Close

Strona 84 z 129 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Witam. Troszkę sporo postów w tym wątku.
    Czy komputer: i7-2670QM (2.2Ghz do 3.1Ghz, 6MB Cache), 8 GB DDR3 1333MHz, 500GB SATA (7200 RPM), ATI RADEON 7470M 1GB DDR5
    pozwoli mi na płynna edycję zdjęć
    (podgląd na żywo wprowadzanych zmian pędzlem)??? Strasznie się męczę na mym leciwym sprzęcie i chciałbym kupić coś co podoła. Sprawiłem sobie tablet ale jest on w LR bezużyteczny kiedy to podgląd generuje mi się z kilkusekundowym opóźnieniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matios Zobacz posta
    Witam. Troszkę sporo postów w tym wątku.
    Czy komputer: i7-2670QM (2.2Ghz do 3.1Ghz, 6MB Cache), 8 GB DDR3 1333MHz, 500GB SATA (7200 RPM), ATI RADEON 7470M 1GB DDR5
    pozwoli mi na płynna edycję zdjęć
    (podgląd na żywo wprowadzanych zmian pędzlem)??? Strasznie się męczę na mym leciwym sprzęcie i chciałbym kupić coś co podoła. Sprawiłem sobie tablet ale jest on w LR bezużyteczny kiedy to podgląd generuje mi się z kilkusekundowym opóźnieniem.
    Spokojnie da radę. Możesz pomyśleć jeszcze nad dyskiem SSD

Domyślnie

Co mi da taki dysk? Zamierzam kupić laptopa, który będę podłączał do mojego obecnego monitora 22", czy do laptopów dostępne są tego typu dyski?

Domyślnie

może zamiast pytać to poczytaj - dzięki temu może nie będzie ich bez sensu jeszcze więcej.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Ja zapytałbym z jakiego aparatu zdjęcia? Bo jest D70, są też 60MPix Hasselblady...

Domyślnie

póki co 12mp z D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matios Zobacz posta
    póki co 12mp z D90
    Spokojnie da radę, chyba, że kupisz jakiegoś trefnego laptopa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marektrz Zobacz posta
    Moment, moment
    Baza LR'a zawier wszelkie ustawienia związane z samą konfiguracją, a ustawienia dotyczące suwaków itp. zapisywane są w plikach xmp, lub w danych RAW'a, to zależy od ustawienia.
    Jeżeli się mylę, to proszę o poprawkę.
    Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    mylisz się
    w plikach xmp masz kopię tego co jest w bazie i do tego TYLKO jeśli ustawisz ten parametr. defoltowo jest wyłączony.
    Witam.
    Zapisywanie metadanych XMP :
    Pozostając ciągle w Catalog Settings, przyjrzyjmy się jeszcze zakładce Metadata. Znajduje się tutaj opcja Automatically write changes in XMP. Skrótem XMP oznaczany jest format metadanych dla plików powstających w aplikacjach Adobe. Wszelkie operacje edycyjne na zdjęciach, przypisania słów kluczowych, tytułu i autora fotografii – krótko mówiąc cała recepta dla Lightrooma bądź innego programu jak obrobić dane zdjęcie – zapisywane są w postaci bloku danych XMP. Domyślnie Lightroom nie ingeruje w oryginalne pliki RAW/DNG/JPEG/TIFF/PSD, które zostały zaimportowane do katalogu, a całą informację XMP przechowuje w pliku .lrcat. Zaznaczenie tej opcji w ustawieniach katalogu umożliwia umieszczenie danych XMP również bezpośrednio w plikach ze zdjęciami. W przypadku ustandaryzowanych formatów graficznych jak DNG, JPEG, TIFF i PSD, blok XMP „zaszywany” jest w tych plikach. W przypadku zdjęć RAW, blok XMP zapisywany jest w postaci osobnego pliku w folderze z tymi fotografiami. Wyeksportowanie danych XMP poza katalog Lightrooma w opisany sposób jest przydatne wówczas, gdy pracujemy na plikach ze zdjęciami w innych aplikacjach (np. otwieramy zdjęcia RAW przy pomocy wtyczki Camera Raw w Photoshopie – wówczas program ustawia opcje konwertera w sposób identyczny, jak to zostało zrobione w module Develop w Lightroomie) czy nawet w innych katalogach Lightrooma, kiedy nie stosujemy wspomnianej wcześniej synchronizacji. W sytuacji, kiedy po modyfikacji oryginalnych plików z fotografiami Lightroom wykryje, że zaszyty w nich blok XMP różni się od wersji recepty przechowywanej w katalogu, program zaproponuje dwie opcje aktualizacji: za obowiązującą będziemy mogli uznać informację XMP z pliku lub z katalogu Lightrooma, do wyboru.

Tekst zaciągniety z: http://www.dfv.pl/lightroom.html?id=480

Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Witam.
    Z racji iż jest to moja pierwsza wypowiedź, chciałby serdeczni wszystkich powitać.

Tak na gorąco chcę podziękować użytkownikowi "przespol" gdyż dzięki jego cennej informacji od wczoraj jestem legalnym posiadaczem LR za jedyne 99$.
    Może moje pytanie jest głupie, lecz od wczoraj nie znalazłem odpowiedzi na Forum na nurtujący mnie problem.
    Chcę zmienić lokalizację folderów roboczych LR 4.2 i umieścić je na innym dysku niż c:\.....\moje obrazy....
    Już podczas instalacji programu pojawił się komunikat z możliwością zmiany lokalizacji w/w lecz pomimo kilkukrotnych prób nie udało mi się zapisać zmiany.
    Próbowałem po instalacji, w menu w ustawieniach lecz też bezskutecznie. Może mam jakieś zaćmienie umysłowe? Nigdy nie miałem tego typu problemów. Pomocy .....

Pozdrawiam i przepraszam.

Domyślnie

Nie bardzo wiem, co rozumiesz pod nazwą "foldery robocze".

Ustawia się położenie katalogu (pliku .lrcat). W folderze, w którym go umieścisz, pojawi się podfolder z podglądami. Wszystko.

To gdzie są zdjęcia, ustawia się przy każdym imporcie.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Strona 84 z 129 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów