Close

Strona 15 z 129 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

dzialaja obie rownolegle bez zadnego kombinowania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    no i z moich obserwacji suwaczki w lr 4 sa znacznie czulsze.
    Pewnie dlatego, że przy starym procesie w Develop w Tone suwaki działają od 0 do +100, a w nowym procesie (Lr4) suwaki działają od -100 do +100 na tej samej długości. Czyli dla działania są jakby dwa razy czulsze, tak to sobie tłumaczę.

Bo sama czułość nie uległa jakiejs zmienie (a przynajmniej nic o tym nigdzie nie piszą).
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

A ja mam takie pytanie. Czy w LR4 ma jakieś funkcje, których nie ma ACR? Coś dla których rzeczywiście warto używać LR, zamiast ACR...
    Mógłbym zainstalować triala i sam spawdzić, ale że nigdy nie używałem LR to pewnie nie szybko bym ogarnął co jest co.
    Albo zadam jeszcze inaczej pytanie - czy są osoby, które "przesiadły" się z ACR na LR? I z jakich powodów?

Domyślnie

Powiedziałbym tak: ACR jest darmowym dodatkiem, LR był drogim osobnym programem (choć ostatnio staniał) - oto odpowiedź. Skądś to się bierze.

LR to nie tylko moduł wywoływania RAWow, a nawet gdyby, jest o niebo wygodniejszy od gołego ACRa, choć oczywiście enginy są te same. Ale kultura pracy w ACR i LR są obawiam się kompletnie różne (na korzysć LRa), a jeszcze dochodzą dodatkowe moduły, nie do przecenienia.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Powiedziałbym tak: ACR jest darmowym dodatkiem, LR był drogim osobnym programem (choć ostatnio staniał) - oto odpowiedź. Skądś to się bierze.

LR to nie tylko moduł wywoływania RAWow, a nawet gdyby, jest o niebo wygodniejszy od gołego ACRa, choć oczywiście enginy są te same. Ale kultura pracy w ACR i LR są obawiam się kompletnie różne (na korzysć LRa), a jeszcze dochodzą dodatkowe moduły, nie do przecenienia.
    Ale tu pewnie masz na myśli moduły do zarządzania zdjęciami, katalogowaniem itd. tak?
    Mi chodzi o samą "wywołarkę"? Czy są jakieś dodatkowe funkcje czy to samo co ACR tylko w innym opakowaniu?

Domyślnie

Wyszedł właśnie nowy ACR, stary oczywiście był zubożony porównując do LR4. Nie wiem jak nowy ACR, bo od dawna nie instaluję - ale wydaje się, że jeśli idzie o ilość suwaków, to jak zwykle będzie to dość wierne przełożenie jednego w drugi. Do tej pory zawsze tak było, że sama ilość funkcji była ta sama.

Ale myślę, że opisują u Adobego i to i to, mozna zrobić porównanie...
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ale tu pewnie masz na myśli moduły do zarządzania zdjęciami, katalogowaniem itd. tak?
    Mi chodzi o samą "wywołarkę"? Czy są jakieś dodatkowe funkcje czy to samo co ACR tylko w innym opakowaniu?
    wydaje mi się że sam moduł "develop" jest praktycznie taki sam.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Korekcje lokalne czy niby stempel możesz zrobić w gołym ACR?

Edyta: No dobra, możesz
    Ostatnio edytowane przez Henio Jawa ; 07-03-2012 o 18:32
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Czyli jeśli nie interesuje mnie katalogowanie zdjęć i inne duperele (dla niektórych ważne) to w kwestii wywoływarki NEF i odwzorowaniu barw nie ma żadnych różnic między ACR a LR3/4? Chodzi mi o to, że korzystam z ACR do wołania NEF i zastanawiam się, czy w LR4 wywoływarka jest skuteczniejsza? Lepsza? Oferuje więcej opcji itp?
    FX User

Domyślnie

Ja zapytam o book, ma to w Polsce jakąś użyteczność? Można gdzieś zlecać druk książek wyeksportowanych do pdf albo jakoś przez Lr 4?

Strona 15 z 129 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów