Close

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 120

Domyślnie

A gdzie zes taka dopiske zobaczyl. Strzelam, ze pewnie chodzi o aparaty pozbawione silnika jak np. d5000 wiec musisz kupic szklo wlasnie z takowym silnikem.

Z drugiej strony 35 i 50 wersje G byly tylko robione z silnikem wiec nie masz sie co obawiac.
    Trochę tego...trochę tamtego...

Domyślnie

Dokładnie,chodzi tu o silnik. Ja do mojego D3100 również kupiłem 50mm lecz 1.8G który jest z silnikiem, 1,8D jest bez do np. D90.
    D3100 | N18-105VR | N35 1,8G | NIKON SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samson09 Zobacz posta
    dlatego napisalem przeciez, ze nie wiem do konca jak to jest.

Z drugiej strony jak normalnie wyjmie z pudelka, podepnie i cyknie parenascie zdjec, nie rysujac przy tym soczewek i czegokolwiek, to sprzedawca nie jest w stanie stwierdzic czy szklem sie bawiles czy nie. Zadne przeciez nie jest zaplombowane.
    Dlatego ja przecież tylko wytłumaczyłem.
    Tak, masz rację. Ze szkłami jest troszkę inaczej niż w przypadku np. body. Jedno jest pewne. Sprzedawca ma obowiązek przyjąć towar tylko i wyłącznie taki, który jest nienaruszony/używany. Jeśli więc będzie mieć jakiekolwiek powody, by twierdzić, że sprzęt był użyty - nie ma co liczyć na zwrot pieniędzy.
    Pewnie zapytasz jakie mogą to być powody?
    Nie wiem? Choćby ślady na bagnecie od podpinania szkła do puszki.
    Ja nie mam zamiaru w tym wypadku filozofować - próbuje tylko wyjaśnić jak to jest w sprzedaży przez internet.

Oczywiście są wyjątki. Są szanujące się sklepy, które nie zrobią w tym wypadku żadnego problemu, ale prawo jest prawem i należy mieć to na uwadze, kto ma jakie prawa i obowiązki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez efix Zobacz posta
    To nie do końca tak jest.
    Masz 10 dni na zwrot towaru (jeśli sprzedawca informuje tym na swojej stronie, jeśli nie, termin ten się wydłuża) bez podania przyczyny, ale towar zwracasz w stanie nienaruszonym.
    Jeśli się danym towarem bawisz, nie kwalifikujesz się już tego konkretnego zapisu i sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć towar i zwrócić Ci pieniądze.
    Głupoty piszesz. Sprzęt można normalnie użytkować (bodajże w zakresie, wymaganym do przetestowania - czyli w wypadku obiektywu, normalnie). Jedynymi wyjątkami są książki, płyty CD, gry, muzyka etc.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 10-01-2012 o 22:19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Głupoty piszesz. Sprzęt można normalnie użytkować (bodajże w zakresie, wymaganym do przetestowania - czyli w wypadku obiektywu, normalnie). Jedynymi wyjątkami są książki, płyty CD, gry, muzyka etc.
    Tak, może wcześniej z tą zabawą sprzętem niedokładnie wyjaśniłem, ale jeśli przeczytałbyś mój kolejny post pewnie wiedziałbyś o co dokładnie mi chodzi.
    Sprzedawca ma prawo odmowy przyjęcia zwrotu towaru uszkodzonego lub noszącego ślady używania, więc z tym normalnym używaniem obiektywu też tak do końca nie jest, o czym wspomniałem. Takim śladem mogą być chociaż otarcia na bagnecie...

Domyślnie

pewnie dlatego, że "stara" 50 mm 1.8, potrzebowała napędu w body- żeby nikt teraz nie pomylił...marketing

Oszczędny w słowach Awatar bboy4
    Miasto
    Aleksandrów Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FilipeG Zobacz posta
    "stara" 50 mm 1.8, potrzebowała napędu w body- żeby nikt teraz nie pomylił...marketing
    Zgadza się , ale stara 35-tka lub 50-tka na inne oznaczenie czyli np: 35mm 1.8D , nowa z silnikiem ma 35mm 1.8G

Jedna literka , ale dość duża różnica : AF-S pod korpusy bez silnika , optyka itp itd...

Nawet osoba nie znająca tematu do końca musi się pilnować z oznaczeniami , bo to tak samo jakby pomylić TDI ze zwykłym Dieslem - Niby obydwa na olej napędowy ale różnica jest znaczna...
    Nikon D3100 + Nikkor 18-105 VR + Nikkor 35 1.8G + Nikkor 55-300 VR + Samyang 8mm CSII + TC Tamron x1.4 AF....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bboy4 Zobacz posta
    Zgadza się , ale stara 35-tka lub 50-tka na inne oznaczenie czyli np: 35mm 1.8D , nowa z silnikiem ma 35mm 1.8G

Jedna literka , ale dość duża różnica : AF-S pod korpusy bez silnika , optyka itp itd...

Nawet osoba nie znająca tematu do końca musi się pilnować z oznaczeniami , bo to tak samo jakby pomylić TDI ze zwykłym Dieslem - Niby obydwa na olej napędowy ale różnica jest znaczna...
    Symbol D i G oznacza, że obiektyw przekazuje informacje o odległości do aparatu. To oznaczenie nie ma nic wspólnego z tym, czy obiektyw ma silnik czy też nie.
    Tak jak napisał bboy4, szkła z silnikiem oznaczane są symbolem AF-S, bez napędu AF.
    Poza tym szkła G nie posiadają pierścienia przysłony. Tu przysłonę ustawia się z poziomu aparatu.
    Stare szkła mają AF...D - nie ma silniczka, przekazuje info o odległości i ma pierścień przysłony.
    Nowe szkła mają AF-S...G - ma silniczek, przekazuje info o odległości, nie ma pierścienia przysłony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elliopoul Zobacz posta
    OK - Czyli na Fotojoker to będzie to szkło 35mm f/1.8G . Nurtuje mnie jedna sprawa - dlaczego przy szkle 55mm f/1.4G jest dopiska z jakimi aparatami współpracuje w formie ,,działa również''? Tak jakby był to jakiś wyjątek.
    Tak wlasnie ten. Mozesz smialo brac jest z silnikiem. Bedzie dzialal autofocus

Domyślnie

Ok dzięki za info. Rozpocznę poszukiwana niestety w MM nie ma a na fotojokerze niedostępny. Jednak warto sprawdzić szkło na własnym body

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów