Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Nikon D100

Domyślnie

Co do D100 istotna sprawa nie obsługuje obecnego systemu oświetleniowego iTTL oczywiście można korzystać z nowych lamp ale w innym trybie...z drugiej strony można nabyć starszy flash z czasów analogowych i będzie w pełni wykorzystany...D2H to jest też....problem znalezienia niewykończonej sztuki... Zresztą 4Mpix to szału nie ma....z drugiej strony mam zamiar pozbyć się D90 i wrócić do D50 lub D70s

Domyślnie

Sample bardzo ładne, ale podobno d200 ma niedoścignione kolowy, odwzorowanie skóry

puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Nie do końca właśnie wiem co ludzie przez to piękne odwzorowanie kolorów mają na myśli, dla mnie to oznacza chociaż porównywalne zdjęcia do zdjęć z mojego nikona f60 z załadowaną fuji xtra 400

Domyślnie

Matryce CCD inaczej odwzorowują kolory niż CMOS. Dlatego te stare puszki (włącznie z D200) są tak cenione za łatwość uzyskiwania delikatnych przejść tonalnych w obrębie koloru czerwonego i jego wariacji. Nowsze korpusy z matrycą CMOS nie zawsze są tak łatwe w oprogramowaniu, by wycisnąć z nich to samo. Chodzi głównie o prostotę obróbki, jeżeli ktoś oczekuje bardzo precyzyjnych rezultatów. Da się, ale bywa to męczące. I tylko o to chodzi. Trudno jest osiągnąć kolor opalonej skóry na przykład, delikatnych brązów. Szczególnie w oprogramowaniu Adobe - w innych wywoływarkach jest trochę z tym lepiej.
    Jpegi wyglądają znośnie, ale wcale nie najlepiej. Po prostu z NEFów można wycisnąć jeszcze trochę więcej. Jedni tego potrzebują, inni nie. To sprawa indywidualna i może zmieniać się w czasie. A trudno cofnąć błędne decyzje z przeszłości.

Co do Fuji to są to bardzo dobre korpusy do fotografii portretowej. W S3 była ciut mała rozdzielczość oraz prędkość, która nawet w portrecie w studio może doskwierać. Chodzi o zapis na kartę i blokowanie aparatu na ten czas. Czyli, gdy w studio chcemy szybko podejrzeć efekt, to należy uzbroić się w cierpliwość. Zatem praca na zasadzie: głowa w lewo, cyk, bardziej do góry, cyk, ramię do przodu, cyk - może nie być zbyt przyjemna. Ja testowałem aparat dość dawno jednak i może coś uległo zmianie w związku z szybszymi kartami, bądź nowym oprogramowaniem. Tu może jakiś aktualny posiadacz S3 to sprostuje.
    Jednak matryce te są o wiele bardziej zbliżone swą charakterystyką do analogowej kliszy, gdyż pozwalają na odzyskanie większej ilości detali ze świateł i są mniej podatne na przepalenia.
    Ponownie odsyłam do pixelpeeper, by dokładnie ocenić jakość zdjęć od różnych osób i w różnych sytuacjach fotograficznych.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 24-01-2012 o 19:43

Domyślnie

Szczerze w sytuacji w jakiej jestem mam bardziej skłonność do Fuji. Mam przyzwyczajenie z analoga, szanuje każdą klatkę, szybkość nie jest mi potrzebna, tym bardziej do zdjęć portretowych. Jaka może być rozsądna cena tego sprzętu? i skąd najlepiej go wyrwać?

Domyślnie

Powyżej są ceny. Źródło to klasycznie, forumowa giełda, komisy fotograficzne, allegro, ebay.

Domyślnie

Do D100 można wgrać sobie własne krzywe, do D70s nie D100 fajne body, sam mam, czasem używam. Jego plusy to świetne wykonanie (niektóre egzemplarze dociągają do 500tyś klatek!), magnezowy korpus, nieodchodzące gumy, czy możliwość podpięcia gripa. Obrazek z jpg całkiem niezły po wgraniu własnej krzywej, ale i tak warto korzystać z RAW, słyszałem zdania, że to najbardziej analogowo rysująca cyfrowa puszka Nikona. Wady to wolny, czasem wręcz mułowaty (np. przy bezstratnej kompresji RAW), na dzisiejsze czasy słaby wyświetlacz, mały bufor (6latek w RAW), wizjer bez rewelacji ale lepszy niż w D70/70s i wszystkich serii xxxxD. Chociaż pewnie gdybym miał teraz kupić to wziąłbym albo D200 albo S5pro w dobrym stanie.
    Niżej kilka fotek z D100:
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Domyślnie

Z S5Pro jest jeden ból, bo inaczej każdy by miał jedną sztukę. Nawet zapasową. Cena. Stąd na tapecie poprzedni model.

Aha, powrócę jeszcze na chwilkę do tych wyświetlaczy. Niestety wbrew pozorom grają one sporą rolę w ocenie jakości zdjęcia. Oczywiście ktoś, kto robi zdjęciach na analogu, to nie za bardzo potrzebuje, ale nadal jest to świetna pomoc w etapie przejściowym, by poznać jak się cyfra zachowuje i z czym się to je. Dobry wyświetlacz i możliwość sprawdzenia detali trochę uzależnia. Niestety te wczesne konstrukcje nie grzeszą jakością LCD. D70, D100 mają małe ekraniki do podglądu. Jakoś tam działają, przede wszystkim histogram da się obejrzeć, a wiele więcej nie trzeba by ocenić poprawność ekspozycji. W stosunku do analoga, cyfra nie wybacza tak wiele i naświetlać trzeba dość dokładnie, unikając prześwietlenia.
    Z każdego z tych korpusów zdjęcia w rozdzielczościach "internetowych" potrafią wyjść rewelacyjnie. Z 6 MPix wydruki są wystarczająco dobre, choć D200 pod tym względem już będzie rozpieszczał.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów