Close

Strona 7 z 328 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 3475

Wątek: Nikon D4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Fajnie że jest - jedno co mnie osobiście się nie podoba to tylko 1 slot CF bo tych XQD pewnie u nas jeszcze trochę nie będzie (chociaż też nie wiadomo kiedy D4 będzie w sklepach). Trudno się dziwić, że chcą wprowadzić nowy szybszy standard no ale jednak wygoda korzystania z 2 TAKICH SAMYCH kart jest niezaprzeczalna - przynajmniej dla mnie
    niby tak ale w takim razie żeby wprowadzić nowy standard musieliby dać 3 sloty: 2x cf i xqd, albo dać 2x xqd
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Jeśli porównujemy do obecnych Canonów to owszem jest lepiej. Jeśli do 1DX to słabiej i to sporo. Po pierwsze kodek -w Canonie będzie/jest opcja użycia tylko klatek typu "i". Bitrate także będzie większy w Canonie. Do tego dochodzi "line skipping", który być może w D4 jest obecny. Canon 1DX na pewno skaluje obraz z całej matrycy.
    Od końca - nikon też skaluje z całej matrycy, co do tego jak się zachowuje matryca - nic nie wiemy, po hdmi masz nie skompresowany obraz, w canonie tez widzę 1080 p

Cytat Zamieszczone przez Flores Zobacz posta
    .. XQD, nowa bateria? Brawo Nikon.
    Jak to są zalety to ja nie wiem. Jak dla kogo.

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Jacek,. 1dmk4 miała taki iso max 12800 i hi3 - tak samo jak d3s. I co? i to że był w całym zakresie na poziomie 1.7EV słabszy niż d3s. Ja bym poczekał na porównanie RAWów bo może się okazać że mimo tak mało optymistycznejk speyfikacji wygrywa z 1dX, choć wydaje mi się że iso będą porównywalne.
    Zauważ, że canon sie zaczynał od ISO 100, więc z marszu miał o 1 EV gorzej. Czyli tak jakby różnica między canonem a nikonem była co najwyżej 0,7 EV gdyby przesunąć "drabinkę" iso (jak kto interpretuje, bo wg mnie było mniej). Teraz najniższe ISO się zrównało, nikon poszedł w dół. Więc dobrze będzie jeśli się wysokie ISO nie pogorszy (bo przecież też zwiększono MPx). Podobno się poprawiło - to sukces. Ciekawe jak będzie z DR. W canonie zakres oferowanego natywnego ISO jest jednak o 2 EV większy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

Jak to są zalety to ja nie wiem. Jak dla kogo.
    To była ironia... wielka ironia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Od końca - nikon też skaluje z całej matrycy, co do tego jak się zachowuje matryca - nic nie wiemy, po hdmi masz nie skompresowany obraz, w canonie tez widzę 1080 p
    No niestety nie -Nikon i obecne Canony stosują "line skipping". W osi Y sczytywana jest co któraś linia, w osi X oczywiście całość. Wychodzi z tego większa mora, aliasing i ogólny spadek ostrości i detalu.

Różnica jest spora -poniżej porównanie skalowania z całej matrycy w GH2 z "line skipping" Canona 7D:

http://www.jamesritson.co.uk/gh2/pics/bathroom.jpg

i porównanie wykonane ostatnio przez Philipa Blooma:

http://www.eoshd.com/wp-content/uplo...m-shootout.jpg
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

A ty już wiesz jak będzie w D4 ? W opcji cropa 2,7 z FHD nie mozna pominąć żadnej linii
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

no to co... kto juz zamowil?

xqd to szczal w kolano...

reszta powinna sie przydac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    xqd to szczal w kolano...
    Ja bym nie szczał na kolano
    Choć to podobno pomaga przy oparzeniu przez meduzy.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    niby tak ale w takim razie żeby wprowadzić nowy standard musieliby dać 3 sloty: 2x cf i xqd, albo dać 2x xqd
    Wiem przecież - jestem świadom takich rzeczy ciężko się dziwić trochę bo pytanie czy 3 sloty by im się zmieściły, a dwa że trochę by to był chyba nadmiar w stosunku do idei tego drugiego slotu
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

nie wiem czy to było matrycacy d3/d3s/d3x, ale teraz soczewki na matrycy zyskały warstwy antyrefleksyjne - sądzę że to przyniesie konkretne efekty (tak jak samo wprowadzenie 100% soczewek).
    poza tym:
    "The D4 also offers an Auto ISO function, which now takes into account the mounted lens type, automatically selecting higher shutter speeds when the attached lens has a longer focal length."
    niby mały kroczek, ale jakże istotny
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    "The D4 also offers an Auto ISO function, which now takes into account the mounted lens type, automatically selecting higher shutter speeds when the attached lens has a longer focal length."
    niby mały kroczek, ale jakże istotny
    To bardzo miłe, że programista postanowił dopisać te parę linijek kodu
    IMHO to to rozwiązanie powinno być wprowadzone przede wszystkim w aparatach z najniższych linii. Jako zwykły update firmware.

Pewnie w D5 wpadną na to, że w czasie B można wyświetlać na ekraniku czas jaki upłynął od otwarcia migawki...
    Pozdrawiam,
    Tomek

Strona 7 z 328 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów