Close

Strona 16 z 123 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

PS CS5 ma najnowszy ACR z 6 marca br. w wersji 6.7 RC1, natomiast LR4.1 ma ACR w wersji 7.

ACR 6.7 i 7, nie są wymienne, a siódemka będzie dopiero w PS CS6, czyli już za chwilę.

Jednym słowem trzeba jeszcze chwilkę zaczekać, do premiery CS6 i znów będzie pełna kompatybilność.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

dzialaja obie rownolegle bez zadnego kombinowania.

Domyślnie

Powiedziałbym tak: ACR jest darmowym dodatkiem, LR był drogim osobnym programem (choć ostatnio staniał) - oto odpowiedź. Skądś to się bierze.

LR to nie tylko moduł wywoływania RAWow, a nawet gdyby, jest o niebo wygodniejszy od gołego ACRa, choć oczywiście enginy są te same. Ale kultura pracy w ACR i LR są obawiam się kompletnie różne (na korzysć LRa), a jeszcze dochodzą dodatkowe moduły, nie do przecenienia.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Powiedziałbym tak: ACR jest darmowym dodatkiem, LR był drogim osobnym programem (choć ostatnio staniał) - oto odpowiedź. Skądś to się bierze.

LR to nie tylko moduł wywoływania RAWow, a nawet gdyby, jest o niebo wygodniejszy od gołego ACRa, choć oczywiście enginy są te same. Ale kultura pracy w ACR i LR są obawiam się kompletnie różne (na korzysć LRa), a jeszcze dochodzą dodatkowe moduły, nie do przecenienia.
    Ale tu pewnie masz na myśli moduły do zarządzania zdjęciami, katalogowaniem itd. tak?
    Mi chodzi o samą "wywołarkę"? Czy są jakieś dodatkowe funkcje czy to samo co ACR tylko w innym opakowaniu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ale tu pewnie masz na myśli moduły do zarządzania zdjęciami, katalogowaniem itd. tak?
    Mi chodzi o samą "wywołarkę"? Czy są jakieś dodatkowe funkcje czy to samo co ACR tylko w innym opakowaniu?
    wydaje mi się że sam moduł "develop" jest praktycznie taki sam.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Korekcje lokalne czy niby stempel możesz zrobić w gołym ACR?

Edyta: No dobra, możesz
    Ostatnio edytowane przez Henio Jawa ; 07-03-2012 o 18:32
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Wyszedł właśnie nowy ACR, stary oczywiście był zubożony porównując do LR4. Nie wiem jak nowy ACR, bo od dawna nie instaluję - ale wydaje się, że jeśli idzie o ilość suwaków, to jak zwykle będzie to dość wierne przełożenie jednego w drugi. Do tej pory zawsze tak było, że sama ilość funkcji była ta sama.

Ale myślę, że opisują u Adobego i to i to, mozna zrobić porównanie...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Czyli jeśli nie interesuje mnie katalogowanie zdjęć i inne duperele (dla niektórych ważne) to w kwestii wywoływarki NEF i odwzorowaniu barw nie ma żadnych różnic między ACR a LR3/4? Chodzi mi o to, że korzystam z ACR do wołania NEF i zastanawiam się, czy w LR4 wywoływarka jest skuteczniejsza? Lepsza? Oferuje więcej opcji itp?
    FX User

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulek39 Zobacz posta
    [...] czy w LR4 wywoływarka jest skuteczniejsza? Lepsza? Oferuje więcej opcji itp?
    Jeśli szybkośc stanowi o skuteczności, to jest skuteczniejsza. Dla przykładu: masz zdjęcie, którego parametry (światla, cienie, zafarby, i tak dalej) chcesz zadać innemu zdjęciu/zdjęciom, zrobionym dwa lata albo dwie godziny temu wcześniej. W LRze to kwestia dwóch, trzech kliknięć. W samym ACRze tego sie nei zrobi, ale mając do dyspozycji jeszcze Bridge'a, już tak - choć jak dla mnie nie jest to droga ani szybka, ani wygodna, a zatem mniej skuteczna. Samo zadawanie różnych presetów też nie jest tak wygodne...

Ale jeśli całe wywoływanie dla Ciebie polega tylko na tym, że bierzesz NEFa, wywołujesz i zapominasz, a potem bierzesz drugiego, obrabiasz tego następnego, a potem znowu, i tak dalej - to nei odczujesz różnicy w wyjściowym jpgu, tifie, czy co tam sobie ustawisz jako efekt exportu.

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Ja zapytam o book, ma to w Polsce jakąś użyteczność? Można gdzieś zlecać druk książek wyeksportowanych do pdf albo jakoś przez Lr 4?
    Jeśli gdziekolwiek przyjmują pdfy, to możesz im to zlecić - coraz więcej drukarni to robi. Przy czym odkąd Blurb drukuje na Europę w Holandii, to akurat jest to opłacalna opcja. Zresztą nei chcę namawiać, żeby nei było, że jestem ich agentem.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 07-03-2012 o 19:34
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Jeśli gdziekolwiek przyjmują pdfy, to możesz im to zlecić - coraz więcej drukarni to robi. Przy czym odkąd Blurb drukuje na Europę w Holandii, to akurat jest to opłacalna opcja. Zresztą nei chcę namawiać, żeby nei było, że jestem ich agentem.
    Ooo, widzę że to jakiś konkrecik. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia to proszę podzielić się spostrzeżeniami.

Strona 16 z 123 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów