Close

Strona 7 z 129 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Cały ten płacz o nie wspieraniu XP-ka jest ździebko bez sensu. To system z przed 10 lat, jego następca Viśta (wspierana już w LR 4) wyszła jakieś 5 lat temu – mimo że sam nader często obwieszam Adobe burkami, nie uważam za zasadne wymagania od nich aż tak daleko sięgającej kompatybilności. Każdy system to nowe wersje różnych API z którymi program musi gadać, zmiany są często dość drastyczne, a tuż za rogiem jest W8 i programiści Adobe z pewnością będą mieli jeszcze całe mnóstwo roboty z dostowaniem LRa do niej. Poświęcanie czasu na zapewnienie zgodności również z archaicznym XP-kiem byłoby zwykłą rozrzutnością zasobów.
    Zresztą to podlega dość prostej kalkulacji – jaki % osób z potencjalnych kupców na względnie nowych komputerach (a nie ma się co oszukiwać, że będą one potrzebne do nowej wersji) używa jeszcze XP-ka? Zamknie się to w liczbie jednocyfrowej? Myślę że tak. Niech będzie nawet naście procent.
    Na Makach jest nawet słabiej – do nowego LR-a potrzebny jest system z roku 2009 (10.6) oraz maszyna młodsza niż koniec 2006 (brak wsparcia dla architektury 32-bitowej) – zresztą nawet na pierwszych łapiących się i tak raczej ten soft będzie chodził szmatławie, więc płaczących z tego powodu raczej nie będzie wielu.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Silnik bardzo fajny, radzi sobie znaaaaacznie lepiej niż ten z 2010 roku (którego nie mogłem zdzierżyć i korzystałem z CNX). Tu jest znacznie lepiej, ale strasznie powoli chodzi w stosunku do ACR 6.5 z Photoshopa. Przede wszystkim nie korzysta z wielu rdzeni i max obciążenia jakie widzę u siebie na procu to 20%.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

miałem dzisiaj rano chwilkę czasu, więc sprawdziłem jak to jest dokładnie z tym poprawionym wyciąganiem ze świateł. No i jak dla mnie jest bardzo dobrze. Poniżęj ten sam kadr, jeden wywołany w 3.6 drugi w 4 beta, starłem się, żeby motyl mniej więcej tak samo wyglądał. Ogólne wrażenie z używania: jest tak samo szybko jak w trójce, efekty dużo przyjemniejsze zwłaszcza, że nakład czasu mniejszy. Podsumowując pierwsze wrażenia z używania bardzo pozytywne

Domyślnie

Ja także ciut więcej się pobawiłem i rzeczywiście dla zaawansowanego fotografa, pragnącego wycisnąć maksimum możliwości z oryginalnego materiału, widać poprawę. Szczególnie ulepszone odzyskiwanie szczegółów w światłach będzie super przydatne. Podoba mi się, że poprawiła się prędkość pracy przy przeskakiwaniu z jednego zdjęcia na inne. Szybciej widać oryginał i można go obrabiać. Krzywe jasności kanałów RGB trochę ukryte i mało precyzyjne, ale da się tym pracować i zwolennicy szalonych crossów mają kolejne narzędzie do nadania zdjęciom charakteru. Bardzo przyjemne jest to, że można się cofnąć do stylu obróbki z 2010, gdyż może być ona o wiele prostsza dla początkujących. W szczególności obecność jednego suwaka do światła wypełniającego była prosta i zrozumiała. Wydaje mi się, że coś delikatnie zmieniło się w algorytmie wyostrzającym lub lepiej oddawane są niektóre kolory bliskie cielistemu. Być może jest to związane właśnie z większą wiernością detali i koloru w światłach. Są błędy. Niektóre kombinacje suwaków przekręcają licznik ekspozycji. Tak jakby była zmiana w kodzie i przejście między 16-bitowymi, 32-bitowymi i 64-bitowymi wartościami. Na pewno zniknie to jednak do wersji finalnej. Detal, ale pojawił się przynajmniej jeden komunikat wyjaśniający dlaczego pewna akcja nie jest możliwa do wykonania. To bardzo miłe, bo dotychczas nie wiadomo było, dlaczego się nie dało zdjęć uporządkować po swojemu na przykład. Nie zaglądałem do dalszych modułów jeszcze. Szkoda, że nie została natywnie dodana opcja nakładania zdjęć, czy to pod kątem teksturowania, hdrów, czy multiekspozycji. Dodanie takiego modułu plus wykonanie eksportu w postaci kolażu kilku fotografii, wyczerpałoby moją listę życzeń. No dobrze, niekołowy retusz (healig, clone) także by się bardzo przydał, a jego niestety nie uświadczymy w tej wersji
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-01-2012 o 15:02

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toma Zobacz posta
    hehe, presety ze starego nie działają

zniknęły suwaczki fill light i recovery, zostały rozbite na highlights/shadows oraz whites i blacks, przy czym nie mylić blacks z black ze starej wersji - inaczej działa

ale w local adjustment brush - lokalny WB pięknie chodzi no i lokalnie można zbić highlights i podbić shadows - super , to samo można ustawiać z poziomu gradientu

no cóż, akurat do maja będzie czas, żeby przestawić workflow

spadku prędkości jako takiego nie zauważyłem i7-820qm 8GB (lapek)
    No cóż z tego co piszesz to za miejscowy WB trza zapłacić jakimiś innym stratami.
    Wniosek z tego się ciśnie taki, że trzeba będzie kupować wersje 4.4, albo chociaż 4.2 czyli za ponad rok
    za testowanie oprogramowani nikt nam nie płaci

Domyślnie

czy ktoś się orientuje czy L4 wspiera Nikona D2x w tethered capture?? ew. czy komuś udało się tym aparatem pracować w c1 właśnie w opcji tethered?
    i co ja mam tu napisać?

Domyślnie

Ja jakoś ACR 7 zwolennikiem na razie nie jestem.
    Nie bardzo podoba mi się działanie "auto tone" - w 6 było zdecydowanie lepiej.
    Bardzo fajnie, że zmienili działanie flag na globalne. Jakoś nie mogłem zapanować nad tym w 3.
    Co do szybkości to u mnie na C2D Quad 3GHz + 8gb się tnie. Czasami zmieniając np. exposure widać jak się przytyka.

Co do samej polityki Adobe to oczywiście drażni traktowanie mnie jak złodzieja
    Przekaż nam swoje uwagi ale przypadkiem nie używaj tymczasowej wersji po marcu.
    Zablokowanie importu katalogu z wersji 3 to też jakaś farsa.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    Tak samo było z betą LR3, widać, że to stała praktyka.
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Adobe do 6 lutego sprzedaje LR3 50% taniej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    Adobe tłumaczy to bezpieczeństwem naszych istniejących zdjęć w obecnym kotalogu LR3

Ja miałem 2 podejścia do LR4.... i drugi raz wczoraj go odinstalowałem, żegnając do ukazania się finalnej wersji.

Powiem tak, gdyby nic nowego już miało się nie pojawić.... to w sumie nie ma za co płacić.

Tworzenie albumów w module Book, skądinąd bardzo potrzebne, ma sporo ograniczeń.
    Podstawa to brak cienkiej rameczki wokół zdjęć, jakoś nie wyobrażam sobie fotki na czarnym tle bez białego strouka...

Szczytem jest jednak brak możliwości zmiany rozmiaru księgi, jest kilka zdefiniowanych np.30x30cm jednak 20x20 już nie ma.... a jest to pewnie uzasadnione tym co proponuje współpracujący z Adobe producent albumów...

DEVELOPE, tu zaś zmiany, oczywiście na dobre, lecz ile ich jest.... trochę śmiesznie mało, jak dla mnie zbyt mało by dumnie zmieniać numerację ACRa z 6 na 7. Zadnych w sumie rewolucji (czyt.rewelacji).
    Dalej brakuje Pędzla Historii, który byłby rewolucją w obróbce RAW.
    W zakładce HSL powinno być koło barw z możliwością dowolnej modyfikacji, suwaczki to już zbyt mało. Kłania się CaptureOne ale nawet nasz rodzimy programik SNS-HDR ma większe w tym temacie możliwości....

Ja czekam na więcej nowości w wersji finalnej....

Strona 7 z 129 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów