Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Question Lightroom 3.5 - problem z exportem do JPG

Witam,

kilka dni temu zepsuł mi się Lightroom 3.4 - wyskakiwał błąd z runtime itd.
    trochę pogooglowałem, spróbowałem chyba wszystkiego ale bez rezultatów więc długo się nie zastanawiając ściągnąłem LR 3.5. Efekt - działa jak marzenie - do czasu kiedy chcę wyexportować zdjęcie do JPG
    Poniżej załączam 2 zdjęcia na których wyjaśnie mój problem :
    nr.1

nr.2

Zdjęcie nr.1 - wersja po edycji i zrobieniu print screena
    Zdjęcie nr.2 - wersja po edycji i wyexportowaniu do JPG przez LR 3.5 i zmniejszeniu w PS CS5.1 na potrzeby uploadu

Zdjęcie jest wyostrzone w LR 3.5 ale po exporcie wygląda jakbym wręcz dodał blur na to zdjęcie, w LR 3.4 problemu takiego nie miałem.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić ?

Proszę o pomoc - nie o jakiekolwiek komentowanie samego zdjęcia.

Pozdrawiam, Servo

Domyślnie

Nie rozumiem problemu. Górne wygląda jak przeskalowane dolne, dolne jak przeskalowane górne, ale może jestem ślepy. Podgląd w develop jest tylko przybliżeniem tego, co dostajesz w wyjściowym jpegu, masz dużo parametrów presetu eksportowego, które mogą wpłynąć na efekt finalny.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Chodzi o to, że obraz z develop mocno różni się od pliku wyjściowego - tak jakby przy exporcie pomijał niektóre z ustawień

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Servo Zobacz posta
    Chodzi o to, że obraz z develop mocno różni się od pliku wyjściowego - tak jakby przy exporcie pomijał niektóre z ustawień
    Na tym co wkleiłeś nic nie widać niepokojącego.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

no LR tak ma przy eksporcie do sRGB. Wyeksportuj do profoto i w PS przekonwertuj do sRGB

Domyślnie

Dzięki za pomoc,
    R - rozwiązałes mój problem - masz u mnie piwo
    MariuszJ - masz piwo za zainteresowanie !

Dzięki

PS : efekt : http://www.flickr.com/photos/6393100...ream/lightbox/

Domyślnie

to jest jakis chory blad w LR. obrobiony material wyslany do JPG wyglada tak samo TYLKO wtedy kiedy uzyjemy profoto. Przy kazdym innym profilu wyglada inaczej niz material po edycji w LR przed wyslaniem.

ten problem jest od samego poczatku i nic z nim nie robia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    to jest jakis chory blad w LR. obrobiony material wyslany do JPG wyglada tak samo TYLKO wtedy kiedy uzyjemy profoto. Przy kazdym innym profilu wyglada inaczej niz material po edycji w LR przed wyslaniem.

ten problem jest od samego poczatku i nic z nim nie robia.
    U mnie jest to samo (oprócz naturalnych różnic, wynikających z różnych przestrzeni barw - które widać np. w przeglądarkach, które nie rozumieją prophoto). Zresztą u Servo też było dobrze w 3.4, a zrobiło się kuku w 3.5. Mam wrażenie, że to jakaś inna sprawa - przecież inaczej LR byłby po prostu nieużywalny.

Domyślnie

Możecie dokładnie opisać jak taki błąd uzyskać? Załóżmy, że mam NEFa zaimportowanego. Eksportuję go w sRGB do jpega. Kiedy coś jest źle? Czy może problem jest wówczas, gdy importujemy plik jpeg w jakiejś przestrzeni barwnej innej niż sRGB? Jak błąd u siebie wygenerować? Przyznam, że kompletnie nie wiem o co chodzi i nigdy się z tym nie spotkałem.

Oczywiście wygląd zdjęć przed eksportem i po można jedynie oceniać na podglądzie 1:1.

Domyślnie

importuj RAW, wyeksportuj go do jpg w srgb, otworz go w LR i otworz go w PS zobacz roznice. drugi raz wyeksportuj go w prophoto, konwertuj do srgb w ps. porownaj teraz w LR i PS, beda takie same.

roznice o ktorych pisze sa glownie w jasnosci pliku. to co mam obrobione w lr po eksporcie do srgb jest za ciemne. jesli wyeksportuje do prophoto tej roznicy nie ma.

pisalem juz o tym wiele razy, ale pierwszy raz autor tego watku potwierdzil to co od dawna mi sie nie podoba

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów