Z całym szacunkiem ale niejeden został tutaj zjechany za taką fotkę, pomijam przekaz zdjęcia, chodzi raczej o stronę techniczną. wg mnie kosz.
Szukaj
Z całym szacunkiem ale niejeden został tutaj zjechany za taką fotkę, pomijam przekaz zdjęcia, chodzi raczej o stronę techniczną. wg mnie kosz.
Ładny, kojący kadr, w dobrej konwersji.
Do mnie przemawia i nie ukrywam, że zatrzymało na dłużej.
Mam dziwne wrażenie jak patrzę dłużej, dół wygląda jak wklejony z "gazety" pozostałe plany również tak podejrzanie. Z 3 cm góry to bym śmiało ciachnął, trochę BW takie szare, ale treść, ładunek tu zawarty naprawdę przytrzymuje na dłużej, temat więcej niż ciekawy, dla mnie odbiór niestety psuje obróbka, z tym, że jestem laikiem co do BW.
Z9 + D500 + D300s + S 10-20 + N 17-55 2.8 + N 50/1.8 + N 70-200 VR II + N 400 2.8 TC S
No tak, teraz patrząc na trochę lepszy wyświetlacz, mogę więcej napisać na temat technicznych stron tej odsłony.
I nie wygląda to mz najlepiej.
Zacznijmy od tego, że zdaję sobie sprawę z tego, że zdjęcie z tele, tak więc pewne elementy muszą być po prostu jak z tele.
Pierwszy plan: mocno szaro-szary, pozbawiony głębszych cieni wyszedł bardzo płasko, sztucznie, wręcz "tekturkowo".
Główni bohaterowie opowieści: zbyt mocno wyostrzeni i skontrastowani. W takim wydaniu sprawiają wrażenie wklejki.
Woda: zbyt jasna w stosunku do reszty, tym bardziej,że jak piszesz było już po zachodzie. A w szczególności do nieba.
Dalsze plany: wyglądają jak ruszone. Wiem, że nie lubisz Janku zbyt mocnego wyostrzania, ale tutaj wygląda to mocno "mydlano" i nieczytelnie.
I niebo: nie jest złe. Acz wydaje się, że można trochę z nim powalczyć. I nie siłowo, tylko lekko przyciemnić i zróżnicować. Cały czas pamiętam, że materiał z tele pochodzi.
Co do opowieści i klimatu, oraz kadru uwag nie posiadam, gdyż uważam, że są one z innej ligi niż elementy, o których pozwoliłem sobie kilka słów skrobnąć powyżej.
Janku napisałem szczerze, ponieważ i Ty także szczerze się pod moimi i nie tylko zdjęciami wypowiadasz.
A zdjęcie moim skromnym zdaniem warto poprawić, bo takie opowieści i to w takich okolicznościach nie często można do kadru zaprosić.
Bardzo ładna fotografia, na którą patrzę i patrzę.... wcześniejszej wersji nie widziałem i jeżeli miałbym wybierać to pierwszą wersję bo lubię kontrastowo ale jak to mówią jeden woli córkę drugi teściową![]()
D7100 / S 10-20 / N 18-105 VR/ N 70-300 VR / Slik Pro 500 DX / SB-600 /
I bardzo dobrze ze rozwinąłeś tak obszernie wątek techniczny , każdy autor ma raczej dość subiektywne podejście do swoich prac, przyznam że nie chciałem powielać poprzedniej obróbki i pójść bardziej w stronę analogu, wspomniałem wyżej że macie możliwość wyboru wersji, skoro obie różnią się właściwie jednym elementem, czyli dodatkowa postacią, nie ma chyba sensu powielać kolejnej odsłony. Fota trafi do mego archiwum, oczywiście pobawię się trochę na gotowym już pliku ale nie będę zaczynał z w/w względów obróbki od początku jak to nieraz się czyni.
Zastanawia mnie tylko fenomen notowania tego zdjęcia na dwóch innych portalach a szczególnie na 500px, być może tam jednak większy nacisk kładziony jest na treść
dzięki Pawle za obszerny komentarz to się przydaje i procentuje![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Skontaktuj się z nami