Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie Nikon F60 + Nikkor AF 50mm f/1.8

Witam.
    Jestem nowy na forum.
    Od kilku lat zajmuję się fotografią, bądź co bądź spacerową oraz portretową.
    Do tej pory używałem Nikona D80 ze swoim średnim kitem Nikkor AF 18 - 135 f/3.5-5.6.
    Zdecydowałem przejść na aparat analogowy. Wybrałem Nikona F60 + Nikkora AF 50mm f/1.8.
    Czy to dobry zestaw dla amatora? Da się z nim osiągnąć dobre efekty? Z jaką kliszą?

Z góry dzięki

Domyślnie

Jasne zestaw fajny, ale poleciłbym F75 - ciut wyższy model troche lepiej zrobiony etc. A nie wiele droższy. Albo F80 - ten to bedzie całkiem fajny.

Efekty na pewno będą dobre bo 50/1.8 na filmie da radę spokojnie (body w analogu ma niewiele do obrazu). Ale jesli bedziesz chciał to przenieść do kompa, to duzo bedzie zależało od skanowania - jesli kiepsko zeskanujesz to efekty moga cię rozczarować. Tak samo jesli kupisz jakiś kiepski tani film. Ja bym na poczatek polecił jakiś lepszy np. Kodak Portra, Fuji Reala, Fuji 160s, Fuji Pro..
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Jasne zestaw fajny, ale poleciłbym F75 - ciut wyższy model troche lepiej zrobiony etc. A nie wiele droższy. Albo F80 - ten to bedzie całkiem fajny.

Efekty na pewno będą dobre bo 50/1.8 na filmie da radę spokojnie (body w analogu ma niewiele do obrazu). Ale jesli bedziesz chciał to przenieść do kompa, to duzo bedzie zależało od skanowania - jesli kiepsko zeskanujesz to efekty moga cię rozczarować. Tak samo jesli kupisz jakiś kiepski tani film. Ja bym na poczatek polecił jakiś lepszy np. Kodak Portra, Fuji Reala, Fuji 160s, Fuji Pro..
    Właśnie to samo wiem o body, za dużej roli nie gra, wiec już mam F60, wpadł mi w stanie IDEALNYM za pięć dych.
    Nie wiem czy polecacie, ale jest możliwość oddawania kliszy na skan do Fotojokrea za chyba 13 zeta, ale jak to wychodzi nie wiem.

W każdym razie dzięki za opinie i radę

Domyślnie

Nie no jak już masz to okej. Aparat nie tatuaż - zawsze mozna sprzedać i wymienić na lepsze.
    Völkchlor

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanie. Do jakich czasów mogę schodzić z ręki maksymalnie by zdjęcie nie było rozmyte?

Domyślnie

A ile utrzymasz, teoria mówi o 1/50, przy obiektywie 50 mm, ale to tylko teoria.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Ciężko to stwierdzić bo nie wiemy jakie masz stabilne ręce - jeden poruszy na 1/60, a inny na 1/10 zrobi.. Trzymaj się 1/60 - najwyzej zrob 3-5 zdjec testowych, na rolce masz aż 36 klatek.
    Völkchlor

Domyślnie

Dzięki Wam za podpowiedzi!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    ...jeden poruszy na 1/60, a inny na 1/10 zrobi..
    Są też tacy co potrafią poruszyć nawet przy 1/125. Reguła jest ta sama: musisz wyzwalać migawkę na bezdechu pomiędzy uderzeniami serca. Jeżeli obiekt będzie nieruchliwy to śmiało 1/15 możesz zrobić. (oczywiście mowa o obiektywie 50mm)
    Zgodzę się z pastwiskiem jeżeli chodzi o film. Zacznij od lepszych, żeby się nie zniechęcić na początku.

Domyślnie

Powtórzę się po raz kolejny...
    F60 ma fajną i unikalną funkcję podpiętą pod przycisk AE-L, który to przełącza pomiar z matrycowego na centralnie-ważony, we wszystkich trybach poza M. W "M" jest zawsze C-W.

A powiedzenie, że F75 czy F80 są lepiej zrobione niż F60, to się musiałeś drogi Pastwisko pomylić - jest dokładnie odwrotnie. Te nowsze są bardziej wyposażone w funkcje, ale nie zamieniłbym F60 nawet z dopłatą...
    Z 50mm a jeszcze lepiej 35mm to sprzęcik gwarantujący dobre zdjęcia, świetnie mierzy.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów