Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3475

Wątek: Nikon D4

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woocash09 Zobacz posta
    W przypadku upgrade do D850 z jednej strony przemawia do mnie duża matryca bo niestety nie jestem purystą i zwłaszcza sport cropuje
    Nie ma czegoś takiego jak "nie cropujący sportu purysta", to po prostu *******enie januszy fotografii, którzy nigdy nie byli z aparatem na boisku/hali :P

a przy matrycy D4 i ciemniejszej hali hokejowej rezultat cropu nie powala. Myśle że z gripem 9klatek na sekundę wystarczyło by w zupełnośc
    Pytanie co rozumiesz przez ciemniejszą halę. Na bardzo wysokim ISO nie liczyłbym na duży zysk w D850 w tej kwestii. Po przekroczeniu pewnej wartości ISO jakość obrazu per piksel spada na tyle, że nie da się tego sensownie ani odszumić, ani wyostrzyć, a jedyną sensowną drogą workflowu jest reskalowanie tego obrazka w dół i dopiero dalsza jego obróbka... czyli wracamy do poziomu +- D4.

i ale boje się o to czy D850 sobie radzi z odwzorowaniem kolorów tak jak D4.
    W D850 jest pod tym względem dobrze do ISO 6400. Powyżej tej wartości nie miałem okazji niczego fotografować jak miałem D850 z NPSu.

Czy warto zmienić D4 na D850? Tak.
    Czy warto zapłacić za tą zmianę? To już nie jest takie oczywiste pytanie. Koszt przesiadki D4->D850 będzie zbliżony do kosztu używanej 200 2.0, która może dać lepsze rezultaty niż zmiana body. Tu już wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji, budżetu i tego ile chcesz wydać. Nie da się tutaj wydać jednoznacznie werdyktu, z którym wszyscy się zgodzą

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    D850 radzi sobie z kolorem lepiej niż D4, bo nie ma przesytu zielonego Możliwość kropowania jest fantastyczna, ale wymagania dotyczące optyki idą mocno w górę, szczególnie jak chcesz coś wycinać ze zdjęcia. Słabe szkła zaczynają zdradzać każdy mankament, brak celności widac od razu, słaba ostrość razi po oczach
    Prawda może tylko zmieniłbym "zielonego" na "brudnozielonego"/"oliwkowego"

Jeżeli nie masz dobrych szkieł, to D4 będzie lepiej znosić niedoskonałości.
    D850 nawet na gorszym szkle w dalszym ciągu będzie miał przewagę w detalu na niskim/średnim ISO

Pamiętaj też, że jeden raw z D850 waży 90MB i komputer przy jego obróbce dostaje trochę zadyszki.
    12 Bit skompresowany bezstratnie to już okolice 42-52MB, a do sportu więcej nie potrzeba

EDIT:
    Z szumem przy ISO 2000 D4 radzi sobie bez problemu. To bardziej właśnie rozdzielczość matrycy według mojej wiedzy (niewiedzy) sprawia że przy większym cropie detale trochę giną. Hokej leci zwykle na 1/800s, f2.8 i 1600-2500 ISO. Jakby nowy aparat lepiej taklował szumy przy niższym ISO mógłbym podbić przysłonę do 4.0 i dostać więcej detalu od szkła tak myśle.
    To tak nie zadziała, bo D850 jednak wymaga znacznie krótszych czasów migawki do idealnego zamrożenia ruchu niż D4 Zresztą 1/800s nie daje gwarancji ostrego zdjęcia nawet na D4.
    Ostatnio edytowane przez Zelber ; 07-11-2019 o 14:15

Uprawnienia umieszczania postów