Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świebodzice

Domyślnie INK-MATE a trwałość wydruku..

Witam,
    Zastanawiam się nad rozwiązaniem alternatywnym (tańszym) dla EPSON'owskich tuszy Claria dla EPSONa PX660 (czyt. P50 + skaner). Dość spora rzesza użytkowników CISS'a, wiecznych kartridży chwali sobie INK-MATE. Jednak martwi trwałość wydruków, dostałem taką informację: "Zdjęcie wstawione do gabloty wystawionej na południe blaknie po 2 tygodniach na słońcu."
    Czy jest, aż tak źle? A gdyby dla przykładu.. zdjęcie nie wisiało w gablocie na słońcu, a np. na ścianie, w antyramie, w pokoju dziennym?
    Czy jakość bardzo odbiega od Claria?

Z jednej strony myślę, chcę mieć spokój - tylko Claraia - ale ta cena 150,00 zł za paczkę (6x7,4ml)
    Z drugiej strony myślę, INK-MATE jest nieporównywalnie taniej, ale jeśli po 2 miesiącach zniknie czar ze zdjęć..

Jakie są Wasze doświadczenia?

P.s. Nie drukuję masówki!

Pozdrawiam
    Pixeel
    * D7K * D50 * T17-50 2.8 VC * N50 1.8D * N18-55 * SB900 *

Domyślnie

witaj,

odpisałem Ci na wiadomość na PW. Może ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami? Osobiście mam dobre.

Pozdrawiam

Domyślnie

Ja mam te tusze, niektóre wydruki ponad rok czasu na ścianie i nic nie myśli wcale zginąć. Jesli chodzi o gablotę i duże nasłonecznienie to nie wiem ile wydruków ma szanse, pewnie sporo też zależy od papieru i z jakim podłożem on jest (papierowym, PE czy innym). Ze względu na trwałość i ekonomicznośc wydruku- gorąco polecam (Epson PX660 czyli P50 ze skanerem).
    Jest z kolei inny problem, od którego zaczynam łysieć, kiedy o tym pomyślę, a nagminnie wyrywam włosy gdy przchodzi do wydruków. Otóż nie mogę uzyskać wierności wydruku bez względu na profil (mam te do ink-mate i inne w PS) czy ustawienia w programie Epsona. Co ciekawe, był okres, kiedy na jednym profilu była zgodność jakieś 90%, ale teraz bez żadnych zmian na tym profilu nie mogę osiągnąć takiego rezultatu. Już nawet wydruk tego samego zdjęcia w Rossmanie daje o wiele lepszą zgodność niż Epson..
    | D800 | D700 | 14-24 | 24-70 | 70-200vr2 | 35 | 50A | S85 | 3x SB900 |3x SB800 | Phottix Odin

Domyślnie

W gablocie na slońcu to po 3-4 miesiacach i blakną zdjecia z labu, nie na biało ale jednak tracą nasycenie
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    17-35, 35, 50, 85, 180, 2xFX

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świebodzice

Domyślnie ...

Cytat Zamieszczone przez fotoon Zobacz posta
    Jest z kolei inny problem, od którego zaczynam łysieć, kiedy o tym pomyślę, a nagminnie wyrywam włosy gdy przchodzi do wydruków. Otóż nie mogę uzyskać wierności wydruku bez względu na profil (mam te do ink-mate i inne w PS) czy ustawienia w programie Epsona. Co ciekawe, był okres, kiedy na jednym profilu była zgodność jakieś 90%, ale teraz bez żadnych zmian na tym profilu nie mogę osiągnąć takiego rezultatu. Już nawet wydruk tego samego zdjęcia w Rossmanie daje o wiele lepszą zgodność niż Epson..
    A może to kwestia braku powtarzalności u dostawcy ?? Znajomy przez X czasu kupował u jednego dostawcy i był zadowolony do czasu, iż powtarzalność zakończyła się i wychodziło co jakiś czas na nowo profilować. Podziękował i kupił L800. Mnie takie rozwiązanie nie satysfakcjonuje - powiedział portfel

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świebodzice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sephi Zobacz posta
    witaj,

odpisałem Ci na wiadomość na PW. Może ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami? Osobiście mam dobre.

Pozdrawiam
    Tak, czytałem - dziękuję. Będziemy w kontakcie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pixeel Zobacz posta
    A może to kwestia braku powtarzalności u dostawcy ?? Znajomy przez X czasu kupował u jednego dostawcy i był zadowolony do czasu, iż powtarzalność zakończyła się i wychodziło co jakiś czas na nowo profilować. Podziękował i kupił L800. Mnie takie rozwiązanie nie satysfakcjonuje - powiedział portfel
    Być może, wcześniej kupiłem tusz w małych butelkach na znanym portalu aukcyjnym, po oprofilowaniu miałem zadowalającą jakość, więc kupiłem 6x100ml i teraz jesem bardzo niezadowolony. Kupione u tego samego dostawcy, papiery te same, ponieważ się jeszcze nie skończyły. Nie mogę sobie przypomnieć, czy pogorszenie wierności nastąpiło na nowym zestawie tuszy, po dolaniu ich do już posiadanych czy w innym momencie..
    Poruszam często ten problem ze znajomym, który kupując oryginalne tusze również ma problemy z usyskaniem wierności kolorów na zdjęciach (on ma dodatkowo skalibrowany monitor)...
    Chyba poszukam pomocy w innym dziale, nie chciałbym robić tutaj OT.
    | D800 | D700 | 14-24 | 24-70 | 70-200vr2 | 35 | 50A | S85 | 3x SB900 |3x SB800 | Phottix Odin

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świebodzice

Domyślnie

Ja, właśnie chcę spróbować tzw. "wiecznych kartridży" + 6x100ml INK-MATE, a konkretnie ten zestaw http://allegro.pl/ciss-do-epson-p50-...951728518.html - czy ktoś takowy używa?

Domyślnie

Pixeel - to co w linku to nie są wieczne kartridże tylko zwykły CISS - dwie różne rzeczy (tu są wieczne kartridże).
    Mam zestaw wiecznych kartridży do Epsona PX730 i mówiąc szczerze - chyba wolałbym CISS'a.
    Denerwuje mnie jednak konieczność nalewania strzykawką atramentów i kontrolowanie ich, aby nie zabrakło.
    W CISS'ie można równie dobrze nalać prosto z butelki, a że stoi on cały czas na wierzchu, to widać, kiedy kończy się jeden lub drugi kolor.

Co do trwałości atramentów - nie wiem, jak z blaknięciem itp. natomiast jestem lekko niezadowolony z ich powtarzalności.
    Przy zakupie wiecznych kartridżów miałem je już napełnione.
    Wykonałem "profilowanie" pod swój papier, za które trochę wybuliłem.
    Gdy tusze się skończyły, dolałem nowe, w butelkach 100 ml od tego samego sprzedawcy i kolor jednak nie był już identyczny, choć miały być to te same atramenty.
    Ostatnio edytowane przez mini21 ; 22-01-2013 o 12:50

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świebodzice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Pixeel - to co w linku to nie są wieczne kartridże tylko zwykły CISS - dwie różne rzeczy (tu są wieczne kartridże).
    Mam zestaw wiecznych kartridży do Epsona PX730 i mówiąc szczerze - chyba wolałbym CISS'a.
    Denerwuje mnie jednak konieczność nalewania strzykawką atramentów i kontrolowanie ich, aby nie zabrakło.
    W CISS'ie można równie dobrze nalać prosto z butelki, a że stoi on cały czas na wierzchu, to widać, kiedy kończy się jeden lub drugi kolor.

Co do trwałości atramentów - nie wiem, jak z blaknięciem itp. natomiast jestem lekko niezadowolony z ich powtarzalności.
    Przy zakupie wiecznych kartridżów miałem je już napełnione.
    Wykonałem "profilowanie" pod swój papier, za które trochę wybuliłem.
    Gdy tusze się skończyły, dolałem nowe, w butelkach 100 ml od tego samego sprzedawcy i kolor jednak nie był już identyczny, choć miały być to te same atramenty.
    Masz racje, mój błąd - zły link wkleiłem, tu jest prawidłowy http://allegro.pl/zestaw-6-x-tusz-wi...951718973.html

Nie drukuje dużo, stad pomył na kartridże.

Martwi mnie cały czas powtarzalność, a właściwie jej brak. Czy kupowałeś u dostawcy z mojego linka?

Qrcze, kupiłem PX660 z myślą o tańszym, acz utrzymującym poziom drukowaniu. Niestety skończyły się oryginały Claria i trzeba coś zdecydować.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów