Russell Sq. do Britsh Museum na mumie i wspanialy dach nad atrium zaprojektowany przez Fostera.

Domyślnie

Dodam jeszcze, że warto wysiąść na stacji Camden Town i przejść się ulicą w stronę targowiska
    Na samym targowisku doradzam ostrożność w lansowaniu się sprzętem

Domyślnie

Camden Town jest dosc mocno wpisane w Londyn i scene kultury alternatywnej ale nie tylko. Amy Winehouse tam mieszkala, Pink Floyd czy Led Zeppelin tam pogrywali ... jak ktos chce zobaczyc punkow rodem z czasow Sex Pistols, to na pewno ich znajdzie w Camden.

wojteh
    Gość

Domyślnie

Dzięki bardzo ... Już sobie zaczynam rysować trasę ... Cenne informacje co do biletów .... Lans sprzętem ... Nie mały contax g2 na kliszki

Bardzo wam dziękuje ... Jeśli coś jeszcze wam przyjdzie do głowy to proszę piszcie ...

Domyślnie

Jeśli będziesz z osobą towarzyszącą to warto korzystać z tego: http://www.daysoutguide.co.uk/2for1london
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Daj znac kiedy bedziesz. Moze bede w tym czasie w Londku to na jakiego "ale" moze skusi sie wieksza grupa.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów