Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Nikon D100

Domyślnie Nikon D100

Posiadam Nikona F60 + AF Nikkora 50mm f/1.8 MK I.
    Chciałbym zakupić lustrzankę cyfrową z którą będę mógł urzywać tego szkła. Przy dość ograniczonym budżecie.
    Czy D100 warte jest zachodu. Z tego co wiem to sobie chwalą.

Domyślnie

Można podeprzeć się zdjęciami stąd:
    http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=11
    Jeżeli te sytuacje zdjęciowe odpowiadają potrzebom, a jakość jest zadowalająca, to czemu by nie? Warto pamiętać, że JPEGi wypluwane przez aparat są średniej jakości. O wiele lepsze rezultaty daje przekształcenie NEFów (RAWów) w JPEGi na komputerze. To nie jest wielki problem. Szczególnie z dostępnymi dziś kartami CF - chociaz nie pamiętam jakie D100 ma maksimum obsługiwanych pojemności. Jednak bardzo polecam nieużywanie JPEGów - z własnego bolesnego doświadczenia.
    Matryca 6 megapikseli oraz wyświetlacz i wizjer nie są najwyższych lotów w tym korpusie. Wątpię jednak by dało się w tej cenie kupić coś lepszego, dla *świadomego* fotografa. Jest jednak pewien problem, którego być może nie jesteś w pełni świadom, więc lepiej się upewnić. Mianowicie obiektyw 50mm podłączony do D100 da taki kąt widzenia jak obiektyw 75mm na pełnej klatce. Przestaje to być uniwersalny obiektyw, a służy do niewielkich zbliżeń. Niezły do portretów, ale na mieście czy na wakacjach mogą być problemy.
    Co do D100 to przypominam sobie informacje o nim pomału. Miałem długo D70, który miał bodajże tę samą matrycę i możliwości przetwarzania. Sięgnę do zdjęć jeszcze i zerknę na to, co dodatkowo podpowiedzieć.
    Lepiej pod względem obrazu będzie sprawował się D70s, a o wiele lepiej D80. Nie wiem jak to cenowo wygląda.
    OK, sprawdziłem jakość zdjęć z D70 z moim obiektywem 50mm (ja mam wersję f/1.4D) - spokojnie D100 się sprawdzi w wielu warunkach. Niestety pewnym ograniczeniem jest wbudowana lampa błyskowa, bo jednak nie daje ona pięknych zdjęć, ale zawsze jest i nie kosztuje dodatkowo.
    Tu zdjęcia z D70, czyli takiej matrycy jak w D100:
    http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?...&digicam=0&p=1
    Łatwiej znaleźć zdjęcia z D70 po prostu. Jakby było potrzebne coś w pełnej rozdzielczości i na przykład cropy 1:1, to mogę spokojnie coś wkleić, bo akurat mam takie, które nadają się do pokazania.
    W przypadku D100/D70 (ale i innych aparatów oczywiście) dużą rolę graja jasne obiektywy. Ponieważ na wysokich ISO szum nie jest zbyt przyjemny i o ile pamiętam, ISO 540 to było sensowne maksimum jak na moje oko. Może dzisiejsze algorytmy odszumiające radzą sobie już trochę lepiej i może ISO 800 także nie będzie straszne. Sprawdzę i to.

Sprawdziłem te wysokie czułości. Dysponując programem, który umożliwia odszumianie zdjęć, nie ma aż takiego problemu. Nawet ISO 1600 jest w wielu wypadkach całkowicie używalne. Piszę o tym dlatego, że gdy te korpusy pojawiały się na rynku, oprogramowanie raczkowało dopiero. Zaczynały powstawać pierwsze algorytmy odszumiające i specjalne programy, tylko do tego celu. Dziś jest to chyba część wywoływarki Adobe, a darmowe wywoływarki od Nikona może też radzą sobie o wiele lepiej (daaawno nie używałem). JPEGi w korpusach zostały jednak na prymitywnym poziomie i procesory miały dość małą moc i uproszczone przetwarzanie obrazu. Stąd zalety formatu RAW/NEF. Nie dość, że już na starcie daje większe możliwości i więcej detali przy obróbce w komputerze. To jeszcze w przyszłości umożliwia uzyskanie jeszcze lepszych wyników w pewnych wypadkach, gdy algorytmy programów do obsługi się polepszają. A z odszumionym w aparacie JPEGiem zrobimy o wiele mniej. No i balans bieli - automatyka w D70/D100 dopiero raczkowała. Nie był on zbyt dokładny. Podobnie jak światłomierz. To też przekładało się na jakość zarówno pomiaru, jak i koloru zdjęć. I znów cyfrowy negatyw sobie w pewnym stopniu z tym problemem radzi. Dzisiejszy Lightroom (ale i wiele innych programów) wyświetla zdjęcia z D70 w o wiele lepszy sposób niż programy sprzed ponad siedmiu lat wstecz.
    Zaletą D70/D100 są bardzo ładne kolory, szczególnie skóry.
    Wadą dla analogowca może być szok maleńkiego wizjerka. Nestety brak tu alternatywy w rozsądnych pieniądzach.
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 24-01-2012 o 12:07

Domyślnie

Dziękuje za wyczerpującą wypowiedź. Jak teraz cenowo jest z d200? I jak wypada na dla nikonów fuji s3 pro ?

Domyślnie

Na D100 uważaj,tego aparatu używali głównie profesjonaliści w owym czasie był dość drogi,mogą mieć duże przebiegi.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

D50, D70, D100 500-900zł
    D80 900-1300zł
    S3pro 1000-1500zł
    D200 1200-2000zł
    S5pro 1600-2000zł

zależnie od stanu, przebiegu.

Wszystkie są dobre ale wybrać trzeba samemu...

Domyślnie

a d2h ?

Domyślnie

Rozważasz d100, d200, d2h, wspomniane jest również d70, to różne segmenty. Przemyślałeś dobrze co będzie Ci potrzebne? Ja ze swojej strony d200 i d100 (w tej kolejności rzecz jasna) mogę polecić. D200 za kolorystykę i ergonomię, d100 za solidnośc i ładne, analogowo wyglądające ziarenko na niskich czułościach.
    FF + szkła

Domyślnie

Szybkość mnie gra dla mnie roli np, chcę to wykorzystywać do portretów

Domyślnie

Skoro portrety to zakładam, że będziesz miał czas na przygotowanie się do zwolnienia migawki. Jeśli zadbasz jeszcze o światło to i d200 i d100 będą ok do portretu z 50/1.8.
    FF + szkła

Domyślnie

Jesli chodzi o Nikona to zdecydowałem sie na D200, ale z innych systemów wyróżnia się również S3 Pro.
    Wiecie coś o nim?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów