Close

Strona 43 z 129 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

czy jest jakiś sposób, żeby zmusić LR do wyświetlania tylko określonych pól IPTC (w zakładce biblioteki)?
    potrzebuję tylko kilku. Dodam, że w opcjach da się ustawić co ma być dodawane przy imporcie, ale mimo że zaznaczam tylko wybrane pola, w widoku pokazuje mi wszystkie. Jest to dość niewygodne, bo potrzebne mi pola są rozrzucone i trzeba się sporo namachać myszą, zwłaszcza na małym ekranie laptopa...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    czy jest jakiś sposób, żeby zmusić LR do wyświetlania tylko określonych pól IPTC (w zakładce biblioteki)?
    No jest ale trzeba trochę podłubać.
    Ja swoje formatki robiłem na podstawie tego tematu:
    http://www.lightroomforums.net/showt...Metadata-panel

Tutaj masz obszerniejszy przykład takiego pliku. Można podejrzeć więcej nazw pól.
    http://regex.info/Lightroom/Meta/Jus...cts.lrtemplate

Ja używam w wersji 3.6.

... a, klucz id musi być różny dla każdego pliku który będziesz dodawał.
    Ostatnio edytowane przez Henio Jawa ; 05-04-2012 o 10:51
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

jako że zaczynam na powaznie działalność z LR (zaczynam od wersjie LR4) to mam pytanie od znawców tematu:
    1. Mniej więcej jak duży rosnie katalog zdjęć. tzn. ile MB przyrasta na każdy kolejny tysiąc zdjęć katalogowanych (albo na inną ilość) ?
    2. Czy żeby go archiwizować wystarczy że będę kopiował odpowieni folder w któym jest on tworzony ?
    3. czy mogę go przenieść - a jeśli tak, to zrobić, żeby LR o tym wiedział ?
    4. Jeśłi przeniosę jakiś folder ze zdjeciami, który był skatalogowany w LR to jak mam o tym "powoadomić" LRa ?
    5. Czy istnieje możliwość żeby kasując nieudane zdjęcia w LR kasował on jednoczesnie RAW+JPG ?

To chyba na razie na tyle
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

WItaj -

nei na wszystko znam odpowiedź, ale jak znam, to powiem.

1. Na próbę wczytałem dokładnie 2311 zdjęć, część edytowanych, część tylko otagowanych, jak leci, różnie. Katalog LRa do tego zajął mi 570 Mega. Nie wiem, jak wzrasta - w sensie czy liniowo w stosunku do ilości zdjęć, czy wartość początkowa jest duża (np. w ogóle na początek 400 Mega, a potem wzrasta powoli), a potem przyrasta szybko lub nie... W każdym razie nei są to małe ilości. Do blisko 70 tysięcy zdjęć katalog ma około 23 giga (ale to z trójki).

2. Lr ma opcję backupu samodzielnie (przy wychodzeniu z programu). Trochę czasu mu to zabiera, ale nie to jest istotne. Musisz już 'ręcznie' pilnować, żeby nie mieć za dużo backupów, bo zabierają przestrzeń (nei nadpisują się nowszymi backupami, tylko są tworzone nowe w całości). Ja zorientowałem się w okolicach piętnastego backupu, że coś mam maławo miejsca, jak zwolniłem to wszystko, waga komputera spadła o pól kilo. Może w czwórce to zmienili, choć nie sądzę, nie czytałem o tym w whats new.

3. Na kilka sposobów: możesz przenieść, odpalić program, ten zgłupieje i spyta - to mu podasz nową ścieżkę. Możesz skopiować (wtedy masz dwa, stary i nowy, skopiowany), możesz wtedy w trakcie pracy wziąć i otworzyć nowy katalog, a potem - jak wszystko się zgadza wyjśc i stary skasowac. Możesz wyeksportować dowolną ilość zdjęć (dowolną, czyli wszystkie też) jako nowy katalog - wtedy program spyta się, gdzie to zapisać... Z tym nei ma problemu, poza czasem. Katalog to milion małych pliczków, wiec skopiowanie dużego chwilkę trwa.

4. Lr sam Cię o tym powiadomi: wyświetli komunikat, że brak mu tego pliku (chyba mówi, że plik nie jest online). Klikasz wtedy w odpowiednią ikonkę, pokazujesz mu gdzie plik się przeniósł i po sprawie. Wszystkie pliki w tym folderze Lr uznaje za znalezione, więc nei trzeba klikać na każdym - to byłoby do zwariowania.

5. Prawdę mówiąc nei wiem, bo robię tylko w RAWach. Myślę, że powienien, ale w sumie łatwo to sprawdzić - weź do folderu 5 par RAW+jpg i spróbuj.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 13-04-2012 o 14:46
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

A propo AD3. - wystarczy , że przenosiny zrobisz za pomocą LR. Wtedy nic więcej nie musisz robić. Ogólnie wszelakie operacje na plikach zdjęciowych ( tych zapisanych w LR) należy wykonywać za pomocą LR a nie za pomocą np Exploratora. Program wtedy nie zgłupieje i będziesz miał porządek.

Domyślnie

Mam wrażenie, że akurat w pytaniu 3 chodziło raczej o katalog (catalogue) LRa, w którym trzyma historię, edycję i tak dalej, a nie same pliki zdjęć - o których z kolei jest chyba pytanei 4.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

No tak masz rację, miało o ad4. Przepraszam.

Domyślnie

Wielkie dzięki za odpowiedz będę eksperymentował.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Zaktualizuj sobie do wersji 4.1 szybciej śmiga niż 4,0. zainstalowałem polską nakładkę,ale u mnie robi szersze zakładki od develop i presetów, więc można sobie darować ten bajer,

Domyślnie

jest juz oficjalna wersja 4.1 czy piszesz o RC?

Strona 43 z 129 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów