Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Domyślnie D300s. Body czy optyka?

Witam. Zastanawiam sie nad kupnem aparatu. Fotografuje wszystko w roznych warunkach. Mocno zastanawialem sie nad nikonem D300s. Jedyny problem jest taki, ze przy moim budzecie nie stac mnie na dobre obiektywy. Z tad moje pytanie czy lepiej kupic slabsze body (np D200) i zainwestowac w lepsza optyke?

Domyślnie

jeśli będziesz fotografował z niskimi czułościami d200 jest niezłym pomysłem. W przeciwnym razie lepiej d300 (z "es" lub bez "es"), albo d90. Ja prywatnie wyznaję zasadę, że lepiej inwestować w obiektywy niż puszki, bo puszki zmieniam dość często. Tak naprawdę informacji o tym czy lepiej d90 czy d300 na forum masz całą masę, sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy ma być taniej, ale ze słabszym korpusem i AF, czy drożej ze wzmocnionym korpusem (i uszczelnionym) lepszym AF oraz zdecydowanie lepszą ergonomią. No a poza tymi wszystkimi dylematami jest jeszcze d5100, d7000...

Domyślnie

Potrzebujesz wysokiego ISO bierz D300, nie potrzebujesz bierz D200, ta pucha jest genialna na niskich czułościach! Jeśli natomiast potrzebujesz dość dobre wysokie ISO, a nie stać Cię na szkła to może warto zainwestować w D90? Zawsze lepiej dobrać lepsze szkło->gorsza pucha. O jakich obiektywach myślałeś?
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Domyślnie

Również zrezygnowałem z d300 z powodów finansowych. Na d200 jeśli tylko się da używam iso100, najczęściej ostatnio ustawiam iso640, szum w cieniach był bardzo znośny bez żadnej korekty (przedstawienie w ciemnej sali gimnastycznej oświetlone dwoma reflektorami). Od biedy można użyć i 1250, od czego jest Lightroom 3.5? Nie narzekam na puszkę, uważam, że dobrze wybrałem, chociaż na porządne szkła wciąż kombinuje fundusze
    FF + szkła

Domyślnie

W dużym uproszczeniu sprawa rozbija się o używalne ISO. Jakiś czas temu za mną także chodził D300 ale niestety zabrakło na niego funduszy i jak dotychczas D200 radzi sobie świetnie. Głownie na korpusie siedzi nakręcona jasna 35 a do zadań specjalnych jest reszta szkieł. Jak kolega wyżej nie żałuję decyzji. A czym robisz zdjęcia w tej chwili, żeby było łatwiej się odnieść?
    D700 | S15-30mm f/3.5-4.5 | N50 f/1.4D | N105VR | N70-300VR

Domyślnie

Sytuacja jest chyba prosta. Skoro dopiero zastanawiasz się nad sprzętem, weź d90 ( dużo ofert w okolicach 1500-1600zł za używkę w bdb stanie ) i do tego celuj w dobrą optykę. Kupując d200 trochę kasy oszczędzisz ale jak sądzę jesteś amatorem, więc i tak będziesz potrzebować wysokich czułości-brak doświadczenia. Kupując d300s wydasz kasę, która nie zaowocuje w zdjęciach tak jakbyś chciał.

Nadworny melexiarz Awatar foto4deg
    Miasto
    Norwegia/Bydgoszcz

Domyślnie

Jeśli fotografujesz wszystko w różnych warunkach, to zgodzę się z kolegą Saburem - kup d90 i zainwestuj w optykę. Pytanie jeszcze, jaki obiektyw/y chciałbyś kupić: szerokokątne, standard, czy tele i ile kasy możesz wydać.

Domyślnie

Obiektywy wolniej się starzeją niż puszki.
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Obiektywy wolniej się starzeją niż puszki.

w wypadku D300S, można powiedzieć że jest odwrotnie

Domyślnie

Co do obiektywow myslalem o:
    1. Portretowy cos w stylu Sigma 70mm. f2.8
    2. Jakas 50-tka (mialem okazje uzywac D300s+50mm f1.8 i swietnie to wspominam)
    3. Coś na dluzsze dystanse.

Calosc (razem z BODY) chcialbym zamknac w ok. 6000zl

Obecnie posiadam sony a200, czesto jednak mam do czynienia z pozyczonym D300s, D3100 lub D80.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów