Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Question router/acces point

proszę o poradę w kwestii sieci i neta u mnie w domu

dostęp do internetu posiadam poprzez połączenie z siecią i poprzez login i hasło
    wtedy na tej podstawie zostaje przydzielone mi ip do którego jest przydzielone łącze
    posiadam dwa osobne łącza - dwa różne ip

posiadam w domu urządzenie PLANET WAP-4035
    jeden komputer mam podłączony kablem - ip1
    oraz drugi bezprzewodowo - przez "wifiriffi" ;P - ip2

klops w tym, że chciałem rozdzielić jedno łącze na pozostałe urządzenia w domu bezprzewodowo, a drugie łącze żeby zostało podłączone kablem do drugiego kompa
    mój acces point (planet wap-4035) nie ma możliwości wpisania loginu i hasła żeby rozdzielić neta - to muszę wpisać w kompie w połączeniu.

jakie urządzenie musiał bym zakupić żebym to się dało zrobić?
    ew czy najprostszy router wystarczy co "udaje" komputer i rozdzieli sygnał w połączeniu z moim acces pointem
    mam jeszcze zwykły switch ale nie wiem czy się nada

chciałem dodać, że mam dwa osobne łącza ale podpięte do domu jednym kablem - rozdzielenie następuje po IP przez podanie loginu i hasła.

nie znam się na tym, więc pewnie nie opisałem "po fachowemu" na czym rzecz polega, ale mam nadzieje że specjaliści - tu liczę na was - będą wiedzieli o co proszę i doradzą

pozdro
    Ostatnio edytowane przez grzehuu ; 25-01-2012 o 13:39
    Człowiek uczy się na błędach - a jak nie, to dostaje po pysku...;p

Domyślnie

troche to pokreciles, mam nadzieje ze zrozumialem:

masz dwa konta broadband na jednej linii?
    na jakiej? ethernet, dsl?

mój acces point (planet wap-4035) nie ma możliwości wpisania loginu i hasła żeby rozdzielić neta - to muszę wpisać w kompie w połączeniu.
    jakie to polaczenie? PPP? czy jeszcze inne? prawdopodobnie masz modem na usb podlaczony do komputera, ale zgaduje tak?

nazwijmy to WAN1 i WAN2

z WAN1 ma korzystac tylko jeden komputer?
    z WAN2 ma korzystac cala reszta i w dodatku po WiFi?

posiadasz planet wap-4035, jest to AP.

Ja to widze tak.
    Zakladajac ze masz ADSL (choc ja dalej nie wiem w jaki sposob masz dwa konta broadband na jednej linii)
    Potrzebujesz modem/router, ktory "wdzwoni sie" podajac login i haslo. Jesli ten router bedzie mial wbudowane WiFi to masz problem z glowy, a istniejacy AP planet mozesz uzyc jako wzmacniak tego sygnalu (repeater - funkcja WDS) i w taki sposob masz rodzielony WAN2 dla klientow WiFi. Co do WAN1 lacz sie tym jednym komputerem tak jak teraz.

Jesli faktycznie oba DSL sa na jednej linii potrzebujesz rozgaleznik (splitter).

Tak zrozumialem problem, wiec moga byc bledy
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

A może to są dwa osobne łącza na dwóch osobnych liniach i na dwóch osobnych urządzeniach? Ile masz kabelków wychodzących ze ściany i do czego te kable są podłączone? Czy wychodzą ci dwa kable i są podłączone do dwóch różnych pudełeczek, czy masz jeden kabel podłączony do jednego pudełeczka, a do tego pudełeczka podłączony jest jeden komputer (ip1), a drugi komp (ip2) z tego samego pudełeczka bierze sobie net przez Wi-Fi (po pudełeczko ma też antenkę)? Czy może masz dwa kabelki wychodzące ze ściany, ale podłączone do jednego pudełeczka i ono rozdziela net tak, że jeden komp dostaje jedno łącze, drugi komp dostaje drugie łącze powietrzem. Czy to pudełeczko ma antenkę, czy może do tego pudełeczko podłączony jest access point? Opisz trochę dokładniej topologię, bo ciężko coś wysnuć. Najlepiej posługując się takim językiem, jakiego ja użyłem (w sensie możliwie obrazowym). Będzie nam łatwiej zrozumieć. Może coś namaluj? Serio mówię.

Domyślnie

mam jeden kabel ze ściany

ma teraz jedno urządzenie do tego kabla podpięte - planet wap-4035

do tego podpinam 2 kompy - nieważne czym, kablem czy "wifiriffi", ponieważ żeby na kompie był internet to muszę na kompach w połączenia sieciowe (z internetem) podać login i hasło
    internet jest wtedy przydzielony pod ip - po podaniu loginu i hasła

mam 2 loginy i 2 hasła więc mając tylko wap-4035 nie podłącze więcej urządzeń - a właśnie na tym mi zależy

PS.
    dzięki za wasze obszerne wypowiedzi - niestety w temacie jestem noga więc mój język komputerowy na pewno brzmi śmiesznie :P
    Ostatnio edytowane przez grzehuu ; 26-01-2012 o 00:07

Domyślnie

Hę? Podajesz login i haslo, jak laczysz sie z netem? Narysuj moze w Paincie o co Ci kaman.

Domyślnie

to jedt bardzo proste. nasz kolega ma po prostu net kablowy prywatnego providera, lacza sa takie same tylko ma wykupione 2 loginy aby dwa kompy sie laczyly.

kolego, potrzebujesz routera kablowego ktory potrafi autoryzowac sie poprzez pppoe czyli user-haslo.

jestem na wyjezdzie wiec ci teraz nie sprawdze ale dobry ten drozszy model linksysa bedzie to obslugiwal.

mozesz zrobic jeszcze tescik, sprawdz na kazdym kompie w domu po zalogowaniu sie na tej stronie adres ip www.whatismyip.com i sprawdz ty te osobne lacze sa identyczne jak podejrzewam, roznica bedzie w ip o kolejny numerek co jest zrozumiale, na tej dtronie bedzie tez twoj ISP - prowider. tutaj masz linka www.speedtest.net

odwiedze ten topik w weekend jak bede przy normalnym kompie jak bys nie rozwiazal problemu.

powodzenia.
    N I K O N i zabawki

Domyślnie

Hmm, a ktory "dzisiejszy" ruter nie zestawi polaczenia pppoe? Dlatego sie dziwie.

Domyślnie

zobrazuje to na poniższym rysunku

Uploaded with ImageShack.us

IP zewnętrzne mam jedno na obu łączach mi przydzielonych - zakładam że cała sieć ma jedno zewnętrzne IP.
    mam 2 osobne łącza 4 Mbit - dlatego chcę taki myk zrobić.

wiem że mogę kupić zwykły router i jedno łącze rozdzielić na pincet urządzeń - ale właśnie chcę tak zrobić żeby wykorzystać oba osobne łącza

mam nadzieję, że wyraziłem się jasno

wpadłem na pomysł - poprawcie mnie jeżeli się mylę
    mogę wykorzystać mój wap-4035 (mam tez zwykły switch - leży gdzieś w szafie nie używany) i po prostu przez zwykłym routerem z pppoe (jak kolega docxxx słusznie zauważył) podpiąć właśnie ten switch lub ap, wtedy komp jeden podpięty będzie do switcha (bądź ap) a grupa urządzeń do zwykłego routera z pppoe...

dobrze kombinuje??
    Ostatnio edytowane przez grzehuu ; 26-01-2012 o 00:59

Domyślnie

Może podłączyć do posiadanego planeta kolejny router, który będzie się logował na drugie konto z którego rozdzieli łącze na 4?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Może podłączyć do posiadanego planeta kolejny router
    A po ki grzyb? Wszystko to załatwi Mikrotik. Urządzenie konfigurowalne jak plastelina, zarówno sprzętowo jak programowo.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów