Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie UWA vs Fish vs Kit

Witam!

Posiadam D90 oraz obiektyw kit 18-105, plus dwie stalki, 35 i 85 mm.

Poszukuje obiektywu do fotografii miast, szeroko pojetej architektury a takze wnetrz. Krajobrazy generalnie udaje mi sie zalatwic panorama z 35mm.

Zastanawiam sie pomiedzy:
    1. sigma 10-20 mm
    2. fish 10.5mm DX
    3. pozostac przy kicie i strzelac na 18mm.

Pierwszych dwoch nie mialem nigdy w reku i nie mam doswiadczenia ani wyobrazenia o ich dzialaniu. Moze ktos z takowym moglby sie wypowiedziec? Bede wdzieczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Domyślnie

Bierz starszą Sigmę 10-20, a jak masz kasę to 8-16.
    Możesz też poszukać na Ukrainie starszego Arsata 35 shift, ale tu będzie wąsko na D90.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

18-105 ma zbyt duże dystorsje do architektury. 10-20 będzie najlepszym rozwiązaniem.

Domyślnie

jak do architektury to z wymienionych bierz Sigme 10-20, mam ją już ponad 5 lat i pomimo że równolegle korzystam z 14-24 to w wielu przypadkach wole ją od nikkora.
    fisz ma sens tylko jeśli chcesz sklejać sfery lub inne panoramy, do zwykłych zdjęć trochę się znudzi i będziesz prostował beczkę tracąc na jakości. No i nie ma zooma który pomimo że jest niewielki w sigmie to często może poratować na szybko.
    no a kit, to kit...ale jeśli Ci wystarcza to ja bym nic nie zmieniał, ewentualnie na jakieś 16-85 vr

Domyślnie

Jeśli w architekturze zależy Ci na prawidłowym odwzorowaniu geometrii to może się okazać, że fish za mocno deformuje. Oglądnij sobie zdjęcia robione fishami, bo to dość specyficzne jest...

Wg mnie jeśli 18 z kita to za mało kup sigmę.

Domyślnie

Krajobrazy generalnie udaje mi sie zalatwic panorama z 35mm.
    Co stoi na przeszkodzie, żeby tak samo załatwiać architekturę/wnętrza? Spróbuj, może wcale nie musisz nic kupować nowego. Ja robiłem dość skutecznie panoramy na 18mm z DX właśnie, między innymi.
    Pierwszych dwoch nie mialem nigdy w reku i nie mam doswiadczenia ani wyobrazenia o ich dzialaniu.
    Co stoi na przeszkodzie, żeby pożyczyć / obejrzeć w sklepie?

Także popieram rozważenie jakiegokolwiek PC / tilt-shifta itp.
    Myślę, że Sigma 10-20 się sprawdzi, fish z wiadomych przyczyn może mniej, chyba że ktoś lubi "artystyczny" efektt takich zdjęć i/lub umie je korygować.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Zdecydowanie przy Twoim zestawie obiektywów wymieniłbym kita na Sigme 10-20 3.5. IMO w połączeniu z 35 i 85 tworzy ona idealny zestaw dla 99% wymagań amatora
    | FB | BLOG |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ebeb Zobacz posta
    18-105 ma zbyt duże dystorsje do architektury. 10-20 będzie najlepszym rozwiązaniem.
    Znakomity zart... niebardzo.

Dystorsja w sigmie moze mniejsza, ale ta z kita przynajmniej da sie latwo wyprostowac.
    Do tego UWA nadaja sie do bardzo specyficznych strzalow z uwagi na specyficzne deformacje i przerysowania. Zaczalbym jednak od obejrzenia sampli i decyzje na nich bym oparl.

Uprawnienia umieszczania postów