Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: F 100 czy D 70

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Swiętokrzyskie

Domyślnie F 100 czy D 70

mam zamiar zakupić nowy sprzęt ze stajni nikona i mam poważny dylemat czy F 100 czy zdecydować się na cyfrę D 70,
    proszę o sensowne opinie zarówno użytkowników jednego i drugiego
    co mi radzicie???
    i jeszcze jedna prośba nie zmieniajcie kontekstu pytania podczas odpowiedzi
    z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
    jarecki

Domyślnie

Zależy oczywiście do czego Tobie ten aparat będzie służył. U mnie od kiedy kupiłem D7 analog, F80 tylko co prawda, leży i obrasta kurzem. Jak zależy Ci na extra jakości i duuuuużych powiększeniach to analog. W każdym innym przypadku raczej cyfra po pierwsze tanio, po drugie widzisz od razu co zrobiłeś i w razie czego dubla, nie jesteś ograniczony długością filmu, jak chcesz robić przyrodę to nie bez znaczenia jest crop 1,5 tzn obiektyw o ogniskowej 300 mm dla analoga ma automatycznie 450mm na cyfrze. Itd itd. Weź jeszcze pod uwagę, że obecnie cała prasa przeszła już w większości ((chyba) na cyfrę np tegoroczne World press Foto - ale to tylkoi moje zdanie:
    Wybór należy do Ciebie....

[ Dodano: 13 Czerwiec 2005, 15:23 ]
    Oczywiście D70 a nie D7 - klawiatura mi się coś blokuje, ale to służbowa
    D300|D70s|Coolpix S10|T 70-210/2.8 LD|T 17-50/2.8 XR Di|N 50/1,8 |N 24-120VR|N 70-300VR|N 80-400VR|S 170-500|TC 1,5xKenko|pierścienie pośrednie Kenko| SB800|statyw 190PRO+486RC2

Domyślnie

śmiem zauważyć, że na analogu sam sobie możesz takie 450mm zrobić kadrując fotke
    efekt "450mm" będzie taki sam, jak nie lepszy
    no i na filmie mniej się trzeba martwić o "przepalenie" materiału światłoczułego....
    i szerszy kąt łatwiej i taniej chyba można uzyskać...
    a najlepiej to kup oba
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

F100 świetnie naświetla slajdy,a D70 nie Seta to uproszczony F5,tyle że lżejsza.W d70 nie musisz oszczędzać na materiale Jak to powiedział qooba : kup oba
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

Powiem tak: pytasz czy kupić ciągnik siodłowy Mercedesa, czy sportowe coupe Mercedesa - jedno i drugie bedzie miało 400KM mocy i gwazdke na masce, ale na tym podobieństwa sie kończą i zaczyna sie specjalizacja. Pytanie - do czego ci to cholerstwo bedzie potrzebne???

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Jezeli zastanawiasz sie nad analogowa alternatywą dla D70 to raczej powinienes patrzec na F80 - to podobna (nieco wyzsza niż D70) klasa.
    Wtedy argument kosztow wyglada nieco innaczej. Różnica w cenie ok. 2 tys. zł wystarczy na ponad 150 filmów Fujii Superia 400 z wywolaniem. (Karta pamięci do D70 również kosztuje i nie jest wieczna).
    Przewaga D70 to tylko i wyłącznie wygoda uzytkowania - natychmiastowy efekt bez konieczności wywoływania filmu i ewentualnego skanowania i nic ponadto.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

ciągnik siodłowy Mercedesa, czy sportowe coupe Mercedesa
    sory ale mowisz raczej o toyocie, sportowe coupe ? no to D2Hs, lexus to
    moze D2X (czy nawet D1X bo mercedes to 1Ds MKII niestety)

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

wracając do pytaniaJareckegoi, ...pytasz nas o rade nie dając danych do rozwiązania tego zadania:
    1 - stan finansów
    2 - cel zakpów (fotki to wiem, ale jakie i po co?)
    3 - zakres szkieł, które posiadasz i bedziesz posiadał
    to tak na szybko...gdybym miał taki problem nie martwiąc się o kasę wybierał bym między F5 a D2H/D1X
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Przewaga D70 to tylko i wyłącznie wygoda uzytkowania - natychmiastowy efekt bez konieczności wywoływania filmu
    tak ha ha od kiedy kupiłem cyfre na nic nie mam czasu. dawniej wracalem z wkendu
    zanosilem 10 rolek filmu ( idealnie naswietlonego przez F100 własnie) z samego rana
    a o 15-tej odbieralem pekata koperte cudownych bajecznie kolorowych fotek i indeksy.
    Teraz wracam zgrywam te 5GB na dysk, wyostrzam, konwertuje z RAW na TIFF myśle
    czy tez nie na JPG, aby szybciej przegladac, obrabiam, wybieram, zgrywam na płyty
    i ... własnie jest piatek i nowy weekend

[ Dodano: Wto Cze 14, 2005 1:20 am ]
    proszę o sensowne opinie zarówno użytkowników jednego i drugiego
    jak wspomnieli koledzy - to dwie zupelnie inne kategorie fotografowania.
    Ponadto D70 to aparacik, F100 to PRAWDZIWE body seri SEMI-PRO i nawet
    D100 nie ma jego budowy. Ponoc teraz nastepca setki ma byc modelem semi-pro.
    F100 ma autofokus na module CAM1300 jak F5 i D1X - szybki i dokładny, F70 to
    autofokus taki jak w F80 i D100 na module CAM900 - moim zdaniem nic powalajacego
    czesto "miesza" nie mogac znalezc ostrosci co posiadacze pierwszej lustrzanki moze
    nie odczuwaja ale jak sie mialo F5 i F100 to shit ten AF
    D70 jest delikatny, przypadlosc cyfrowych lustrzanek z kurzem siadajacym na matrycy
    jest dla reportera zmieniajacego czesto obiektywy zabojcza itd itp...
    Jesli z F100 jadacego goscia z gory na rowerku zlapalem w kadr - mial w trzy sekundy
    15 fotek 100% ostrych jak zyleta - z D70 to nierealne... Mialem F100 jak chcesz cos wiecej
    wiedziec pytaj na priva...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba
    śmiem zauważyć, że na analogu sam sobie możesz takie 450mm zrobić kadrując fotke
    efekt "450mm" będzie taki sam, jak nie lepszy
    No można, można... Tylko czy lepszy ?! ten crop będzie istotny raczej przy zdjęciach sportowych/przyrodniczych i długich obiektywach. A tu dość często stosuje się wysoki ISO. nie sądzę, żeby crop odpowiadający formatowi DX z analoga, dawał jakość porównywalną z 6mpix z D70 przy ISO640-1600
    no i na filmie mniej się trzeba martwić o "przepalenie" materiału światłoczułego....
    i szerszy kąt łatwiej i taniej chyba można uzyskać...
    Trudno się nie zgodzić
    a najlepiej to kup oba
    To dobry pomysł

[ Dodano: Wto Cze 14, 2005 1:59 am ]
    Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot
    ciągnik siodłowy Mercedesa, czy sportowe coupe Mercedesa
    sory ale mowisz raczej o toyocie, sportowe coupe ? no to D2Hs, lexus to
    moze D2X (czy nawet D1X bo mercedes to 1Ds MKII niestety)
    Z mojego punktu widzenia jeśli 1Ds MKII to mercedes to D2x to BMW. Od ręki mogę przytoczyć właściwości D2x które rzucają canona na kolana...
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów