Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Domyślnie

Znalazłem ciekawy artykuł nt. umowy o dzieło.
    Oto fragment:
    "Przychody z tytułu działalności wykonywanej osobiście na podstawie umowy o dzieło uzyskiwane mogą być wyłącznie od osoby fizycznej prowadzącej własną działalność, a także osoby prawnej i jej jednostki organizacyjnej oraz jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej."
    Oznaczałoby to, że nie można zawrzeć umowy o dzieło np. z panem młodym, jako osobą fizyczną. Może ktoś obeznany w temacie się wypowie?
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

nie jestem ekspertem w tym temacie ale wyraźnie jest napisane że"umowy o dzieło uzyskiwane mogą być wyłącznie od osoby fizycznej prowadzącej własną działalność, a także osoby prawnej i jej jednostki"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafulec Zobacz posta
    nie jestem ekspertem w tym temacie ale wyraźnie jest napisane że"umowy o dzieło uzyskiwane mogą być wyłącznie od osoby fizycznej prowadzącej własną działalność, a także osoby prawnej i jej jednostki"
    Oj, rafulec, jasno jest to w artykule napisane, ale czy jest to prawdą?
    Chodzi o to, że jest to bardzo dziwne, niby dlaczego osoba fizyczna nie mogłaby zamówić dzieła i zawrzeć odpowiednią umowę o dzieło z inną osobą fizyczną? Nie widzę w tym sensu.
    wigi.pl

Domyślnie

oi wigi nie szukaj sensu w przepisach

czasem interes podatnika nie idzie w parze z interesem ustawodawcy
    ot co

Domyślnie

Oj , tyle, że to jest tylko informacja zawarta w artykule/opracowaniu i pewności nie mam, czy wynika ona wprost z przepisów, czy jest może tylko ich błędną interpretacją...
    wigi.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów