so... poswiecilem troche czasu na ssd. najpier pol godizny na kopie systemu na ssd... polecam przy okazji program xxclone. jest bardzo dobry. system wystartowal za pierwszym razem. porobil sobie mbry i inne duperele, nie bylo problemu. przenioslem zgodnie z zaleceniami adobe katalog i cache w jedno miejsce (na dysk systemowy ssd), wylaczylem zapisywanie do XMP prewki 1:1 czyli wszystko to, co zaleca adobe...
no coz, ja nigdy nie narzekalem, ze LR dziala wolno... moim zdaniem roznicy miedzy 3 a 4 zasadniczej nie ma, ale skoro mialoby to jeszcze przyspieszyc to czemu nie...
szczerze powiem, ze ja ZAUWAZALNEJ roznicy predkosci nie odczulem. system wstaje 12sekund na ssd, ok 19 sekund na zwyklym dysku. firefox na ssd otwiera sie natychmiast, na zwyklym dysku 5 sekund. sam lightroom nie przyspieszyl moim zdaniem wcale. ani otworzenie programu ani edycja w nim po zmianie dyskow nie przyniosly zauwazalnej roznicy. eksport pliku (co dla mnie bylo najwazniejsze) trwa w moim przekonaniu dokladnie tak samo dlugo (eksporotwalem na dysk ssd).
konkluzja:
dysk to ocz agility3 60gb. plyta nie ma sata III, wiec pewnie tu jest jakies waskie gardlo. przy obecnych cenach i wielkosci ssd - MOIM zdaniem gra nie warta swieczki. byc moze przy 2 dyskach ssd i poswieceniu calkowicie jednego na material roboczy katalog i cache jest lub bylaby (nie moge tego sprawdzic) jakas roznica.
na plus na pewno predkosc dzialania systemu i otwierania aplikacji. to jest imponujace... na szczescie ja mam poczucie wiecznosci i moge poczekac 5 sekund (bo takie sa mniej wiecej roznice miedzy ssd a zwyklymi dyskami u mnie) i poswiecic je na poczekanie na firefoxa czy otworzenie systemu.
to jest moja opinia. byc moze ktos kto dysponuje innym zestawem odczuje wieksza roznice i to jest oczywiste. ja na razie za ssd podziekuje. na pewno zmienie jak w cenie obecnych 60tek beda przynajmniej 256...
a jakie sa Wasze odczucia po przesiadce na ssd? odnotowaliscie lepsze rezultaty?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami