Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Obiektywy DX i FF

Jak w temacie - dlaczego niektóre obiektywy Nikorra są oznaczane DX i jako takie przeznaczone są do body z mniejszą matrycą, a inne nie, chociaż te drugie mogą być podpinane zarówno do aparatów z matrycą APS-C jak i do puszek pełnoklatkowych. Interesuje mnie technologiczny aspekt tego zagadnienia. Wie ktoś może?

Domyślnie

Moim zdaniem głównym czynnikiem jest cena.
    4x Nikon 4x Nikkor 1x Sb

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Herr Mec Zobacz posta
    Jak w temacie - dlaczego niektóre obiektywy Nikorra są oznaczane DX i jako takie przeznaczone są do body z mniejszą matrycą, a inne nie, chociaż te drugie mogą być podpinane zarówno do aparatów z matrycą APS-C jak i do puszek pełnoklatkowych. Interesuje mnie technologiczny aspekt tego zagadnienia. Wie ktoś może?
    Obiektywy DX mogą rzutować na matrycę mniejszy obraz niż FX, czyli podpinając obiektyw DX do puszki "małoobrazkowej" uzyskasz obraz w centtum kadu otoczony czarną winietą gdyż takie szkło nie kryje pełnej klatki ( coś jak obraz przez dziurkę od klucza ).
    Używając z koleji szkła FX na marycy DX, otrzymasz bardzo dobry obraz będący wycinkiem środka obrazowania obiektywu ( szkła mają czasem problem z jakością w narożnikach kadru, czyli w tym wypadku będzie bardzo OK).
    To tak w maksymalnym uproszczeniu

Domyślnie

Nie cena.
    Chodzi o tzw "pole krycia" http://pl.wikipedia.org/wiki/Pole_obrazowe_obiektywu
    Obiektywy konstruowane do DX muszą "obsłużyć" matrycę 16x24 mm, poza tym formatem dają już winietę, gorzej rysują itp.
    Obiektywy konstruowane pod FX muszą "obsłużyć" większe pole krycia, bo matryca ma 24x36 mm.
    Z tego prosty wniosek, że obiektywy do FX pokryją ze sporym zapasem DX i można je używać do FX i DX.
    Obiektywy DX - tylko do DX. Jak zmienisz aparat na FX - wymieniasz obiektywy.
    Niektóre obiektywy DX prawie kryją FX. Popularny jest 35/1.8 DX, który na FX ma całkiem małą winietę.

No tak, pisaliśmy razem z Art Erie, ale pisałem dłużej bo miałem rozmowę telefoniczną
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Interesuje mnie technologiczny aspekt tego zagadnienia.
    Ja zgaduję: Cena soczewek do FX, czyli pieniądze ?

Jeśli Cię nie zadowala, to wal do inżyniera produkcji w Nikonie - pewnie w ichnim języku.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Jeśli Cię nie zadowala, to wal do inżyniera produkcji w Nikonie - pewnie w ichnim języku.
    Nie, spoko, o takie wyjaśnienie mi chodziło. Dzięki wszystkim.

Jakby kogoś zainteresował temat bardziej szegółowo i chciałby mieć wyjaśnienia Koleżeństwa zilustrowane, to wyguglałem coś takiego: Najczęściej zadawane pytania: czy obiektywy do matryc APS-C można używać z lustrzankami pełnoklatkowymi?
    Ostatnio edytowane przez Herr Mec ; 16-01-2012 o 22:13

Domyślnie

Napisałeś:
    Interesuje mnie technologiczny aspekt tego zagadnienia.
    Więc zrozumiałem, że nie chodzi o zastosowanie ale o produkcję.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Uprawnienia umieszczania postów