Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: F 100 czy D 70

Domyślnie

To be honest,kupuj F100 Lepszego korpusu nie trafisz poza korpusami profi.Slajdy to super rzecz,jej nie trzeba tłumaczyć.Jak bym miał wybór taki jak ty,brałbym F100 i to bez dwóch zdań.Bardzo w ładnym stanie poszedł w stodole i to po 30 min.,miał battery packa i chciał go za 2200zł I niech ktoś mi powie że to nie kusząca cena
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot
    sory ale mowisz raczej o toyocie, sportowe coupe ? no to D2Hs, lexus to moze D2X (czy nawet D1X bo mercedes to 1Ds MKII niestety)
    Chodziło mi o drastyczny przykład, a akurat merc robi i TIRy i bolidy.

Wg mnie korpus na film w dzisiejszych czasach ma sens do:
    - krajobrazu (nie ma to jak Velvia i tu żadna matryca nie podskoczy)
    - fotografii artystycznej, bo sensowne formaty wystawowe to min. 30x40cm
    Jeśli zatem gościu jest studentem ASP albo reporterem National Geographic, polecam F100.

Jeśli zaś chce sie zajmować foceniem hobbystycznie, np. do robienia zdj. robali i ptokóf, cioć, teściowych i innych zwierzokóf, to niech kupi D70.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rocznik70
    No można, można... Tylko czy lepszy ?! ten crop będzie istotny raczej przy zdjęciach sportowych/przyrodniczych i długich obiektywach. A tu dość często stosuje się wysoki ISO. nie sądzę, żeby crop odpowiadający formatowi DX z analoga, dawał jakość porównywalną z 6mpix z D70 przy ISO640-1600
    a tu się zgadzam, poza tym wydaje mi się, że dzięki łatwości ingerencji w czułość matrycy i balans bieli łatwiej można cyfrą uzyskać dobre zdjęcia koncertowe, bądź w sztucznym świetle... W analogu pozostaje właściwie fuji press 800 (forsowany ewentualnie) + filtry do żarówek
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

tak czy owak, cokolwiek by nie napisac - czytając ten wątek jeden wniosek
    jest oczywisty - jednak cyfra dostaje po d... od analoga, choć już kilka mocno
    zaawansowanych testów starało się udowodnić, że jest inaczej...
    moim zdaniem od pewnego modelu ( i niestety pułapu cenowego) nalog szans
    nie ma i to na kazdym polu - i artystycznym i reporterskim ale napewno nie jest
    to D70 i zblizone cenowo korpusy

Domyślnie

F70 to
    autofokus taki jak w F80 i D100 na module CAM900 -
    - F 70 ma CAM 274 a F 80 CAM900
    D 500 D 600 D 750
    S 14 2,8 HSM / N 24-70 2,8 / N 28 1,8 / N 60 2,8D / N 105 1,4 E ED / S 70-200 2,8 OS / S 150 - 600C OS /SB900

Domyślnie Re: F 100 czy D 70

Cytat Zamieszczone przez Jarecki
    mam zamiar zakupić nowy sprzęt ze stajni nikona i mam poważny dylemat czy F 100 czy zdecydować się na cyfrę D 70,
    proszę o sensowne opinie zarówno użytkowników jednego i drugiego
    co mi radzicie???
    i jeszcze jedna prośba nie zmieniajcie kontekstu pytania podczas odpowiedzi
    z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
    jarecki
    Mam F80 i marzę(!!!) o F100!!! D70 to zaawansowany sprzęt na pograniczu, a F100 to już wyższa, profesjonalna półka. Nic więcej od kolegów nie dodam, bo najwazniejsze powiedzeli. F100 zdecydowanie! Albo poczekaj i zbieraj pieniądze na D90 (czy jak to coś będzie się nazywało ) Jeśli masz dylemat między F100 a D70 to w sumie nie masz nad czym debatować. F100 = 100% lepszy wybór
    | Nikon D70s | Nikon F80 | AF Nikkor 50 mm f/1.8 D | AF Nikkor 180 mm f/2.8 D IF - ED | CF Extreme III | Lowepro Nova 3 |

Domyślnie Re: F 100 czy D 70

Cytat Zamieszczone przez st_luk
    F100 = 100% lepszy wybór

Ta bestyjka jest rewelacyjna ! Przywiozłem sobie z NY właśnie. CUDO !! !! !!
    pattom

Domyślnie

Mam F80 i D70 ... wybierz F100, sam teraz bym tak wybral.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów