Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Emhyrion Zobacz posta
    Zwróć jeszcze uwagę na masę takiej lampy. Kolega ma D3100 - założyłem na chwilę swoją SB900 i zestaw był KOSZMARNIE wyważony. Da się robić zdjęcia, wszystko działa, ale komfortu pracy próżno szukać
    To prawda, używam Di866 mkII z D300s i jest ok. Zakładałem też parę razy do D40 i muszę przyznać, że to nie jest wygodne połaczenie. Lampa przeważa aparat i ciągnie obiektywem w dół. Może to niezbyt zgrabnie napisałem ale oddaje odczucia przy fotografowaniu. Poza tym lampa super!
    Festina lente!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Q Zobacz posta
    To prawda, używam Di866 mkII z D300s i jest ok. Zakładałem też parę razy do D40 i muszę przyznać, że to nie jest wygodne połaczenie. Lampa przeważa aparat i ciągnie obiektywem w dół. Może to niezbyt zgrabnie napisałem ale oddaje odczucia przy fotografowaniu. Poza tym lampa super!

D3100 jest jest niewiele cięższy od D40,nie mam gripu. Kolego jak myslisz Di866 mkII będzie dawała z nim rade? Nie przejmie nad nim kontroli i nie będzie przeważała ?
    D3100 | N18-105VR | N35 1,8G | NIKON SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Q Zobacz posta
    To zależy czy:
    - chcesz mieć lampę nową z gwarancją czy używaną bez gwarancji,
    - musisz mieć napis Nikon na lampie,
    - lampa ma zastąpić lampę wbudowaną (większa moc )
    - myślisz o strobingu,
    - priorytetem jest cena
    itd.

Jeżeli będziesz używał lampy typowo amatorskiej fotografii (wakacje, uroczystości rodzinne) dla siebie to obojętne jaką kupisz lampę to będzie i tak ogromny postęp w stosunku do wbudowanego błyskadełka.

*niekoniecznie musi być to lampa nowa
    *nie musi miec napisu nikona-nie kupuje lampy dla ludzi,tylko dla siebie
    *tak,myśle o zastąpieniu lampy wbudowanej,szczególnie przy użyciu do portretów by lepiej doświetlić,wbudowana nie ma regulacji kierunku błysku
    *nie myślę o strobingu,głównie porterety, czasami zdjecia rodzinne i jakieś wieksze imprezy
    * co do ceny to do 600zł myślałem o takiej.

Jakie jest wasze zdanie Np o Sigmie? Czy wyświetlacz jest ważnym elementem? Czy po prostu by miała regulacje palnika,a ustawienia wyświetlane za pomocą diody np.

Z lamp wymienionych która wypada najkorzystniej?

Jak długo wytrzymuje palnik i jakie sa ewentualne koszty jego regeneracji bądź wymiany?

Domyślnie

Sigmę to ja bym na Twoim miejscu od razu sobie odpuścił. Obiektywy i owszem, ale lampy Sigmy to już inna bajka. Kiedyś miałem podobny dylemat przy zakupie lampy i brałem pod uwagę SB600, jakąć Sigmę (teraz nie pamiętam modelu) i Metza 48 AF-1. Stanęło na tym ostatnim i jestem z niego bardzo zadowolony. Cena (mówimy o nowym) niższa od Sabiny. Lampa mocniejsza, błysk powtarzalny, ładuje się dość szybko. Może tylko sprawia trochę wrażenie, jakby blokada uniesienia palnika była zbyt delikatna, ale to jakoś nie przeszkadza. Tak że możesz zastanowić się nad tą lampą.
    Kocham ludzi bez względu na kolor skóry i kraj pochodzenia.
    Dziękuję temu, kto mi da kawałek chleba.
    Nie jestem zdolny do nienawiści, umiem przebaczać i jestem tylko psem

Domyślnie

Kup Nissina Di622 II

Cytat Zamieszczone przez dirttrack Zobacz posta
    *niekoniecznie musi być to lampa nowa
    Będzie nowa.
    Cytat Zamieszczone przez dirttrack
    *nie musi miec napisu nikona-nie kupuje lampy dla ludzi,tylko dla siebie
    Będzie napis Nissin

*tak,myśle o zastąpieniu lampy wbudowanej,szczególnie przy użyciu do portretów by lepiej doświetlić,wbudowana nie ma regulacji kierunku błysku
    Bardzo dobrze się nada.

*nie myślę o strobingu,głównie porterety, czasami zdjecia rodzinne i jakieś wieksze imprezy
    Mocna lampa, jak znalazł. W razie zainteresowania strobingiem będziesz miał do dyspozycji fotocelę, CLS/AWL - lecz nie z Twoim korpsuem, oraz możliwość śmigania na wyzwalaczach, po uprzednim zaopatrzeniu się w nie.

* co do ceny to do 600zł myślałem o takiej.
    Zmieścisz się.

Jakie jest wasze zdanie Np o Sigmie? Czy wyświetlacz jest ważnym elementem? Czy po prostu by miała regulacje palnika,a ustawienia wyświetlane za pomocą diody np.
    Zapewne masz na myśli Sigmę w wersji ST. Powiem tak: jeśli Sigma to tylko w wersji Super. Wersja ST powinna kosztować co najwyżej 350 PLN.

Z lamp wymienionych która wypada najkorzystniej?
    Najkorzystniej wypada Di866 II (przynajmniej na papierze);
    Najkorzystniej w praktyce (z wymienionych wyżej): SB700 (przynajmniej do momentu w którym nie okaże się, że Di866 II faktycznie jest taki jak w prospektach )
    Możesz także wziąć pod uwagę M50AF1 choć to już spora lampka.

Jak długo wytrzymuje palnik i jakie sa ewentualne koszty jego regeneracji bądź wymiany?
    Palnik wytrzymuje olbrzymią ilość błysków. Im błyski są słabsze tym palnik mniej dostaje w tyłek. Zawodowiec korzystający z lampy na co dzień jest w stanie lampę zajechać. Amator nie, chyba że przejdzie na zawodowstwo. Wymiana kosztuje w zależności od modelu i serwisu. Na dzień dzisiejszy nie masz się czym przejmować.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Nadworny melexiarz Awatar foto4deg
    Miasto
    Norwegia/Bydgoszcz

Domyślnie

Zgadzam się z kolegą adolfik - kup nissina. Sam przy wyborze lampy miałem ogromny problem, czy kupić używkę nikona, czy nową nissina. Zdecydowałem się nie ryzykować i zakupiłem model 622 mk II. Lampa sprawdza się zarówno założona na sanki na body, jak i z bezprzewodowymi wyzwalaczami. Za tę cenę naprawdę warto. Na youtube jak wpiszesz nissin di622 mark II, to wyskoczy Tobie parę filmików z testami tej lampy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto4deg Zobacz posta
    Zgadzam się z kolegą adolfik - kup nissina. Sam przy wyborze lampy miałem ogromny problem, czy kupić używkę nikona, czy nową nissina. Zdecydowałem się nie ryzykować i zakupiłem model 622 mk II. Lampa sprawdza się zarówno założona na sanki na body, jak i z bezprzewodowymi wyzwalaczami. Za tę cenę naprawdę warto. Na youtube jak wpiszesz nissin di622 mark II, to wyskoczy Tobie parę filmików z testami tej lampy.
    To prawda bedziesz miał dobrą, niezbyt dużą lampę za niewiele ponad 500 zł + akumuatory i ładowarka razem ok 600 zł.
    Zmieścisz się w budżecie i bedziesz miał 2 lata gwarancji.
    Festina lente!

Domyślnie

Zdecydowałem się na NISSIN Di622.
    Czy warto kupić używaną ? Za te 350zł mało używana czy też nie ?

Domyślnie

Koledzy sugerują Nissin di622 mark II... pamiętaj..
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Albert44 Zobacz posta
    Koledzy sugerują Nissin di622 mark II... pamiętaj..
    Kolego wielkie dzięki, przez odrobiną nieuwagi machnąłbym sie...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów