Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie sigma 10-20 + polar...

Witam,
    Już za parę dni otrzymam moją sigme do której mogę dokupić w komplecie filtr polaryzacyjny marumi coś tam slim .
    Nigdy nie posiadałem polara i stąd moje pytanie o wrażenia z użytkowania takowego zestawu.
    Czy można "kręcic" polarem z założoną osłoną przeciwsloneczną? Jak wygląda ergonomia takiego zestawu?
    Warto dopłacać nie małe pieniądze do takiego filtra? Czy filtr da mi coś więcej niż obróbka w lightroom'ie?
    Dziękuję
    D90+grip
    | S10-20 | N35G/1.8 | N50D/1.8 | N18-105 |Nissin Di622 II, triopo i takie tam

Domyślnie

witam . Z założona osłoną bedzie cieżko,a nawet niemozliwe do wykonania .Ale osłonke sobie sciągniesz filterek przekrecisz,i spowrotem osłonka na obiektyw. Zresztą po krótkim uzytkowaniu sam zobaczysz co i jak.
    CZy filtr da ci wiecel niz LR?
    Napewno w LR nie zlikwidujesz odblasków ,z wody ,z szyb,a filterkiem owszem ,to jego zadanie.Dodam jeszcze ze na 10 mm,robiac np ,fotografie nieba ,bedziesz miał ,tylko spolaryzowaną częśc kadru co moze objawiać się ciemniejsza palma na niebie .Przy 20 mm to zjawisko zanika.
    Było sporo tematów na forum o tym .

Gaduła
    Miasto
    Kamieniec Ząbkowicki

Domyślnie

Odpuściłbym sobie polara do Sigmy 10-20, ze względu na wspomnianą nierówną polarazycję na szerszych ogniskowych,
    mam filtr polaryzacyjny do Sigmy i kurzy się w szafie.
    D610 | N 16-35 VR | N 85/1.8D | T 90/2.8 Di | T 70-300 VC || D70s | N 18-70/3.5-4.5

Domyślnie

dziekuję za pomoc, fakt...poczytałem o polarze i na razie go odpuściłem ... a pieniążki przeznaczyłem na szarą połówkę.
    dziękuję i pozdrawiam
    D90+grip
    | S10-20 | N35G/1.8 | N50D/1.8 | N18-105 |Nissin Di622 II, triopo i takie tam

Domyślnie

Do UWA warto jeszcze kupić filtry ND do długich ekspozycji
    | FB | BLOG |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leniu Zobacz posta
    dziekuję za pomoc, fakt...poczytałem o polarze i na razie go odpuściłem ... a pieniążki przeznaczyłem na szarą połówkę.
    dziękuję i pozdrawiam
    Szara połówka jest bardzo dobrym wyborem, ale jak pisał Kolega wyżej - polar to nie tylko "fajne" niebo. To także parę innych rzeczy - jak choćby odbicia na wodzie/szybach. Po mojemu - warto mieć polara. No ale co kto lubi.
    Na świecie ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.

http://marchewkowakuchnia.wordpress.com/

Domyślnie

Warto mieć, ale na pewno nie na tak szerokim kącie jaki oferuje ta Sigma. Polar na w okolicach 10 mm jest bez sensu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trick Zobacz posta
    Warto mieć, ale na pewno nie na tak szerokim kącie jaki oferuje ta Sigma. Polar na w okolicach 10 mm jest bez sensu.
    Jeśli chcemy fotografować błękit nieba na 10 mm - to oczywiście, jest to bez sensu. Ale myślę że to rzecz gustu i potrzeb.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trick Zobacz posta
    Zupełnie sie nie zgadzam z takim stwierdzeniem.Przy 10 mm polaryzacja choc wycinkowa ,w niektórych zastosowaniach sprawdza sie doskonale.
    Jesli np fotografujesz samochód,ten" kawałek" polaryzacji w supełnosci wystarczy do zniwelowania odbic w szybach.
    Z niebem na 10 mm pełna zgoda ,jest lipa. A polar warto miec do tej sigmy ,bo widoczek mozna pstryknac też czasem i na 20 mm...

Domyślnie

I tak po "kilku wypowiedziach" stwierdzamy - polara bez względu na ogniskową warto mieć, a stwierdzenia typu "nie warto bo błąd polara..." traktujemy ... ot, tak sobie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów