Close

Strona 70 z 129 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Ad. 1. Tak, piszę o wersji 4.2 RC, ale pobranej ręcznie - z linka na poprzedniej stronie. Raczej aktualizacje RC nie pojawią się w wersji produkcyjnej w menu aktualizacji.
    Ad 2. Jak wrócę do domu to sprawdzę.

Ja obrabiam NEFy z D200 na C2D@3,2 GHz. Widzę różnicę. Jest szybciej. Szczególnie to widać podczas przybliżenia 1:1. Niestety eksport do JPEG dalej kuleje.
    Do testów zrobiłem następujące zmiany:
    - clarity,
    - korekcja obiektywu,
    - korekcja aberracji,
    - odszumianie.

Przy takich modyfikacjach klikałem sobie na suwaczki zmiany ekspozycji, temperatury itp. W moim odczuciu jest szybciej niż w wersji 4.1.
    Ostatnio edytowane przez KS ; 29-08-2012 o 09:59
    D200 plus graty...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    (...)

2) jak zachowuje się wersja 4.2 (RC?) w procesie 2012 w kwestii narzędzia Remove Spots tool? Jeszcze w niedzielę jak sprawdzałem, strasznie spowalniał kompa. Dodam, że aktualnie obrabiane nefy znajdują się na ssd.
    Nie mogę już edytować, to odpiszę na drugie pytanie.

Test: usunięcie syfka z twarzy.
    1. Klikam na syfek - czekam 2-3 sekundy aż LR znajdzie podobny region.
    2. Klikam na "Done".
    3. Zrobione.
    4. Po tej akcji sprawdzam: ekspozycję, temperaturę, jakieś cienie, światła itp. - wszystko chodzi "od ręki".

HDD to jakiś Seagate 320 GB a zdjęcia leżą na WD 750 GB.
    D200 plus graty...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KS Zobacz posta
    ...
    4. Po tej akcji sprawdzam: ekspozycję, temperaturę, jakieś cienie, światła itp. - wszystko chodzi "od ręki".

HDD to jakiś Seagate 320 GB a zdjęcia leżą na WD 750 GB.
    Czy w wersji 4.1 chodziło to u Ciebie wolniej i wraz z wersją 4.2 RC przyspieszyło?
    ---
    Pamiętam, że jak miałem 4.1 RC, to po 2-4 tygodniach chyba pojawił się monit aktualizacyjny w LR, to może poczekać na wersję bez RC, co?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Tak, chodziło na 4.1 wolniej a na 4.2 RC przyspieszyło.

Przecież pisałem, że jest szybciej.

Z aktualizacją rób jak uważasz, MI się lepiej pracuje na 4.2 RC.
    D200 plus graty...

Domyślnie

No i jak sadzilem.... lekarstwem na wolny export jest wymiana proca

stary lap z sp9400 -> export 106 rawów pod LR3 -> 14min
    nowy z 3320m -> takie same paramtery, ale pod LR4 i nowy process -> 10,5min

i teraz mozna przejsc na LR4...

Domyślnie

Witam Szanowne grono. Panowie i Panie - powinno być na odwrót Proszę o pomoc. W wersji poprzedniej LR nie było problemu w 4.0 a teraz 4.1 -jest. W panelu edycji muszę za każdym razem, przy każdym edytowanym zdjęciu zaznaczyć ptaszkiem korekcję obiektywu i jego profil. Nic nie pomaga usunięcie profilu domyślnego i stworzenie nowego. Przy następnym zdjęciu jest to samo. Auto też nie działa. Już mnie zalewa. Poprzednio stworzyłem nowy profil domyślny dla obiektywu i przy każdorazowym wczytywaniu z puszki pamiętał ustawienia. Ba nawet odczytywał sam typ obiektywu. Coś robię źle ? Pomocy. N d700 , N24-70 f/2.8
    Trochę szkiełek, jakieś tam ciało, i sztuczne światło.

Domyślnie

Zamierzam kupić laptopa: http://allegro.pl/samsung-350v5c-i5-...598438502.html .
    Jak myślicie, jak będzie sobie radził z LR4? Czy może szukać z prockiem i7?
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Mam takie pytanko. Otóż LR 4 ma dwie "wersje"- Student oraz zwykłą. Licencje są - edukacyjna i komercyjna. żebym mógł korzystać z LR w pełni- móc publikować i użytkować zdjęcia moje jak chcę musiałbym kupić LR 4 w wersji zwykłej komercyjnej- cena ok 550 zł? Dobrze rozumuję?
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelg Zobacz posta
    Mam takie pytanko. Otóż LR 4 ma dwie "wersje"- Student oraz zwykłą. Licencje są - edukacyjna i komercyjna. żebym mógł korzystać z LR w pełni- móc publikować i użytkować zdjęcia moje jak chcę musiałbym kupić LR 4 w wersji zwykłej komercyjnej- cena ok 550 zł? Dobrze rozumuję?
    Nie. Wersje edu możesz uzywac komercyjnie ale tylko i wylacznie na prywatnym kompie tzn gdy masz firmę komp nie może byc wciagniety w koszta. No i oczywiście żeby kupić musisz mieć ważna legitymacje (nie wiem czy wystarczy dowolna czy musi byc w jakiś sposób połączona z grafika itp)
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Z tego co widziałem na stronie adobe to wystarczy chyba legitymacja zwykła. W każdym razie do mojego użytku- czyli publikacja, ew działalność ślubna czy nawet sprzedaż zdjęcia- mogę kupić LR 4 w wersji student? Co w takim razie ma oznaczać edukacyjna licencja? Cena to prawie 200 zł różnicy.

Coś takiego znalazłem - nie odnośnie LR, ale może zasada ta sama?
    licencja edukacyjna dla pojedynczego użytkownika:
    to licencja na program o pełnej funkcjonalności, który może być wykorzystywany komercyjnie
    przeznaczona jest wyłącznie dla uczniów, studentów, nauczycieli oraz szkół (potwierdzenie statusu jest wymagane)
    podlega uaktualnieniu w cenie edukacyjnej, jeśli właściciel wciąż posiada adekwatny status
    podlega uaktualnieniu w cenie komercyjnej, jeśli właściciel nie posiada już adekwatnego status
    może być wykorzystywana w celach edukacyjnych lub komercyjnych
    nie może być sprzedana lub w inny sposób przekazana innej osobie
    może być tak samo wykorzystywana po utracie statusu
    po zakupieniu uaktualnienia w cenie komercyjnej, staje się zwykłą licencją komercyjną i może podlegać odsprzedaży (nie dotyczy T-Splines, RhinoGold, RhinoNest)
    źródło: literka.com.pl
    Ostatnio edytowane przez Michaelg ; 10-09-2012 o 19:17
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Strona 70 z 129 PierwszyPierwszy ... 2060686970717280120 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów