Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3475

Wątek: Nikon D4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

i AF nie pracuje do każdej foty
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    i AF nie pracuje do każdej foty
    Jak to nie pracuje? w serii AF pracuje dla każdej klatki w serii!
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Pewnie chodzi o to, że do pojedynczej foty aparat musi uruchamiać na nowo wszystkie systemy, a dla serii wszystkie systemy już są uruchomione. Rzeczywiście, w pierwszych dniach używania D3s byłem mocno rozczarowany wytrzymałością aku (pojedyncze foty, no i sporo łażenia po menu...), w codziennej pracy aku wystarcza spokojnie na dzień pracy (fajne w porównaniu z D700, gdzie jeden aku wystarcza mi ledwo-ledwo).

Co do samego aparatu, odkryłem dwie kolejne "ciekawostki" jak dla mnie. Na plus: podświetlane guziczki. Hurrra!!!
    Na minus: dwa sloty, ale każdy na inną kartę???

Zastanawia mnie, po co trzy dżojstiki?
    Dlaczego zniknął guzik AE-L/AF-L?
    Ostatnio edytowane przez karolt ; 13-01-2012 o 08:43
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Pewnie chodzi o to, że do pojedynczej foty aparat musi uruchamiać na nowo wszystkie systemy, a dla serii wszystkie systemy już są uruchomione. Rzeczywiście, w pierwszych dniach używania D3s byłem mocno rozczarowany wytrzymałością aku (pojedyncze foty, no i sporo łażenia po menu...), w codziennej pracy aku wystarcza spokojnie na dzień pracy (fajne w porównaniu z D700, gdzie jeden aku wystarcza mi ledwo-ledwo).

Co do samego aparatu, odkryłem dwie kolejne "ciekawostki" jak dla mnie. Na plus: podświetlane guziczki. Hurrra!!!
    Na minus: dwa sloty, ale każdy na inną kartę???

Zastanawia mnie, po co trzy dżojstiki?
    Dlaczego zniknął guzik AE-L/AF-L?
    krzyżak nie będzie służył już do wybierania pól AF, w kadrze poziomym i pionowym zmieniać je będziesz używając dżojstików.
    Ma to sens ponieważ krzyżak i dżojstik inaczej pracują , a tak będzie to ujednolicone.
    2 sloty na 2 rodzaje kart? A jak nikon miał wprowadzić nowy format kart(prawdopodobnie lepszy)? dać tylko 2x xqd? Czy 2xcf i xqd? Gdzie miał zmieścić ten 3 slot?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Ja mam nadzieję że w d800 także zobaczymy cf +xqd an sd.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

krzyżak nie będzie służył już do wybierania pól AF, w kadrze poziomym i pionowym zmieniać je będziesz używając dżojstików.
    Ma to sens ponieważ krzyżak i dżojstik inaczej pracują , a tak będzie to ujednolicone.
    Nie jestem pewien, czy ma to sens, ale bez zrobienia jakiejś sesji/reportażu mogę tylko gdybać. Zobaczymy. Dżojstik w gripie do D700 jest dla mnie chorobliwie niewygodny. Chyba bardziej użyteczny dla mnie jest guzik AE/AF lock, który zniknął.

2 sloty na 2 rodzaje kart? A jak nikon miał wprowadzić nowy format kart(prawdopodobnie lepszy)? dać tylko 2x xqd? Czy 2xcf i xqd? Gdzie miał zmieścić ten 3 slot?
    A musiał wprowadzać? O wiele bardziej inne rzeczy by się przydały, moim zdaniem. Poza tym nie widzę problemu w zmieszczeniu trzeciego slotu w takim klocu, tzn. nie wydaje mi się to niemozliwe. Może właśnie to był moment, żeby dodać trzeci slot? Jak piszesz słusznie - prawdopodobnie lepszy. Za to dwa sloty różnego rodzaju masakrycznie utrudniają życie (choćby tym, że na dzień dobry muszę kupować drugi komplet kart, zapewne nie tanich). Jak dla mnie, ryzykowne posunięcie. Przez które masa osób zostanie przy D3s i bez żalu poczeka na dalszy ciąg wydarzeń, przeskakując D4 Oczywiście, będą tacy, którzy z chęcią przyjmą inne małe bezdyskusyjne usprawnienia, nawet godząc się na dziwaczne braki/zmiany.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    chodzi mi głównie o to ze w serii AF duzo się nie musi nakręcić, bo odległosc obiektu od aparatu się wiele nie zmienia podczas tej serii (wiadomo zalezy co sie foci, ale z reguły mało sie zmienia), mniej się tez robi przymiarek w ktorych zdjecia się nie robi, a AF jednak chodzi
    Völkchlor

Uprawnienia umieszczania postów