Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3475

Wątek: Nikon D4

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Jacku wskaż źródło gdzie jest napisane w sposób tak autokratyczny co to jest "natywna czułość" matrycy . Dla jednych Twoja czułość bazowa = czułość natywna, dla Ciebie czułości natywne to wszystkie, które sprzętowo (za pomocą matrycy, wzmacniaczy itd) uzyskujesz w aparacie.
    Taką terminologię stosuje sie w wielu miejscach. Nie patrz na to co piszą userzy na forach, bo to nie wyznacznik. Popatrz na opisy sprzetu np na portalu optyczne.pl
    PS - ja kiedyś też nieprecyzyjnie używałem tego okreslenia uzywając go jako synonim iso bazowego.

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    No chyba ten podział był już za czasów D2x i D2h, a nawet wcześniej (D1x i D1h), tylko że ówczasne parametry aparatów do dzisiejszych standardów trochę nie pasują.
    D1 to prehistoria i poligon doświadczalny. Cięzko mówić o tych aparatach, produkty zupełnie niszowe pracujące w czasach dominacji analoga.
    D2x i D2h właśnie pokazuje, że nawet próba posegregowania rynku wg zamysłu producenta może spalić na panewce. Bo reporterzy nie przejmowali się tym co jest im przeznaczone i pracowali na D2x. Jak po tym widać firma ma dac body, a ludzie będą z nim robili to co będą chcieli. Canonierzy robią śluby (reporterka) na studyjnych 5D. I nikoniarze też będą robić śluby studyjnym D800.
    D4 ma to być body z bardzo dobrymi parametrami. A jesli nie ma słabych stron (jak D3), to może być używane w każdej dziedzinie fotografii, co chyba ciężko uznać za wadę ???!!!
    Zapewniam, że D4 to będzie świetne body także reporterskie i zupełnie nie ma co nad nim płakać.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-01-2012 o 15:28
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Uprawnienia umieszczania postów