Szukaj
Niestety, ale to zdjęcie niczego sobą nie reprezentuje. Nieciekawe kolory, kadr kiepski, za ciasny i błysk lampy. Proponuję spróbować powtórzyć ujęcie wykorzystując jedynie światło zastane - bez lampy błyskowej.
3. Bez lampy
Co tu więcej pisać o oświetleniu (w zasadzie można by sporo, ale na razie skupimy się na podstawach). Teraz chyba sama zrozumiałaś o co mi chodziło z lampą
Kolej na kadr. Pytanie pomocnicze: znasz pojęcie złoty podział, mocne punkty? Jednocześnie warto zadbać o tło, gdyż ściana nie jest idealnym materiałem na tło dla różyczki.
No masz racjebez lampy inaczej się prezentuje
dzięki za rady
od niedawna mam nikona i dlatego każda opinia jest dla mnie cenna... a co do tła.. to co byś proponował?? właśnie dla różyczek?
![]()
Proponuję ogród. Niska przesłona zapewni odpowiedni bokeh tworząc klimatyczne tło. U Ciebie troszkę leży balans bieli - fotografuj w RAWach i wywołując je w komputerze zadbaj o odpowiednie ustawienie temperatury.
Co do tła można spróbować też tak - statyw, duży otwór przesłony (małe "f", najlepiej najmniejsze możliwe), najdłuższa ogniskowa, jako tło może służyć coś w miarę jednolitego, choć nie musi być w 100% gładkie, np. zasłonki. Jesteś początkująca, więc próbuj, ćwicz![]()
baaardzo WAM dziękujęOczywiście trening czyni mistrza
będe ćwiczyła dalej
![]()
Skontaktuj się z nami