Close

Strona 25 z 123 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    no to sie ogarnij chlopie i nie mow ze sie nie lapiesz w LR... przeciez to proste jak odnalezienie mumii tutenchamona w heopsie
    Ogólnie to "łapię się" w większej ilości różnych aplikacji, niż bym chciał.

Anglojęzyczni barbarzyńcy mają zdrowsze podejście do tematu i rozpatrując przydatność danej aplikacji mocno biorą pod uwagę "learning curve", jaką przyjdzie im w danym przypadku przyłożyć, gdyż - jak mawiał Benjamin Franklin - "Time is money".

Domyślnie

Prawdę mówiąc nei bardzo mogę sobie wyobrazić prostszy program - jeśli już człowiek pogodzi się z tym, czego Stig tak nei cierpi ( ) - z paroma podstawami. Otóż najpierw trzeba wciągnać zdjęcia, a dalej wyłącznie rusza się suwakami, które dla jeszcze większego zrozumienia na skali mają zaznaczone co robią - jaśniej ciemniej, mniej lub więcej koloru, róż bardziej majtkowy, czy bardziej bordo. W dodatku od razu widać, co się robi.

Naprawdę - albo przesadzacie z niezrozumieniem, albo doprawdy, dalej nei chcę się domyślać...

W porównaniu z tą łatwością obsługi kombajn w rodzaju Photoshopa 3, w którym pojawiły się początki layerów jawi sie jako pełne konsternacji niezrozumienie absolutnie wszystkiego!
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Stig - ufff, w końcu do tego dojrzałeś! Jeśli Ci się nei podoba - wywal! I czuj się z tym świetnie! Mówię to naj-zu-peł-niej poważnie.

Mnie dla odmiany nei dzieją sie takie przypadki jak Tobie; usuwa mi się wszystko za jednym zamachem, bo wiem jak to zrobić. Remember Aspect jest niepotrzebne, bo mam od tego Auto synchro, które działą tak samo albo i lepiej, a jak tego komuś mało ma skrot Shift A do cropa - i tak dalej, i tak dalej. Kolory mam wyjątkowo szybko dokładnie takie, jak sobie wymarzylem. Wszystko się da, jak się chce.

Ale jest jeden zasadniczy warunek - trzeba chcieć. Jak nie chcesz - wszystko Ci będzie stawało wbrew! Najprostsza rzecz Cię wyprowadzi z równowagi i bęzdiesz widziałsame wady. Już widzisz. Naprawde nikt nikogo nie zmusza - wywala się niechciane i już. Pamiętaj, że nei masz nerwów na wymianę, więc nei warto się szarpać. Nie podoba się - won.

Jak mam dokładnie jak Ty, tylko na odwrót - pałam najgłębszą niechęcią do NXa i naet mi się nie chce patrzeć, czy go cokolwiek poprawili, czy nie. Położyłem na nim lachę i finał. Mam się z tym czuć źle? No proszę Cię...

I tak ma być, i to jest dobrze! Nie lubisz - wywalasz i się z tego cieszysz! Stig! Nie denerwuj się! Masz to juz z głowy, już to wywalileś - czy to nie piękne uczucie? Ja dawno wywaliłem to, czego nie lubię (Corel-srorel, NX, i inne szmondackie softwery) i czuję się naprawdę świetnie.

Spokojnie! Stig, spokojnie.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 11-03-2012 o 03:10
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

kadrowanie?? na początku też się nie mogłem przyzwyczaić teraz uważam, że jest najlepsze z wszystkich programów. by pamiętało zamknij kłódeczkę

Domyślnie

CNX to kupa. Ma z 5% mozliwosci LR. Rownie dobrze mozna robic zdjecia w JPG i nie zawracac sobie glowy edycja w ogole.
    LR to kombajn... maszyna obleznicza do RAW. Jak kazde porzadne narzedzie trzeba oswoic i NAUCZYC sie go obslugiwac. Nie ma w nim nic trudnego. Wiele osob podchodzacych do LR po raz pierwszy nie radzi sobie z tym ze program "nie czyta" ustawien puszki... no niestety - nie dla nich LR.
    W tym programie trzeba zalozyc konkretna zabawe z plikiem a nie zabawe jasniej ciemniej, WB...

nie kazdy kto jest w stanie prowadzic osobowke (CNX) moze od razu zostac wirtuozem pilotazu F-16 (LR)

wiekszosc wqrw (jak pisze stig) na ten program wynika z prostego faktu... nawala obsluga (uzytkownik) a nie program

Domyślnie

CNX to kupa. Ma z 5% mozliwosci LR.
    Biorac pod uwage bzdety pt.: library, print, web, map, book, slideshow -- a owszem. W kestii edycji -- LR nie dorasta do piet NXowi.

Rownie dobrze mozna robic zdjecia w JPG i nie zawracac sobie glowy edycja w ogole.
    Ty chyba mylisz Capture NX2 z ViewNX.

LR to kombajn... maszyna obleznicza do RAW.
    I przerost formy nad trescia. Obrobka, to dla sporej czesci fotografow jedyne, czego oczekuja od programow do edycji RAW. A tu, to kaleczny margines, ktory zabija cala przyjemnosc z pracy. Wlasnie mam odpalonego (zeby odczytac nazwy zbednych mi modulow), nic nie robie (siedzi na pasku), a obciazenie rdzeni lata miedzy 50 a 100%.

W tym programie trzeba zalozyc konkretna zabawe z plikiem a nie zabawe jasniej ciemniej, WB...
    Przestan takie brednie opowiadac. Skoro kadrowanie, odszumianie, korekta krzywej, balansu i detali ekspozycji jest taka mordega, to co dopiero mowic o "konkretnej zabawie"?

nie kazdy kto jest w stanie prowadzic osobowke (CNX) moze od razu zostac wirtuozem pilotazu F-16 (LR)
    Sorry, ale bredzisz.

wiekszosc wqrw (jak pisze stig) na ten program wynika z prostego faktu... nawala obsluga (uzytkownik) a nie program
    Bo? Bo co zle robilem? Bo nie potrafie suwaczkami ruszac? Wez czlowieku przestan takie *******y opowiadac. Obrobka grafiki zajmuje sie od 15 lat i przerabialem prace w dziesiatkach roznych programow, ktorych nazw nawet nie slyszales. Ty jeszcze niedawno nie wiedziales jak w PS ustawic proporcje kadru, nagrac akcje, czy zapisac JPGa, a teraz bedziesz mi imputowal takimi bzdurami? Racz sie troche hamowac w ocenie moich umiejetnosci.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Bo? Bo co zle robilem? Bo nie potrafie suwaczkami ruszac? Wez czlowieku przestan takie *******y opowiadac. Obrobka grafiki zajmuje sie od 15 lat i przerabialem prace w dziesiatkach roznych programow, ktorych nazw nawet nie slyszales. Ty jeszcze niedawno nie wiedziales jak w PS ustawic proporcje kadru, nagrac akcje, czy zapisac JPGa, a teraz bedziesz mi imputowal takimi bzdurami? Racz sie troche hamowac w ocenie moich umiejetnosci.
    jezyk Ci zubozal? nie nadrabiaj brakow wycieczkami personalnymi. 15 lat to stosunkowo niewiele... masz szanse jeszcze wiele sie nauczyc.

Domyślnie

jezyk Ci zubozal? nie nadrabiaj brakow wycieczkami personalnymi.
    A Tobie sie cos skurczylo, ze swoich wycieczek nie zauwazasz?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

a jednak nie ślepym, może nie mam opcji "channel" bo na razie mam testową?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    a jednak nie ślepym, może nie mam opcji "channel" bo na razie mam testową?
    W Camera Calibration zmień wersję procesu na 2012. Tylko uwaga, podobno wówczas krzywa obrana w procesie 2010 idzie się...
    D200 plus graty...

Strona 25 z 123 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów