Close

Strona 74 z 348 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124174 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 3475

Wątek: Nikon D4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamz Zobacz posta
    @jacek - bo d700 kosztuje 7k (4.8k po podatkach) a nie 12-13k, a to drobna roznica..
    Wg ciebie drobna, bo widocznie masz kase i pracujesz na bogatym rynku warszawskim. Ale niektórzy (zawodowcy) żyją na prowincji, robią ślub za mniej niz 1 tys, pracuja na pirackim oprogramowaniu, mają na utrzymaniu rodziny, samochód itd itd. Kilka tysięcy to dla nich duża różnica. Znam zawodowców robiących na D90. Bo D700 jest za drogi.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

taaa i pol tego wsiowego rynku jezdzi juz cykac sluby do wawy bo tu wieksza kasa. A ja warszawiak wole jechac do nich bo tam mniejsza konkurencja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Bez podtekstów -w pewnym momencie to jest onanizm, walka o minimalna choćby poprawę jakości obrazu (to tak samo jak porównywanie kompresji 176Mbps do 220Mbps -przyznam, że ja nie widzę żadnej różnicy od 50Mbps........). Główna zaleta to własnie skalowanie obrazu z całej matrycy do HD, bez line skippingu (różnica jest ogromna, pokazywałem już przykłady). Potem już znowu trochę lepiej dzięki wyższemu bitrate i użyciu tylko klatek typu "i".

O jakość głównie chodzi -można to nazywać onanizmem. Onanizm jest przyjemny.

Mógłbyś mi wytłumaczyć w jaki sposób uzyskuje się lepszą jakość obrazu przy użyciu wyłącznie wewnątrzobrazowej predykcji? Przyznam się, że ten temat mnie bardzo interesuje. Zakładając, że w obecnych czasach mała jest szansa na fiknięcie się kilku bitów między matrycą a kartą pamięci nie widzę miejsca na poprawę jakości dla samych klatek I (wręcz przeciwnie - biorąc pod uwagę, że klatki I zajmują grubo więcej niż P czy B, musimy ostro przyciąć jakość residuów).

Przyczyną stosowania wyłącznie predykcji wewnątrzobrazowej jest trudność policzenia wektorów ruchu w czasie rzeczywistym, a nie jakość obrazu. (przynajmniej tak się domyślam)
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

Raczej nie będę w stanie, bo za cienki jestem w te klocki. Opieram się na tym co widać w kilku testach oraz na tym co piszą ludzie znacznie bardziej obeznani w tym temacie ode mnie. Postaram się jutro podesłać kilka odpowiednich linków.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BorysR Zobacz posta
    taaa i pol tego wsiowego rynku jezdzi juz cykac sluby do wawy bo tu wieksza kasa. A ja warszawiak wole jechac do nich bo tam mniejsza konkurencja.
    taaak. I jak ten biedak ma znaleźć klienta w miescie odległym o kilkaset km? I jaką stawkę da? Co do konkurencji na prowincji - z tym jest bardzo, bardzo różnie. Generalnie ci co jadą daleko do klienta to mają renomę i wysokie stawki. Wtedy lokalizacja jest drugorzędna. Ale ich stać na D3s/D4 i nie o nich mówiłem.
    Naprawdę wszyscy udzielajacy się w wątku o D4 sądzą, że polskie społeczeństwo jest tak bogate, że kupno D3/D4 to nic takiego?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    (...)
    Naprawdę wszyscy udzielajacy się w wątku o D4 sądzą, że polskie społeczeństwo jest tak bogate, że kupno D3/D4 to nic takiego?
    Słuszna uwaga.
    http://www.stat.gov.pl/gus/5840_1786_PLK_HTML.htm
    Średnia pensja brutto 3682,19 w XI.2011
    Pierwszy z brzegu kalkulator wynagrodzeń wskazuje, że to 44k PLN, a 31 558,92 netto rocznie
    Dla porównania w US to ok 40k USD. http://en.wikipedia.org/wiki/Persona..._United_States
    Podatki zależą od stanu, więc trudno wskazać kwotę netto. Nawet dla przeciętnego Amerykanina 6k USD to niemało

W uproszczeniu w PL D4 powinien kosztować 6 000 pln, za tyle biorę bez zastanowienia

Domyślnie

Fajnie wygląda porównanie cen aparatów do cen samochodów. Dobry zestaw ślubniaka kosztuje więcej niż samochód. 2x D3s, 24-70, 70-200, 85/1.4, 50/1.4, 2xSB900. I już mamy niezły samochód.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamouse Zobacz posta
    Słuszna uwaga.
    http://www.stat.gov.pl/gus/5840_1786_PLK_HTML.htm
    Średnia pensja brutto 3682,19 w XI.2011
    1. ile % ludzi ma te średnią?
    2. Jaki % fotografów ma tą średnią? (tego sie nie dowiemy, ale pewnie mało)

Nikon Zachodniopomorksa Grupa Fotograficzna GRYF Jestem amatorem piątki...

Domyślnie

W tej chwili to mogą chcieć za D4 nawet 40 tys. Puszka dostępna za miesiąc - 16 lutego.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Strona 74 z 348 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124174 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów