Close

Strona 54 z 328 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 3475

Wątek: Nikon D4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Według Andrew Reid'a (EOSHD) D4 niestety stosuje "line skipping" zamiast skalowania obrazu z pełnej rozdzielczości do HD To niezbyt dobra wiadomość dla miłośników filmowania za pomocą lustrzanek marki Nikon. Oczywiście na dzień dzisiejszy porównując do głównego konkurenta czyli Canona nie ma się czego wstydzić, bo Canon także stosuje tą metodę. Jednak lada moment pojawi się 1DX, który skaluje obraz z całej matrycy, oraz oczywiście 5D Mk III, który najprawdopodobniej także będzie korzystać z nowych algorytmów....
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

A tym D4 sie nie podoba i swoje graty zamierzają wymienić na Canona: http://www.photography-factory.co.uk...d-pentax-d645/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    A tym D4 sie nie podoba i swoje graty zamierzają wymienić na Canona: http://www.photography-factory.co.uk...d-pentax-d645/
    mój angielski jest fatalny więc niech mnie ktoś porawi jeśli się mylę ? gość pisze że wszyskto jest świetne, najlepsze piksele jakie widział, świetne JPGi (poza krytycznymi sytuacjami), świetny AF w słabym świetle itp... ale nie ma więcej niż 30mpix więc jest bez sensu ? czyli skoro D4 nie jest d4x-em to znaczy że jest zły ? i dlatego przesiądzie się na canona (którego flagowy 1dX też nie ma powyżej 30mpix) ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    mój angielski jest fatalny więc niech mnie ktoś porawi jeśli się mylę ? gość pisze że wszyskto jest świetne, najlepsze piksele jakie widział, świetne JPGi (poza krytycznymi sytuacjami), świetny AF w słabym świetle itp... ale nie ma więcej niż 30mpix więc jest bez sensu ? czyli skoro D4 nie jest d4x-em to znaczy że jest zły ? i dlatego przesiądzie się na canona (którego flagowy 1dX też nie ma powyżej 30mpix) ?
    sam tytuł już swoje robi
    d4 jest porównywany do c5dmk2(semi pro puszka studyjna, nie oszukujmy się ale tak jest) hasselblad h4d i pentax d645
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Wniosek, który wyciągnął autor (a właściwie autorzy tego testu) jest taki, że D4 jest znacznie spóźnionym produktem, już na starcie przestarzałym, np. zastosowana w nim technika video jest odpowiedzią na Canona 5 Mk2, a wymięknie w obliczu tego co pokaże za parę miesięcy nowa, trzecia wersja Canona 5. Krytykują brak nowoczesnych technologii, takich jak złącze Thunderbolt, USB 3, Bluetooth, oraz użycie dwóch różnych slotów na karty (kto tego nie krytykuje?!); a gdzie jest wielki ekran dotykowy na pleckach? (naprawdę tego chcemy? smartfona z tyłu D4?) Twierdzą, że D4 to tylko odkurzona i nieco usprawniona wersja D3, bez żadnych rewelacji, a za jej zawyżoną cenę będzie można kupić dwie puszki Canon 5 Mk3 i jak się jedna zepsuje (podobno Nikoniarze śmieją się z małej trwałości Canonów) to zawsze jeszcze jedna sprawna zostanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Wniosek, który wyciągnął autor (a właściwie autorzy tego testu) jest taki, że D4 jest znacznie spóźnionym produktem, już na starcie przestarzałym, np. zastosowana w nim technika video jest odpowiedzią na Canona 5 Mk2, a wymięknie w obliczu tego co pokaże za parę miesięcy nowa, trzecia wersja Canona 5. Krytykują brak nowoczesnych technologii, takich jak złącze Thunderbolt, USB 3, Bluetooth, oraz użycie dwóch różnych slotów na karty (kto tego nie krytykuje?!); a gdzie jest wielki ekran dotykowy na pleckach? (naprawdę tego chcemy? smartfona z tyłu D4?) Twierdzą, że D4 to tylko odkurzona i nieco usprawniona wersja D3, bez żadnych rewelacji, a za jej zawyżoną cenę będzie można kupić dwie puszki Canon 5 Mk3 i jak się jedna zepsuje (podobno Nikoniarze śmieją się z małej trwałości Canonów) to zawsze jeszcze jedna sprawna zostanie.
    Racja. Takie wnioski można wyciągnąć. Puszka, która filmuje w sposób już znany jest przestarzała. Człowiek - najsłabsze ogniwo w relacji moment-ekspozycja-puszka-edycja nie może sobie pozwolić na takie starocie. Toć to byłoby wyrzucenie forsy w błoto. Musi przecież być tak uzupełniany w swoich słabościach żeby mieć wszystko na tacy cacy. Tak USB 3.0 to podstawa w formacie FX przecież każdy z Nas od razu na gorąco obrabia zdjęcia, jak najszybciej się tylko da. Nie jestem za tym żeby się w czymkolwiek cofać czy pozostawać bez zmian ale warto zastanowić się czy brak jednego fps-a czy jakiegoś slotu serio utrudni życie dobrym fotografom. Zamiast tych udziwnień przydałoby się jedno porządne skórzane etui dopasowane na jakąś puszkę N semipro/pro. . Dość mam bajerów i ortalionów.
    D610; D300S; Nikkor: 50mm 1.4G; 70-300 VRII; Tamron 17-50 2.8 VC; Samyang 8mm FE; SB-900; few pieces of manual lens

http://www.fotozwardon.blogspot.com/

Domyślnie

"Być może jedyny aparat jakiego potrzebujesz to ten w nowym iPhonie?"
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

No niestety w "Fotograficznym Programie Bez Nazwy" nie zrozumieli mojego pytania o metodę skalowania rozdzielczości do FullHD podczas filmowania......... szkoda.

[dopisane] przeczytali wyjaśnienie, niestety odpowiedź nie padła, poza oczywistością, że w trybie cropa FullHD nic nie jest skalowane......... no tyle to ja sam wiem, inteligentna bestia jestem
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 12-01-2012 o 22:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    No niestety w "Fotograficznym Programie Bez Nazwy" nie zrozumieli mojego pytania o metodę skalowania rozdzielczości do FullHD podczas filmowania......... szkoda.
    Tyle, ze ja sobie tak mysle, ze to poki co nie bedzie chyba killer feature, ktory sklonilby kogos do migracji C/N. W tym sensie, ze Ci ktorzy kreca dSLR i to powaznie juz raczej od dawna siedza w Canonie i do N z tego powodu raczej by chyba nie poszli... a i odwrotnie, ze Ci ktorzy siedza w N tzn. ze poki co wideo az tak im nie bylo potrzebne i nie bedzie to dla nich wiekszy "show stopper".

Oczywiscie dobrze by bylo jakby byl...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    Tyle, ze ja sobie tak mysle, ze to poki co nie bedzie chyba killer feature, ktory sklonilby kogos do migracji C/N.
    Jest kilku takich, którzy czekają na tą informację jak na zbawienie (na szybko, 2 moich kumpli -posiadaczy 5D Mk II, no i ja też... tylko, że ja się uparłem na Nikona), bo chcą wybrać odpowiedni system pod kątem filmowania, z jednocześnie jak najlepszą możliwością focenia, ergonomią, najlepszym AFem itd..... Zwłaszcza koledzy z 5D Mk II, bardzo liczą na brak "line skippingu" w D4..... Jak go nie będzie, tylko obraz będzie skalowany z całej matrycy, to przesiadają się na D4/D800 tak szybko jak się da.

Strona 54 z 328 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów