Dokładnie,chodzi tu o silnik. Ja do mojego D3100 również kupiłem 50mm lecz 1.8G który jest z silnikiem, 1,8D jest bez do np. D90.
Szukaj
Dokładnie,chodzi tu o silnik. Ja do mojego D3100 również kupiłem 50mm lecz 1.8G który jest z silnikiem, 1,8D jest bez do np. D90.
D3100 | N18-105VR | N35 1,8G | NIKON SB-800
Po czym najłatwiej i najlepiej stwierdzić,że 35mm 1.8g idealnie trafia w punkt. Ponieważ mam do kupienia ten obiektyw lecz na allegro,sprzedawca przesłał mi zdjęcia nim i zrobiona jest butelka wody,butelka wyostrzona tło ładnie rozmazane. O jakie zdjęcia najlepiej poprosić?
D3100 | N18-105VR | N35 1,8G | NIKON SB-800
Witam!
Posiadam Nikona D3100 z obiektywem 18-55 vr, poważnie zastanawiam sie nad obiektywem 35mm 1.8G czy sprawdzi sie on do fotografowanie w pomieszczeniach dzieci i czasem dorosłych?
Jak amator może sprawdzić w prosty sposób w sklepie czy obiektyw dobrze współpracuje z body?
Czasami możesz mieć "zbyt ciasno", w zależności od wielkości pomieszczenia, jednakże wtedy możesz przerzucić się na 18-55.
Co do sprawdzania, to front focus i back fokus najłatwiej sprawdzić za pomocą zabranej ze sobą miary bądź linijki ( nie w każdym sklepie mają ). Aparat z obiektywem na statyw, ustawiasz ostrość na linijce np: na 0 robisz kilka fotek i sprawdzasz, czy ostrość jest tam, gdzie chciałeś. Jak nie ma linijki, to użyj kartonu od obiektywu i wyceluj w którąś z liter.
Zresztą tu masz najlepszy poradnik: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=55208
Skontaktuj się z nami