Close

Strona 61 z 129 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 1283

Wątek: Lightroom 4

marchec
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich,
    zachęcony pochlebnymi informacjami na temat wydajności dysków SSD postanowiłem zrobić małą rewolucję w swoim sprzęcie (nieco ograniczają mnie finanse):
    - postawiłem system 64bit (Win7)
    - 8GB RAM
    - Q9300@3GHz
    - SSD Crucial M4 125GB (niestety tylko SATA II)

Spodziewałem się dużego skoku w wydajności w stosunku do dysku talerzowego i systemu 32bit, jednak jestem trochę zawiedziony... Suwaki w module Develop Basic pracują wprawdzie płynnie i efekt działania jest natychmiastowy, jednak już próba delikatnego wyostrzania zdjęcia to oczekiwanie 3-4sek. na efekt... Obserwuję zasoby systemowe - zużycie RAM ok. 40%, CPU do 60% na rdzeń - co w takim razie jest wąskim gardłem?
    Mam również inny irytujący problem - mimo wyrenderowania podglądów 1:1 i tak wczytywanie zdjęcia w module develop nie jest natychmiastowe, trwa ok. 1-2sek - tu również zasoby systemowe mają "luz" i również nie wiem co może być wąskim gardłem... Mało tego, wydaje mi się że podobny jest czas wczytywania zdjęcia w przypadku gdy nie wygeneruję podglądów 1:1, zupełnie tego nie rozumiem...
    Casch 10GB i katalog na dysku systemowym SSD.
    Może ktoś używa podobnej konfiguracji i coś doradzi?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marchec Zobacz posta
    Mam również inny irytujący problem - mimo wyrenderowania podglądów 1:1 i tak wczytywanie zdjęcia w module develop nie jest natychmiastowe, trwa ok. 1-2sek - tu również zasoby systemowe mają "luz" i również nie wiem co może być wąskim gardłem... Mało tego, wydaje mi się że podobny jest czas wczytywania zdjęcia w przypadku gdy nie wygeneruję podglądów 1:1, zupełnie tego nie rozumiem...
    Odnoszę wrażenie że develop nie korzysta z podglądów tylko zawsze na bieżąco renderuje. Wygenerowane wczesniej podglądy są wykorzystywane przez Library.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Odnoszę wrażenie że develop nie korzysta z podglądów tylko zawsze na bieżąco renderuje. Wygenerowane wczesniej podglądy są wykorzystywane przez Library.

odnosze podobne wrazenie... LR jakis niespojny jest... ale... gdybym mial wybraz ze wsyzstkich istniejacych programow, dowolnych, tylko jeden to na pewno bylby to LR

marchec
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    No to wszystko jasne, u mnie w module Library faktycznie po wygenerowaniu podglądów fotki przełączane są bez opóźnień. Tak z ciekawości - ile czasu za twoim "potworze" zajmuje wczytanie RAW-a z D300 - od kliknięcia do zniknięcia napisu "Loading"?

Domyślnie

Tak z ciekawości - ile czasu za twoim "potworze" zajmuje wczytanie RAW-a z D300 - od kliknięcia do zniknięcia napisu "Loading"?
    ok. 1.5s - ale trudno dokładnie stwierdzić, bo przy takich wielkościach znaczenie ma czas reakji zatrzymania stopera

edit: problem z LR4 jest chyba taki, że on czasowo tylko potrafi wykorzystywać wszystkie rdzenie - w czasie generowania podglądu, zegar wprawdzie skacze do maksymalnej czestotliwości, ale obciążenie proca nie przekracza 25% w przypadku RAWów. w przyapdku RAWów D800, obciażnei nie przekracza 45%
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 03-07-2012 o 21:02
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

marchec
    Gość

Domyślnie

Wypróbowałem sposób opisany w poście #560 - stworzyłem 2GB dysk RAM na cache. Przyspieszenie Lightrooma - nie do opisania w stosunku do SSD działającego na SATA II. Serdecznie polecam wypróbowanie - ja jestem w szoku
    Nie ma mowy o opóźnieniu działania jakichkolwiek suwaków.

Domyślnie

Wypróbowałem sposób opisany w poście #560 - stworzyłem 2GB dysk RAM na cache. Przyspieszenie Lightrooma - nie do opisania w stosunku do SSD działającego na SATA II. Serdecznie polecam wypróbowanie - ja jestem w szoku
    Nie ma mowy o opóźnieniu działania jakichkolwiek suwaków.
    Mam pytanie. Zrobiłem ten RamDisk, widzę go w Mój Komputer i co dalej? Muszę jakoś przekierować Lightrooma aby korzystał z tej pamięci?

D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

marchec
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich,
    zachęcony pochlebnymi informacjami na temat wydajności dysków SSD postanowiłem zrobić małą rewolucję w swoim sprzęcie (nieco ograniczają mnie finanse):
    - postawiłem system 64bit (Win7)
    - 8GB RAM
    - Q9300@3GHz
    - SSD Crucial M4 125GB (niestety tylko SATA II)

Spodziewałem się dużego skoku w wydajności w stosunku do dysku talerzowego i systemu 32bit, jednak jestem trochę zawiedziony... Suwaki w module Develop Basic pracują wprawdzie płynnie i efekt działania jest natychmiastowy, jednak już próba delikatnego wyostrzania zdjęcia to oczekiwanie 3-4sek. na efekt... Obserwuję zasoby systemowe - zużycie RAM ok. 40%, CPU do 60% na rdzeń - co w takim razie jest wąskim gardłem?
    (...)
    Może ktoś używa podobnej konfiguracji i coś doradzi?
    Może to nie wypada cytować samego siebie, ale robię to dla jasności sytuacji
    Dla eksperymentu zainstalowałem testową wersję LR 4.1 na laptopie Dell Vostro o konfiguracji moim zdaniem słabszej niż opisywany wyżej stacjonarny komputer:
    - i3 2330M @ 2.2GHz
    - 4GB RAM
    - Win 7 64 bit
    - HDD WD5000bpkt
    I co się okazało ku mojemu zaskoczeniu? LR chodzi płynnie (w szczególności suwaki wyostrzania i odszumiania reagują bezzwłocznie). Taki efekt uzyskałem u siebie na stacjonarce dopiero po zastosowaniu RAM dysku, a przecież mam SSD (wprawdzie na Sata II, ale zawsze to SSD), 2 x większy RAM i szybszy procesor... Czy ktoś byłby mi w stanie tą zagadkę wytłumaczyć?

Domyślnie

Procesor moze masz wyzej taktowany, ale wolniejszy i slabszy od tego i3.....

Strona 61 z 129 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371111 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów