Szukaj
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Owszem, szukałem, chociaż nie mogę powiedzieć, żebym życie poświęcił.
Hm, to czarno widzę bez plugina. Ale możesz kogoś zainteresować napisaniem takiego.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
No ale przecież jak ta informacja jest w exif to widać ją w panelu Metadata w widoku EXIF. Jak jej nie ma to program niema skąd wiedzieć jaką wielkość ma mieć ta wartość.
Pozdrawiam,
Tomek
Ale to, że ją widać w panelu Metadata, to jest fajne, ale nic nei wnosi, jeśli nie można jej zastosować praktycznie. Na przykład nie można według tej przeliczanej ogniskowej filtrować zbioru - to znaczy nei można kazać programowi: wyświetl mi teraz wszystkie zdjęcia, które są zrobione ogniskową dla 35mm równa 40 mm. Albo po naciśnięciu I w danych o zdjęciu może być tylko użyta ogniskowa, a nie przeliczana na 35mm...
Dla mnei problemu nei ma, bo nauczyłem się rozumieć DXowe ogniskowe (choć kiedyś wszyscy liczyli na ogniskowych 35mm i to był standart). Ale rozumiem, że jak ktoś ma kompakta z jakimś cropem mało 'okrągłym', to takie przeliczanie by było rzeczywiście pomocne.
pozdrawiam bombelkowo
Rozumiem.
Ja na 3.6 korzystam z tego:
http://www.robcole.com/Rob/ProductsA...fMetaLrPlugin/
Można filtrować po dowolnych kluczach zapisanych w exif.
Nie wiem czy działa na LR4
Pozdrawiam,
Tomek
No, czyli autor pytania szukał i prosił boga, żeby nie znaleźć!![]()
pozdrawiam bombelkowo
Ten facet od tego plugina, to jakiś magik! Robi cudowne rzeczy!
pozdrawiam bombelkowo
Windows, więc problem z głowy. A że po sieci pracuje się wolno - nie dziwi mnie to jakoś, może po gigabicie by szło. U mnie jest na razie Wifi, więc NAS służy tylko w celach archiwalnych.
Sprawdziłem, co ciekawe nie trzeba wcale mapować dysku - można podać ścieżkę do zasobu sieciowego i też łyka bez problemu. Dzięki!
Ostatnio edytowane przez costi ; 01-05-2012 o 20:07
D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600
Dzieki za wyczerpujące wyjaśnienie, fakt tłumaczenie z googledodam tylko, że LR4 kupiony na maca, jest też numerek (w dobrym tego słowa znaczeniu
). Doczytałem na tym forum, że jest jakaś aktualizacja pod Win i stąd moje pytanie
Pzodrawiam
D300s + 18-200 (poszedł do ludzi) teraz Alpha 7 + 24 - 70, dodatek to iPhone 6
Skontaktuj się z nami